Gastro Life

Recept: Cimet rolnice kojima nećete moći odoljeti

0

“Cinnamon rolls”, ili originalno kanelbulle, najukusnije su i najmirisnije pecivo koje nam dolazi iz Sjeverne Evrope.

Ovi pužići od tijesta s nadjevom od cimeta nezaobilazan su desert uz kafu kod Šveđana i Finaca, a populani su i u Sjevernoj Americi gdje se obično služe za doručak.

Recept: Cimet rolnice kojima nećete moći odoljeti, Life.ba

Sastoje se od mekanog dizanog tijesta, premazanog maslacem i posutog mješavinom cimeta i smeđeg šećera, koje se potom zarola u pužiće iliti rolnice. Donosimo sjajan recept za meke, prhke i sočne rolnice koje će vas oduševiti okusom i mirisom.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 550 ml mlijeka
  • 50 g svježeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 60 g šećera
  • malo soli
  • 2 jaja
  • 55 g maslaca

Nadjev:

  • 115 g maslaca
  • 160 g smeđeg šećera
  • 25 g mljevenog cimeta

PRELJEV:

  • 4 kašike mlijeka
  • 1 kašikica arome vanilije
  • 150 g šećera u prahu

Recept: Cimet rolnice kojima nećete moći odoljeti, Life.ba

Priprema:  Odvojite 1,5 dl mlijeka i ugrijte, dodajte mu 2 kašike šećera i razmrvljeni kvasac te ostavite da uzraste. U drugoj posudi pomiješajte brašno, 60 g šećera, sol, rastopljeni maslac, umućena jaja i mlijeko. Dobro promiješajte sve sastojke, a zatim dodajte uzdignuti kvasac i dobro izradite mikserom.

LIFE:  [Recept] Njezino veličanstvo - baklava

Tijesto koje treba biti mekano i glatko, ostaviti da se diže oko 30 minuta. Nakon toga ga podijelite u dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine cca 1 cm. Premažite ih omekšalim maslacem, a zatim pospite smeđim šećerom i cimetom. Zarolajte tijesto i izrežite ga na kolutove debljine oko 3 cm.

U tepsiju stavite papir za pečenje i na njega poredajte rolnice ostavljajući dovoljno prostora jer će dosta narasti. Pecite ih na 180°C oko 25 minuta. Nakon što se ispeku, ostavite ih 10 minuta da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite preljev tako što ćete u mlijeko dodati aromu vanilije i šećer u prahu te dobro izmiješati. Kašikom prelijte preljev po toplim (ne vrućim) cimet rolnicama i uživajte! 

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *