Ako želite skuhati neko okrepljujuće, zasitno i fino jelo za ove hladne dane, onda je gulaš savršen izbor.
Možete ga pripremiti u većim količinama i s raznim vrstama mesa. Isprobajte ovaj jednostavni recept u kojem glavnu ulogu ima govedina. Uz gulaš možete poslužiti tjesteninu, kuhani krumpir, njoke ili prepečeni hljeb.
Sastojci:
- 700 gr goveđeg mesa
- 600 gr crvenog luka
- 1 konzerva cijelog paradajza – pelata
- 2 kašičice mljevene crvene paprike
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašičica bibera
- 1 kašika vegete
- 2 lovorova lista
- ulje
- malo bosiljka
Priprema: Na zagrijanom ulju popržite luk dok ne postakli i dobije tamno žutu boju. Dodajte govedinu narezanu na kockice, pričekajte da se dobro uprži stalni miješajući. Nakon toga stavite pelat, mljevenu papriku i vegetu. Dobro promiješajte i dodajte biber, peršun, bosiljak, lovorov list i oko 8 dcl vode. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se kuha lagano oko 1,5 h, odnosno dok se meso ne skuha. Povremeno promiješajte i ako treba dodavajte po malo vode.