Kremasta fantazija: Cheesecake s čokoladom i kikirikijem koji se ne peče

- Advertisement -

Iako varijante torte od sira postoje već dugo, ova moderna koja se radi od krem sira i kojoj smo ostavili i engleski naziv definitivno je najpopularnija. Recepture se danas razlikuju od zemlje do zemlje pa tako u cheesecakeu nalazimo razne ukusne dodatke. Jedna od najukusnijih verzija je ona s čokoladom i maslacem od kikirikija koju je lako napraviti jer se uopće ne mora peči.

SASTOJCI

Za prvi sloj:

– 270 grama prhkih digestive keksa
– 100 grama otopljenog putera

Za drugi sloj:

– 525 grama krem sira
– 190 grama šećera u prahu
– 250 grama glatkog maslaca od kikrikija
– 120 ml slatke pavlake
– 1 mala kašika ekstrakta vanilije

Za treći sloj:

– 125 grama tamne čokolade
– 160 ml slatke pavlake

PRIPREMA

  1. Kekse sitno sameljite u sjeckalici ili mašini za mljevenja. Ako nemate ni jedno ni drugo, jednostavno ih možete razmrviti oklagijom.
  2. Rastopite maslaca na srednje jakoj vatri i ubacite u mljevene kekse. Dobro promiješajte dok se obje namirnice ne sjedine u kompaktnu smjesu.
  3. Smjesu keksa i maslaca prebacite u kalup za torte s odvojivim dnom i pažljivo utisnite smjesu te je lijepo poravnajte sa žlicom. Ova količina smjese idealna je za kalup promjera od 18 do 22 centimetra, ali slobodno možete koristiti kalup drugih veličina. Samo onda imajte na umu da će cheesecake na kraju biti viši ili niži, ovisno o promjeru kalupa. Kalup sa smjesom stavite u frižider dok spremate kremu.
  4. U veću posudu za miksanje ubacite krem sir i šećer u prahu pa miksajte sve dok ne dobijete finu glatku smjesu. Dodajte maslac od kikirikija i ekstrakt vanilije pa opet miksajte dok se svi si sastojci ne povežu. Na kraju dodajte i slatku pavlaku te miksajte još 2 do 3 minute.
  5. Prelijte kremu preko rashlađene podloge od keksa i maslaca. Poravnajte je i vratite kalup u frižider na minimalno šest sati. Najbolje bi bilo da cheesecake preko noći ostane u frižideru kako bi se smjesa maksimalno stisnula.
  6. Nakon hlađenja cheesecake možete pripremati završni sloj – čokoladni ganache. Čokoladu nasjeckajte na manje komade. U zdjelici zakuhajte slatku pavlaku pa unutra ubacite čokoladu. Pustite da čokolada stoji u vreloj pavlaci minutu-dvije i zatim započnite miješati kuhačom sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi i dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite ganache da se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.
  7. Kada je ohlađen, prelijte ga preko ohlađenog cheesecakea. Satavite u frižider barem sat vremena prije posluživanja kako bi se čokolada stisnula. Nakon završnog hlađenja  pažljivo odvojite kalup od cheesecakea i vaš desert spreman je za rezanje i posluživanje.
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...