Gastro LifeLife newsZdravlje

List masline, eliksir zdravlja

0
List masline, eliksir zdravlja, Life.ba

List masline od davnina je prepoznat kao ljekovit. Rado se preporučuje za pripremu čaja jer se djelovanje ljekovitih svojstava pojačava u vrućoj vodi. Listove je najbolje brati u rano proljeće jer tada imaju najveći postotak ljekovitih tvari. U listovima masline, naime, nalaze se i olerupezid i oleuropein, koji se smatraju najučinkovitijim ljekovitim tvarima lista masline.

Za čaj od lista masline najčešće se koristi sušeni list, a mogu se koristiti i svježe ubrani. Oni sadrže gorku tvar, smolu, flavonoide, šećer, tanine, saponine i eterično ulje koje pomaže u širenju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka.

Stoga se čaj od listova masline najčešće koristi kod visokog krvnog tlaka, piše portal zivim.gloria.hr. Preporučuje se i kada treba regulirati kolesterol i šećer u krvi, potiče izlučivanje mokraće pa pomaže kod upale mokraćnih kanala, mjehura i bubrega, potiče izlučivanje žuči i rad jetre. U sezoni prehlada i viroza pomaže bržem oporavku, a blagotvorno djeluje na želudac i probavu. Posebno se preporučuje kod svih ženskih tegoba te kod tegoba s kostima i zglobovima, kod artritisa, gihta i reume. List masline ima i blago antiseptičko djelovanje pa može pomoći kod zacjeljivanja rana i ogrebotina te kod gljivica i herpesa.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like