Počela je sezona jagoda pa je pravo vrijeme da ih iskoristite za ukusan i osvježavajući desert.
Za ovu jednostavnu inačicu klasičnog talijanskog deserta ne treba paliti pećnicu. Brzo se priprema i još brže nestane s tanjira. Tiramisu je najbolji kad odstoji nekoliko sati.
Sastojci:
- 100 g piškota
- 6 kašike amaretta
- 500 g jagoda
- 100 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 1 vanilin šećer
- 250 g svježeg sira
- 250 g sira mascarpone
- 1 kašičica kakaa
Priprema:
Operite i očistite jagode, izrežite ih na polovice ili četvrtine. Pospite ih sa 50 g šećera. U četvrtastu vatrostalnu zdjelu poredajte piškote, poškropite ih sa 3 kašike amaretta, pokrijte folijom te ostavite da odstoje 15 min. Umutite slatku pavlaku uz dodatak vanilin šećera. Izmiksajte svježi sir u glatku kremu s mascarponeom i 50 g šećera pa je aromatizirajte ostatkom amaretta. Na kraju umiješajte tučenu slatku pavlaku. Ostavite 4-5 jagoda na stranu, a ostatak posložite po piškotama, premažite kremom od mascarponea i pospite kakaom. Tiramisu ukrasite sačuvanim jagodama. Prije posluživanja tiramisu treba odstajati minimalno dva sata u hladnjaku.