Volite slatko! Možda i više od toga – mogli biste ga jesti svaki dan, za doručak, užinu, i opet za večeru. Ipak, uz kolače, torte i ostale slatke delicije vežemo epitet nezdravo isključivo zbog njihovih sastojaka od kojih naše tijelo nema velike koristi.
Stoga je potrebno pronaći zdrave alternative koje neće štetno utjecati na naše zdravlje i u kojima možemo uživati bez grižnje savjesti.
Upravo takve su slastice veganskog brenda Rock’n’Raw – prirodne i sirove, termički neobrađene i napravljene od čistih darova prirode.
I najzdravije kad je u pitanju desert jer ne sadrže rafinirani šećer, gluten, mlijeko ili jaja, sumpor ili bilo koji umjetni sastojak.
Najčešće se kao baza koriste orašasti plodovi u kombinaciji sa suhim voćem, a za kreme kremasti i nježni indijski oraščići u kombinaciji s voćem, kakao prahom i ostalim dodacima kao što su prirodni zaslađivači, kokosovo ulje i sl. Kombinacija i mogućnosti je zaista bezbroj, a sve što vam je potrebno je nož, pladanj ili tanjur za torte te snažan blender.
https://www.facebook.com/314807769076419/photos/a.314810049076191/446054949285033/?type=3&theater
Kako biste odmah mogli uživati u sirovim kolačima, vlasnica brenda Rock’n’Raw Marija Kostić izdvojila je za Life.ba nekoliko recepata. Jednostavne, ukusne, hranjive te vizualno atraktivne kreacije pred kojima nitko ne može ostati ravnodušan.
Suhe šljive u čokoladi
Sastojci: 300 g suhih šljiva
Za čokoladu:
- 100 g kakao maslaca
- 10 g kokosova ulja
- 60 g sirovog kakaa
- kokosova šećera ili stevije ili javorova sirupa po želji
- prah vanilije ili prirodna aroma vanilije
- korica neprskanog limuna
Priprema: Otopite kakao maslac i kokosovo ulje na niskoj temperaturi do 40°C. Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte. Prelijte preko šljiva i stavite u frižider da se stegne.
Peasant’s Apple Pie
Sastojci:
Za koru:
- 150 g pekan oraha ili običnih oraha
- 120 g heljde
- 20 datulja
Za kremu:
- 3 jabuke
- 20 datulja
- 80 g grožđica
- 100 g bademova maslaca
- 2 žlice praha baobaba (nije nužno, al volim tu notu kiselosti)
- sok limuna
Za posipanje:
- 50 g pekan ili običnih oraha
- 10 g kokosova šećera
- žličica cimeta
- 10 g kokosova ulja
Priprema: Heljdu prethodno namočiti 8 h i dobro isprati. Smiksati sve sastojke i utisnuti u kalup promjera 22 cm. Dehidrirati 24 h na temperaturi od 42°C ili osušiti u pećnici s ventilatorom na 60-70°C. Sve sastojke za kremu smiksati u multipraktiku i preliti preko osušene kore. Za posipanje smiksati sve sastojke u multipraktiku i posipati po kremi. Garnirati po želji šlagom od kokosova vrhnja.
Rawnola
Sastojci:
- 60 g bučinih sjemenki
- 100 g oraha
- 100 g badema
- 100 g lješnjaka
- 50 g sezama
- 100 g suncokretovih sjemenki
- 12 datulja
- 80 g grožđica
- 50 g goji bobica
- 40 g suhih višanja
- prah vanilije
- 30 g praha baobaba (nije neophodno, al daje fini okus i nutritivno obogaćuje)
- korica neprskanog limuna
- korica neprskane naranče
Priprema: U multipraktiku prvo samljeti orašaste plodove i sjemenke, zatim dodati ostale sastojke. Rasporediti na police dehidratora i sušiti 24 h na 42°C. Osušiti ih možete u pećnici s ventilatorom na 70°C s mrvicu otvorenom pećnicom ili ih jednostavno ispeći na 150°C 10-ak minuta.
Želite li napraviti svoju zdravu organsku čokoladu? Evo jedan jednostavni recept.
Raw chocolate
Sastojci:
- 150 grama organskog kakao maslaca
- 30 grama kokosova ulja
- 100 grama organskog sirovog kakaa
- javorova sirupa ili kokosova šećera po želji
- praha vanilije
Priprema: Rastopite kakao maslac na niskoj temperaturi do 40° C, dodajte rastopljeno kokosovo ulje i ostale sastojke. Po želji dodajte i suho voće ili orašaste plodove, začine (kardamom, cimet…). Stavite u kalupe i u frižider dok se ne stisne čokolada.
Puding s chia sjemenkama i rogačem
Sastojci: za 2-4 osobe
- 400 ml bademova ili nekog drugog mlijeka
- sok dvije naranče
- 3 žlice chia sjemenki
- 2 žlice rogača
- 2 banane
- prirodna aroma vanilije
- žličica cimeta
Preljev:
- šumsko ili neko drugo voće
- med ili javorov sirup
Priprema: Chia sjemenke potopite u bademovu ili nekom drugom mlijeku i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga stavite u blender zajedno s ostalim sastojcima i smiksajte. Ulijte u čaše ili zdjelice i prelijte s voćem pomiješanim s medom ili javorovim sirupom
Mnogo inspiracije možete pronaći na Facebook stranici i Instagramu Rock’n’Rawa