“Šećer ubija” tvrdi poznata bh. nutricionistkinja Amela Ivkovic O’Reilly, a kako početi sa postepenim reduciranjem unosa šećera, savjetuje u nekoliko koraka.
- Pogledajte svoju ukupnu ishranu
Gdje vam se prikrada šećer? Uzimate li redovno kroasan uz jutarnju kafu i da li biste ga mogli zamijeniti za voćku i bademe? Da li rutinski jedete čokoladu navečer nakon večere ili mislite da je obrok nepotpun bez deserta?
Za veliki broj ljudi šećer je u žitaricama za doručak, u školskim sendvičima za ručak i kao pritajeni sastojak salata dresinga i voćnih sokova.
- Pronađite najlakše zamjene
Pokušajte napraviti promjene koje vi i vaša porodica nećete prvo primijetiti. Ovo je najjednostavniji način za početak.
U većini supermarketa ili zdravih prodavnica, moguće je kupiti namirnice bez dodanog šećera poput džemova i pradajz sosa. Također, možete jednostavno isključiti voćne napitke za smoothie. Umjesto toga, koristite čitavu voćku i samim tim dobijate vlakna koja usporavaju apsorbciju šećera, sa orašastim plodovima i cimetom.
- 3. Prelazak na prehranu s manje prerađene hrane
Tu se trud zaista isplati, a troškovi su manji. Kuhanje od nule traje duže ali uključite sve članove porodice od kupovine, sjeckanja i pripremanja do kuhanja!
Ovdje možete izvršiti zahtjevnije promjene, koje će možda podrazumijevati prilagođavanje vašim ukusima. Na primjer, za vrijeme doručka izbacite komercijalne Cheerios i kukuruzne pahuljice, pune šećera, u korist nezaslađene kaše – zobene pahuljice s nasjeckanom jabukom, orasima i cimetom ili zobene palačinke bez dodatka šećera i poslužite ih sa bobičastim voćem i grčkim jogurtom. Također, jaje na tostu sa puterom, nudi vam još jednu alternativu bez šećera.
Spremite se na puno pokušaja i pogrešaka i to je ok, tako učimo.
U nastavku još nekoliko savjeta!
Umjesto kutije sa keksima imajte na raspolaganju veliku teglu orašastih plodova i grožđica. Od prezrelih banana pravi se super sladoled uz vrlo malo truda i apsolutno bez potrebe za dodavanjem šećera. Browniji zaslađeni suhim šljivama i kakaom su gotovo jednako lijepi kao i zaslađeni šećerom.
Ne recite NE povremeno sladoledu ili kolaču. Život je da se živi i da uživa, a povremeni izleti u svijet šećera znače da on nema mitski status.