Gastro Life

Recept za čokoladni kolač bez jaja, mlijeka i putera

0
Recept za čokoladni kolač bez jaja, mlijeka i putera, Life.ba

Ako ste mislili da ukusan kolač ne možete napraviti bez jaja, mlijeka i putera ili maslaca, prevarili ste se.

Kako biste se uvjerili da je to itekako moguće, isprobajte recept za ovaj čokoladni kolač koji bi mogao postati redovit gost na vašem stolu.

Priprema ne može biti jednostavnija – suhi sastojci pomiješaju se s mokrima i kolač se stavlja na pečenje te nakon toga po želji prelijeva glazurom. Možete eksperimentirati, izostaviti glazuru i zamijeniti je šlagom, nekom drugom kremom ili dodacima poput voća. Količina sastojaka preračunata je iz američkih mjernih jedinica pa je slobodno zaokružite ako si želite olakšati posao ili nemate preciznu vagu.

SASTOJCI:

177 grama oštrog brašna
198 grama šećera
21 gram kakaa
pola male kašike soli
1 mala kašika sode za kolače
1 mala kašika ekstrakta od vanilije
1 jušna kašika octa
67 grama ulja
227 grama hladne vode
1 mala kašika instant espresso praha

Pripremite tepsiju po želji (okrugla ili pravokutna). Premažite je s malo masnoće, pospite s malo brašna i stavite na stranu. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stupnjeva.

U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, šećer, kakao, sol, sodu i espresso prah. U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke – vodu, ulje, ocat i ekstrakt.

Pažljivo ulijte mokre sastojke u suhe i dobro ih promiješajte dok se sve ne sjedini u glatku smjesu. Ulijte smjesu u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu. Kolač se peče između 30 i 40 minuta, sve dok se ne počne odvajati od rubova tepsije.

LIFE:  Stol za jedno - restoran koji prima jednog gosta dnevno

Provjerite je li gotov tako što ćete ga sredini probosti s čačkalicom. Ako na čačkalici nema mokrih tragova smjese nego samo suhe mrvice, kolač je pečen.

Kada se kolač ohladi, možete ga preliti s čokoladnom glazurom. Donosimo vam recepte za dvije jednostavne glazure, a na vama je da odaberete koja vam je draža.

GLAZURA 1

250 grama tamne čokolade
150 grama slatkog vrhnja

Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi i dok se ne formira gusta glazura. Prelijte je preko ohlađenog kolača i ostavite da se stvrdne.

GLAZURA 2

120 grama putera
220 grama šećera u prahu
25 grama kakaa
90 grama jogurta
po želji 1 mala kašika ekstrakta od vanilije

Otopite puter na srednjoj vatri. Na puter stavite kakao, jogurt i ekstrakt pa dobro promiješajte. Na kraju dodajte šećer u prahu i miješajte sve dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Šećer je prije toga dobro prosijati kako se ne bi stvorile grudice u glazuri.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *