Ljeto je vrijeme roštiljada, u prirodi ili kod kuće, a ono što ta druženja može posebno „začiniti“ jeste i originalan desert. Breskve s roštilja to svakako jesu, iznimno su ukusne, osvježavajuće i mogu se servirati same, sa različitim preljevima ili sa sladoledom. Iznenadite društvo već na sljedećem roštilju sa ovom neobičnom slasticom koju je veoma jednostavno pripremiti.
Sastojci
100 grama putera
1 čajna kašika cimeta
2 velike kašike šećera
Prstohvat soli
4 zrele breskve, prepolovljene
Ulje (poželjno maslinovo)
Listovi mente (za ukras)
Priprema
U malu zdjelu dodajte puter i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte cimet, šećer i sol i miješajte dok se ne sjedine.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu. Breskve premažite uljem i pecite 3-4 minute dok ne dobiju zlatno smeđu boju ili na njima ostanu tragovi rešetke roštilja. Premažite ih sa nekoliko kašika smjese putera i cimeta, te ukrasite listovima mente.
Breskve s roštilja možete servirati i zajedno sa sladoledom.