Potrebna joj je posebna pažnja, tačnost pečenja skoro u minutu, ali jedinom kad usavršite recept za Pavlovu tortu, pravit ćete je često. Prhka i ukusna puslica sa kremom i sezonskim voćem idealna je slastica za bilo koje doba godine.
Za koru torte potrebno je:
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
Bjelanke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg, a pred kraj postepeno dodavati šećer i dobro ga umutiti. Smjesa je gotova kada se pri okretanju posude ne pomjera, a umućeni šećer će joj dati shimmerasti izgled. Na papiru za pečenje naprvite krug prečnika cca 20 cm i staviti smjesu. U rerni zagrijanoj na 130 stepeni smjesu je potrebno peći 90 minuta, bez otvaranja vrata ni u jednom trenutku. Nakon 90 minuta ugasite rernu, i vrata odškrinite te ostavite tako dok se kora ne ohladi. Idealno bi bilo da se kora hladi cijelu noć.
Sastojci za kremu su:
- 500 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer – može i sa okusom bourbon vanilije ili rum šećera
- 100 g šećera
- 5 žumanjaka
- 50 g gustina
- 30 g maslaca
Dok se mlijeko zagrijava do vrenja, žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiksati i pri kraju dodati i gustin. Tu smjesu dodati u vrelo mlijeko, stalno miješajući na niskoj temperaturi. U još vruću, zgusnutu smjesu ubaciti maslac i sjediniti tako da bude glatka i svilenkasta. Vruću kremu prekriti prozirnom folijom, tako da je folija dodiruje kako bi se izbjeglo stvaranje kore, i staviti na hlađenje. Nakon hlađenja, po želji možete i dodatno izmiksati mikserom.
Ohlađenu koru prekriti sa ohlađenom kremom. Po želji možete dodati i drugi sloj – šlag. Ukrasiti sezonskim voćem prije posluživanja – jagodama, borovnicama, marelicama…
- Ukoliko se šećer ne umuti dovoljno, kora će se pri pećenju razliti. Iako neće biti u željenom obliku, možete je iskoristiti tako što ćete podijeliti na dijelove i složiti u tortu na spratove.
18+ PS. U kremu možete dodati i rum, a sezonsko voće natopiti u alkoholu prije ukrašavanja. Svi će tražiti recept .