Grilovane kriške ananasa s malo sladoleda od vanilije i umakom od ruma vrhunski su ljetni desert. Priprema traje maksimalno pola sata, a jedan ananas i jedan veliki (porodični) sladoled biće dovoljni da oduševite desertom čak osam osoba.
Sastojci
1 ananas
2 kašike putera
¼ čašice smeđeg šećera
¼ čašice ruma
1 veliki sladoled od vanilije
Ulje
Priprema
Odrežite gornji i donji dio ananasa, ogulite i narežite poprečno na 8 prstena, svaki otprilike 1-2 cm. Potom odstranite središnju jezgru svakog prstena.
Premažite tavu ili roštilj uljem i zagrijavajte na srednjem plamenu. Pecite ananas, u dvije ili tri serije, 2 do 3 minute sa svake strane, sve dok lijepo ne porumeni i ne pojave se tragovi roštilja.
Dok se posljednja hrpa ananasa kuha, zagrijte maslac, šećer i rum u maloj tavi na laganoj vatri, miješajući, dok se šećer ne otopi i umak se malo zgusne, oko 2 minute. Maknite umak s vatre.
Na tanjur stavite ananas, dodajte kuglu sladoleda u sredinu prstena, a po vrhu kapnite 1-2 kašike preljeva od ruma.