Krastavci – zaboravljeni heroji zdrave prehrane

- Advertisement -

Na top listama najzdravijih i najkorisnijih namirnica rijetko ili gotovo nikako se nađu i krastavci čija sezona dolazi s početkom ljeta.

Uzevši u obzir da ovo povrće ima čak 96 posto vode u svom sastavu, logično je pitanje mogu li imati ikakav učinak na naše zdravlje? Odgovor je: svakako da mogu. Evo i kako.

  1. Krastavci vam mogu „ispumpati“ kožu i ublažiti mamurluk.

Postoje dani kada poželite da vam koža pukne  poput balona: primjerice, nakon noći u kojoj ste konzumirali mnogo začinjene i slane hrane ili kada vam previše piva pretvori stomak u ogroman mjehur. E, tu nastupa naš zeleni heroj. Krastavci zapravo mogu ublažiti nadimanje kada se primjenjuju lokalno. Dermatolozi kažu da ovo povrće djeluje slično kao aloja, imaju rashlađujući i umirujući učinak koji smanjuje oticanje, iritaciju i upale. Baš kao što to rade u filmovima, izrežite nekoliko kriški prethodno ohlađenog krastavca i stavite ih na oči da smanjite oteklinu u jutarnjim satima. Takođe, nježno stavite krišku i na druge dijelove kože na kojima osjećate iritaciju i gledajte kako crvenilo lagano nestaje.

  1. Mogu olakšati konstipaciju.

Vlakno je hranjiva materija na koju vaše tijelo računa kako bi se stvari kretale kroz probavni sustav, a ako vam ga nedostaje, stvari će postati, najblaže rečeno, neprijatne. Da bi se to izbjeglo, važno je svakodnevno unositi 25 do 38 grama vlakana u svoju prehranu. I dok su grah, tikvice i artičoke solidni izvori vlakana, kulinarski nutricionisti podsjećaju da su i krastavci vrhunski izvor. Potrebno ih je jesti neoguljene jer se u njihovoj koži nalazi najviše nerastvorljivih vlakana, koja pomažu vašoj hrani da brzo prođe kroz probavni trakt.

  1. I riješiti vas lošeg zadaha.

Neprijatan zadah je najčešće posljedica viška bakterija oko vaših krajnika (ili u vašim ustima, ukoliko su vam krajnici izvađeni). Ali to se može spriječiti proizvodnjom pljuvačke koja ispire bakterije i neutralizira bilo kakve mirise koje one (bakterije) uzrokuju. A šta pojačava proizvodnju sline? Hrskavo povrće bogato vlaknima, kao što su krastavci.

  1. Krastavci su oružje protiv starenja.

Postoji razlog zašto su krastavci često navedeni na etiketama sastojaka za njegu kože: sadrže tri vrste fitonutrijenata – kukurbitacin, lignane i flavonoide – za koje stručnjaci kažu da pružaju dragocjene antioksidantne i protuupalne učinke koji mogu pomoći regeneriranju strukturne komponente vaše kože. To u osnovi znači da bi mogle pomoći u borbi protiv bora – što je tvrdnja za koju postoje anegdotski dokazi, ali ne i puno naučnih istraživanja. Ipak, krastavci također sadrže askorbinsku kiselinu – odnosno vitamin C – a naučnici su otkrili da mogu podstaći proizvodnju kolagena koji odstranjuje bore nastale zbog stresne svakodnevnice.

  1. I za kraj, krastavci pomažu kod opekotina od sunca.

Flavonoidi koji su prethodno pomenuti ne samo da imaju korisno svojstvo antioksidanta, već mogu pomoći u smanjenju boli zbog svog protivupalnog svojstva. Kafeinska kiselina koja se nalazi u povrću također može pomoći imajući u vidu njenu sposobnost ublažavanja iritacija na koži i smanjenje oteklina. Postavite hladnu krišku krastavca direktno na područje koje je spaljeno radi trenutnog – doduše privremenog – olakšanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...