3,4, sad čokoladna torta

- Advertisement -

Kakvo bolje opravdanje za čokoladni grijeh može biti od toga da je kraj sedmice?! Nikakvo! Kad kažemo čokoladni, mislimo na tri sloja čokolade, sa preljevom, opet od čokolade. Ovaj recept će biti odličan as iz rukava kada vam slavljenik ili slavljenica kaže „ Želim baš čokoladnu tortu“.

Za prvi sloj potrebno je:

–       360 g čokolade za kuhanje

–       180 g maslaca

–       3 jaja

–       100 g šećera

–       2 vanilin šećera ( može i Rum šećer, vanilija bourbon..)

–       50 g oštrog brašna

–       vode po potrebi

Dok se čokolada i maslac tope, izmutite jaja, šećer i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Blago ohlađenu čokoladu postepeno dodajite u jaja, lagano miješajući. Kada se smjesa sjedini, dodajte brašno i nekoliko kašika vode, po potrebi. Smjesa treba biti gušća. Pećnicu zagrijte na 190 stepeni, i ubacite smjesu koju ste stavili na kalup obložen papirom za pećenje (radi lakšeg vađenja). Peći 30-ak minuta, najbolji pokazatelj da je kora gotova je kada na zabodenoj čačkalici ne ostaje smjesa.

Koru staviti na hlađenje, a za to vrijeme pripremiti fil. U ovom slučaju pravljena su dva.

Za prvi fil skuhajte puding od čokolade, ali umjesto 500ml  mlijeka koliko je inače potrebno za puding, stavite 350 ml. Tako će puding biti čvršći. Nakon kuhanja, puding prekrijete plastičnom folijom, kako se ne bi stvarala kora.

Drugi fil je čokoladna krema iz kesice, umućena prateći uputstva. Jedina izmjena je što je u prohlađenu smjesu dodana sitno narezana čokolada za kuhanje – cca. 50 g.

Nakon što ste na koru stavili prvi i drugi fil, vrijeme je za glazuru. Otopite 200 g čokolade za kuhanje ili obične čokolade uz 100 g maslaca i 30 ml mlijeka. Glazuru izlijte na tortu koju ste ranije izvadili iz kalupa za pečenje, kako bi glazura mogla i da se spusti niz zidove torte. Ostaviti na hlađenje, kako bi glazura očvrsnula.

Tortu možete ukrasiti sezonskim voćem, jestivim šljokicama ili čak jestivim oblicima cvijeća. Za one koji neće moći „podnijeti“ ovu čokoladnu bombu, voće će biti odlično osvježenje između zalogaja.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...