Ako volite jabuke, onda je ova savijača idealna za vas. Jako je ukusna, sočna i mekana, a dodatak griza daje joj jednu zaista posebnu notu! Jednako je dobra hladna kao i topla.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- kore za savijaču ili pitu
- vanilin šećer.
Za nadjev:
- 2 čaše jogurta
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 250 g griza
- prašak za pecivo
- vrhnje za kuhanje (za premaz).
Priprema: Jabuke očistite, naribajte i pospite vanilin šećerom (ko voli, može dodati i cimeta ili grožđica). Za nadjev umutite zajedno jogurt, kiselo vrhnje, ulje, griz, šećer i prašak za pecivo.
Za svaku savijaču su vam potrebne tri kore. Prvu koru premažite nadjevom, stavite na nju drugu koru, potom i nju premažite nadjevom, a zatim i treću na koju ćete staviti naribane jabuke. Nadjev stavite na početak kore i zatim je savijte u savijaču. Isto ponovite s ostatkom kora, nadjeva i jabuka. Savijače stavite u tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Premažite ih vrhnjem za kuhanje i stavite da se peku 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni. Ako volite, u nadjev od jabuka možete dodati i grožđice.