Boje jeseni u vašoj kuhinji: Gusta juha od bundeve i povrća

- Advertisement -

Lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica, tikva ili bundeva, nekada je služila isključivo kao stočna hrana, a danas je sastojak brojnih vrhunskih jela.

Jedno od laganijih za pripremu, a vrlo ukusno i okrepljujuće, jeste gusta juha od bundeve. Ali prije nego otrkijemo naš jednostavan recept, još nekoliko detalja o karakteristikama bundeve.

Bundeva je bogat izvor beta karotena, snažanog antioksidansa koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.Uz njega tu su i vitamini: C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i minerali: kalij, fosfor, kalcij i željezo. Zasitna je i siromašna kalorijama, te je idealna hrana za mršavljenje. Pomaže smanjiti holesterol u krvi, a preporučena je namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva.

A sada recept za gustu juhu od bundeve sa povrćem.

Sastojci:

–       jedna bundeva

–       četiri krompira

–       četiri mrkve

–       četiri mlada luka

–       jedna manja glavica crvenog luka

–       jedna zelena paprika

–       stručak peršuna

–       so, biber

–       maslac, maslinovo ulje

–       vrhnje za kuhanje

Bundevu, krompir, mrkvu izrezati na kockice slične veličine i zajedno sa lukom, paprikom i peršunom staviti u ključalu posoljenu vodu. Voda treba tek da prekrije povrće.

Kada se skuhaju svi sastojci, odvaditi 1/3 vode, dodati ponovo so, malo bibera, komadić putera i malo maslinovog ulja te štapnim mikserom napraviti kašu. Potom dodati pola litra vrhnja za kuhanje, vratiti na ploču da još jednom provri, i vaša zdrava, ukusna i zasitna juha je gotova!

Delicious cream of pumpkin soup in a bowl on wooden table

Po želji, prilikom serviranja, staviti kašiku pavlake i malo svježeg peršuna.

Od ove količine možete servirati osam porcija te, s obzirom da se preporučuje konzumacija juhe dok je svježa, može biti vaše brzo rješenje za jedno od jela prilikom porodičnih okupljanja.

Od bundeve se mogu praviti i druga jela, pa i kolači, a začini koji idealno pristaju uz nju su: peršun, majčina dušica, kadulja, lovor, muškatni oraščić, đumbir i cimet.

Prijatno!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...