Gastro Life

[Recept] Njezino veličanstvo – baklava

0

Rijetki su oni koji ne vole baklavu! Iako je omiljena tokom cijele godine, ova bogata, slatka i sočna slastica neizostavan je dio bajramske trpeze.

I dok se sve češće mogu naći baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom, kod nas je još uvijek najomiljenija ona tradicionalna – punjena orasima.

Ako ste se zaželjelji kraljice orijentalnih kolača i nije vas briga za kalorije, sada je pravo vrijeme za uživanje. S obzirom da treba biti dobro natopljena preljevom (agdom), napravite je barem dan-dva prije služenja kako bi se u potpunosti uživalo u njezinoj slojevitosti i bogatstvu okusa.

Sastojci:

  • 1 kg gotovih kora za baklavu (jufki)

Za nadjev:

  • 900 g mljevenih oraha
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 150 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 ml ulja

Za preljev (agda):

  • 1 kg šećera
  • 1 limun
  • Voda

Priprema:

  1. Izrežite kore po mjerama pleha u kojem ćete peći baklavu. Orahe sameljite i pomiješajte ih sa šećerom, a dio oraha naveden u sastojcima nasjeckajte nožem.
  2. Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu ulje i izmiješajte.
  3. Kako biste pripremili preljev, uspite šećer u lonac, prelijte vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera pa kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri. Sirup ne treba biti jako gust. U kuhani sirup dodajte na kolutove narezanog limun. Ostavite preljev da odstoji i da se potpuno ohladi.
  4. Složite prve tri kore u pleh, na njih istresite svu količinu sjeckanih oraha. Preko njih stavite dvije kore, premažite ih toplim otopljenim maslacem i uljem pa pospite orasima (možete orasima posipati i svaku koru). Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite baklavu tako da je prekrijete s tri kore, od kojih dvije premažite otopljenim maslacem i uljem, dok posljednju ostavite suhom.
  5. Baklavu oštrim nožem narežite u formu romba i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 10 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 150 °C i pecite narednih 45 minuta. U slučaju da vam baklava prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
  1. Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i vruću je zalijte hladnim preljevom. Preko baklave stavite papir za pečenje pa je oko 10 minuta pritisnite plehom kako bi se kore izravnale. Složite po površini kriške limuna iz preljeva i pustite da se hladi. Baklava je najbolja kad na hladnom mjestu odstoji jedan do dva dana.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *