Kako je lijepo na jesen uživati u ljetnom, osvježavajućem okusu višanja. Još ljepše je kada u isto vrijeme na nepcu osjetite sudar slatkog i pjenastog tijesta sa kiselkastim okusom višanja. A taj sjajan spoj otkrijte u jednostavnom kolaču. Idemo redom.
Potrebni su vam slijedeći sastojci:
– 500 grama smrznutih višanja a može i veća količina
– 5 jaja
– 2 šolje brašna
– 2 šolje šećera (može i jedna ako volite manje slatko)
– 1 šolja maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
– 1 šolja jogurta
– pola šolje kisele vode
– 2 vanil šećer
– pola kesice praška za pecivo
– malo šećera u prahu
Bjelance odvojite od žumanaca. Bjelance umutiti miskerom u čvrst snijeg i dodati šećer i jedan vanil šećer te ponovno malo mutiti. Potom dodavati pojedinačno sastojke kako slijedi: žumance, jogurt, ulje, bašno, prašak za pecivo, kisela voda i promiješati lagano nakon svakog novog dodavanja.
Kada dobijete ujedinjenu smjesu bez grudvica, izlijte u pleh koji ste prethodno pouljili i posuli malo brašna. Višnje redati po vrhu i ako želite da budu u sredini kolača, malo ih potisnuti čačkalicom u smjesu. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.
Gotov kolač posuti šećerom u prahu i vanil šećerom.
Uz čaj ili mlijeko, ovaj kolač može biti i vaš izbor za doručak, a za one koji se ne boje kalorija, idealan je i za večeru.