Rock’n’Raw: Sirove slastice – za uživanje bez grižnje savjesti

- Advertisement -

Volite slatko! Možda i više od toga – mogli biste ga jesti svaki dan, za doručak, užinu, i opet za večeru. Ipak, uz kolače, torte i ostale slatke delicije vežemo epitet nezdravo isključivo zbog njihovih sastojaka od kojih naše tijelo nema velike koristi.

Stoga je potrebno pronaći zdrave alternative koje neće štetno utjecati na naše zdravlje i u kojima možemo uživati bez grižnje savjesti.

Upravo takve su slastice veganskog brenda Rock’n’Raw – prirodne i sirove, termički neobrađene i napravljene od čistih darova prirode.

I najzdravije kad je u pitanju desert jer ne sadrže rafinirani šećer, gluten, mlijeko ili jaja, sumpor ili bilo koji umjetni sastojak.

Najčešće se kao baza koriste orašasti plodovi u kombinaciji sa suhim voćem, a za kreme kremasti i nježni indijski oraščići u kombinaciji s voćem, kakao prahom i ostalim dodacima kao što su prirodni zaslađivači, kokosovo ulje i sl. Kombinacija i mogućnosti je zaista bezbroj, a sve što vam je potrebno je nož, pladanj ili tanjur za torte te snažan blender.

https://www.facebook.com/314807769076419/photos/a.314810049076191/446054949285033/?type=3&theater

Kako biste odmah mogli uživati ​​u sirovim kolačima, vlasnica brenda Rock’n’Raw Marija Kostić izdvojila je za Life.ba nekoliko recepata. Jednostavne, ukusne, hranjive te vizualno atraktivne kreacije pred kojima nitko ne može ostati ravnodušan.

Suhe šljive u čokoladi

Sastojci: 300 g suhih šljiva

Za čokoladu:

  • 100 g kakao maslaca
  • 10 g kokosova ulja
  • 60 g sirovog kakaa
  • kokosova šećera ili stevije ili javorova sirupa po želji
  • prah vanilije ili prirodna aroma vanilije
  • korica neprskanog limuna
PROČITAJTE JOŠ:  Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Priprema: Otopite kakao maslac i kokosovo ulje na niskoj temperaturi do 40°C. Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte. Prelijte preko šljiva i stavite u frižider da se stegne.

Peasant’s Apple Pie

Sastojci:

Za koru:

  • 150 g pekan oraha ili običnih oraha
  • 120 g heljde
  • 20 datulja

Za kremu:

  • 3 jabuke
  • 20 datulja
  • 80 g grožđica
  • 100 g bademova maslaca
  • 2 žlice praha baobaba (nije nužno, al volim tu notu kiselosti)
  • sok limuna

Za posipanje:

  • 50 g pekan ili običnih oraha
  • 10 g kokosova šećera
  • žličica cimeta
  • 10 g kokosova ulja

Priprema: Heljdu prethodno namočiti 8 h i dobro isprati. Smiksati sve sastojke i utisnuti u kalup promjera 22 cm. Dehidrirati 24 h na temperaturi od 42°C ili osušiti u pećnici s ventilatorom na 60-70°C. Sve sastojke za kremu smiksati u multipraktiku i preliti preko osušene kore. Za posipanje smiksati sve sastojke u multipraktiku i posipati po kremi. Garnirati po želji šlagom od kokosova vrhnja.

Rawnola

Sastojci:

  • 60 g bučinih sjemenki
  • 100 g oraha
  • 100 g badema
  • 100 g lješnjaka
  • 50 g sezama
  • 100 g suncokretovih sjemenki
  • 12 datulja
  • 80 g grožđica
  • 50 g goji bobica
  • 40 g suhih višanja
  • prah vanilije
  • 30 g praha baobaba (nije neophodno, al daje fini okus i nutritivno obogaćuje)
  • korica neprskanog limuna
  • korica neprskane naranče
PROČITAJTE JOŠ:  Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Priprema: U multipraktiku prvo samljeti orašaste plodove i sjemenke, zatim dodati ostale sastojke. Rasporediti na police dehidratora i sušiti 24 h na 42°C. Osušiti ih možete u pećnici s ventilatorom na 70°C s mrvicu otvorenom pećnicom ili ih jednostavno ispeći na 150°C 10-ak minuta.

Želite li napraviti svoju zdravu organsku čokoladu? Evo jedan jednostavni recept.

Raw chocolate

Sastojci:

  • 150 grama organskog kakao maslaca
  • 30 grama kokosova ulja
  • 100 grama organskog sirovog kakaa
  • javorova sirupa ili kokosova šećera po želji
  • praha vanilije

Priprema: Rastopite kakao maslac na niskoj temperaturi do 40° C, dodajte rastopljeno kokosovo ulje i ostale sastojke. Po želji dodajte i suho voće ili orašaste plodove, začine (kardamom, cimet…). Stavite u kalupe i u frižider dok se ne stisne čokolada.

Puding s chia sjemenkama i rogačem

Sastojci: za 2-4 osobe

  • 400 ml bademova ili nekog drugog mlijeka
  • sok dvije naranče
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice rogača
  • 2 banane
  • prirodna aroma vanilije
  • žličica cimeta

Preljev:

  • šumsko ili neko drugo voće
  • med ili javorov sirup

Priprema: Chia sjemenke potopite u bademovu ili nekom drugom mlijeku i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga stavite u blender zajedno s ostalim sastojcima i smiksajte. Ulijte u čaše ili zdjelice i prelijte s voćem pomiješanim s medom ili javorovim sirupom

Mnogo inspiracije možete pronaći na Facebook stranici i Instagramu Rock’n’Rawa

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Zbog gastronoma Belmina Čostovića janjetinu u Ulmu zavoljeli i Njemci i Italijani

Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike ne mogu zamisliti bez...

Tako mala i jeftina, a među najzdravijim ribama

Iako je mnogima losos omiljeni izbor i jedan od...

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...