“Cinnamon rolls”, ili originalno kanelbulle, najukusnije su i najmirisnije pecivo koje nam dolazi iz Sjeverne Evrope.
Ovi pužići od tijesta s nadjevom od cimeta nezaobilazan su desert uz kafu kod Šveđana i Finaca, a populani su i u Sjevernoj Americi gdje se obično služe za doručak.
Sastoje se od mekanog dizanog tijesta, premazanog maslacem i posutog mješavinom cimeta i smeđeg šećera, koje se potom zarola u pužiće iliti rolnice. Donosimo sjajan recept za meke, prhke i sočne rolnice koje će vas oduševiti okusom i mirisom.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 550 ml mlijeka
- 50 g svježeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 60 g šećera
- malo soli
- 2 jaja
- 55 g maslaca
Nadjev:
- 115 g maslaca
- 160 g smeđeg šećera
- 25 g mljevenog cimeta
PRELJEV:
- 4 kašike mlijeka
- 1 kašikica arome vanilije
- 150 g šećera u prahu
Priprema: Odvojite 1,5 dl mlijeka i ugrijte, dodajte mu 2 kašike šećera i razmrvljeni kvasac te ostavite da uzraste. U drugoj posudi pomiješajte brašno, 60 g šećera, sol, rastopljeni maslac, umućena jaja i mlijeko. Dobro promiješajte sve sastojke, a zatim dodajte uzdignuti kvasac i dobro izradite mikserom.
Tijesto koje treba biti mekano i glatko, ostaviti da se diže oko 30 minuta. Nakon toga ga podijelite u dva dijela i svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine cca 1 cm. Premažite ih omekšalim maslacem, a zatim pospite smeđim šećerom i cimetom. Zarolajte tijesto i izrežite ga na kolutove debljine oko 3 cm.
U tepsiju stavite papir za pečenje i na njega poredajte rolnice ostavljajući dovoljno prostora jer će dosta narasti. Pecite ih na 180°C oko 25 minuta. Nakon što se ispeku, ostavite ih 10 minuta da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite preljev tako što ćete u mlijeko dodati aromu vanilije i šećer u prahu te dobro izmiješati. Kašikom prelijte preljev po toplim (ne vrućim) cimet rolnicama i uživajte!