Gastro Life

Slastica od omiljenog sezonskog voća – tiramisu s jagodama

0
Slastica od omiljenog sezonskog voća – tiramisu s jagodama, Life.ba

Počela je sezona jagoda pa je pravo vrijeme da ih iskoristite za ukusan i osvježavajući desert.

Za ovu jednostavnu inačicu klasičnog talijanskog deserta ne treba paliti pećnicu. Brzo se priprema i još brže nestane s tanjira. Tiramisu je najbolji kad odstoji nekoliko sati.

Sastojci:

  • 100 g piškota
  • 6 kašike amaretta
  • 500 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g svježeg sira
  • 250 g sira mascarpone
  • 1 kašičica kakaa

Priprema:

Operite i očistite jagode, izrežite ih na polovice ili četvrtine. Pospite ih sa 50 g šećera. U četvrtastu vatrostalnu zdjelu poredajte piškote, poškropite ih sa 3 kašike amaretta, pokrijte folijom te ostavite da odstoje 15 min. Umutite slatku pavlaku uz dodatak vanilin šećera. Izmiksajte svježi sir u glatku kremu s mascarponeom i 50 g šećera pa je aromatizirajte ostatkom amaretta. Na kraju umiješajte tučenu slatku pavlaku. Ostavite 4-5 jagoda na stranu, a ostatak posložite po piškotama, premažite kremom od mascarponea i pospite kakaom. Tiramisu ukrasite sačuvanim jagodama. Prije posluživanja tiramisu treba odstajati minimalno dva sata u hladnjaku.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *