Gastro Life

[recept] Pavlova torta, prhka i ukusna puslica sa kremom i sezonskim voćem

0
[recept] Pavlova torta, prhka i ukusna puslica sa kremom i sezonskim voćem, Life.ba

Potrebna joj je posebna pažnja, tačnost pečenja skoro u minutu, ali jedinom kad usavršite recept za Pavlovu tortu, pravit ćete je često. Prhka i ukusna puslica sa kremom i sezonskim voćem idealna je slastica za bilo koje doba godine.

Za koru torte potrebno je:

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera

Bjelanke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg, a pred kraj postepeno dodavati šećer i dobro ga umutiti. Smjesa je gotova kada se pri okretanju posude ne pomjera, a umućeni šećer će joj dati shimmerasti izgled. Na papiru za pečenje naprvite krug prečnika cca 20 cm i staviti smjesu. U rerni zagrijanoj na 130 stepeni smjesu je potrebno peći 90 minuta, bez otvaranja vrata ni u jednom trenutku. Nakon 90 minuta ugasite rernu, i vrata odškrinite te ostavite tako dok se kora ne ohladi. Idealno bi bilo da se kora hladi cijelu noć.

[recept] Pavlova torta, prhka i ukusna puslica sa kremom i sezonskim voćem, Life.ba

Sastojci za kremu su:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer – može i sa okusom bourbon vanilije ili rum šećera
  • 100 g šećera
  • 5 žumanjaka
  • 50 g gustina
  • 30 g maslaca
LIFE:  Ljetni desert: Pečeni ananas sa sladoledom od vanilije i preljevom od ruma

[recept] Pavlova torta, prhka i ukusna puslica sa kremom i sezonskim voćem, Life.ba

Dok se mlijeko zagrijava do vrenja, žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiksati i pri kraju dodati i gustin. Tu smjesu dodati u vrelo mlijeko, stalno miješajući na niskoj temperaturi. U još vruću, zgusnutu smjesu ubaciti maslac i sjediniti tako da bude glatka i svilenkasta. Vruću kremu prekriti prozirnom folijom, tako da je folija dodiruje kako bi se izbjeglo stvaranje kore, i staviti na hlađenje. Nakon hlađenja, po želji možete i dodatno izmiksati mikserom.

Ohlađenu koru prekriti sa ohlađenom kremom. Po želji možete dodati i drugi sloj – šlag. Ukrasiti sezonskim voćem prije posluživanja – jagodama, borovnicama, marelicama…

  1. Ukoliko se šećer ne umuti dovoljno, kora će se pri pećenju razliti. Iako neće biti u željenom obliku, možete je iskoristiti tako što ćete podijeliti na dijelove i složiti u tortu na spratove.

18+ PS. U kremu možete dodati i rum, a sezonsko voće natopiti u alkoholu prije ukrašavanja. Svi će tražiti recept 😊.

 

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like