Gastro Life

Kolač od višanja

0
Kolač od višanja, Life.ba
Cake photo created by Kamran Aydinov - www.freepik.com

Kako je lijepo na jesen uživati u ljetnom, osvježavajućem okusu višanja. Još ljepše je kada u isto vrijeme na nepcu osjetite sudar slatkog i pjenastog tijesta sa kiselkastim okusom višanja. A taj sjajan spoj otkrijte u jednostavnom kolaču. Idemo redom.

Potrebni su vam slijedeći sastojci:

–          500 grama smrznutih višanja a može i veća količina

–          5 jaja

–          2 šolje brašna

–          2 šolje šećera (može i jedna ako volite manje slatko)

–          1 šolja maslinovog ulja ili suncokretovog ulja

–          1 šolja jogurta

–          pola šolje kisele vode

–          2 vanil šećer

–          pola kesice praška za pecivo

–          malo šećera u prahu

Kolač od višanja, Life.ba

Bjelance odvojite od žumanaca. Bjelance umutiti miskerom u čvrst snijeg i dodati šećer i jedan vanil šećer te ponovno malo mutiti. Potom dodavati pojedinačno sastojke kako slijedi: žumance, jogurt, ulje, bašno, prašak za pecivo, kisela voda i promiješati lagano nakon svakog novog dodavanja.

LIFE:  Savjeti: kako postepeno izbaciti šećer iz ishrane

Kada dobijete ujedinjenu smjesu bez grudvica, izlijte u pleh koji ste prethodno pouljili i posuli malo brašna. Višnje redati po vrhu i ako želite da budu u sredini kolača, malo ih potisnuti čačkalicom u smjesu. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.

Gotov kolač posuti šećerom u prahu i vanil šećerom.

Uz čaj ili mlijeko, ovaj kolač može biti i vaš izbor za doručak, a za one koji se ne boje kalorija, idealan je i za večeru.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like