Savjeti: kako postepeno izbaciti šećer iz ishrane

- Advertisement -

“Šećer ubija” tvrdi poznata bh. nutricionistkinja Amela Ivkovic O’Reilly, a kako početi sa postepenim reduciranjem unosa šećera, savjetuje u nekoliko koraka.

  1. Pogledajte svoju ukupnu ishranu

Gdje vam se prikrada šećer? Uzimate li redovno kroasan uz jutarnju kafu i da li biste ga mogli zamijeniti za voćku i bademe? Da li rutinski jedete čokoladu navečer nakon večere ili mislite da je obrok nepotpun bez deserta?

Za veliki broj ljudi šećer je u žitaricama za doručak, u školskim sendvičima za ručak i kao pritajeni sastojak salata dresinga i voćnih sokova.

  1. Pronađite najlakše zamjene

Pokušajte napraviti promjene koje vi i vaša porodica nećete prvo primijetiti. Ovo je najjednostavniji način za početak.

U većini supermarketa ili zdravih prodavnica, moguće je kupiti namirnice bez dodanog šećera poput džemova i pradajz sosa. Također, možete jednostavno isključiti voćne napitke za smoothie. Umjesto toga, koristite čitavu voćku i samim tim dobijate vlakna koja usporavaju apsorbciju šećera, sa orašastim plodovima i cimetom.

  1. 3. Prelazak na prehranu s manje prerađene hrane

Tu se trud zaista isplati, a troškovi su manji. Kuhanje od nule traje duže ali uključite sve članove porodice od kupovine, sjeckanja i pripremanja do kuhanja!

Ovdje možete izvršiti zahtjevnije promjene, koje će možda podrazumijevati prilagođavanje vašim ukusima. Na primjer, za vrijeme doručka izbacite komercijalne Cheerios i kukuruzne pahuljice, pune šećera, u korist nezaslađene kaše – zobene pahuljice s nasjeckanom jabukom, orasima i cimetom ili zobene palačinke bez dodatka šećera i poslužite ih sa bobičastim voćem i grčkim jogurtom. Također, jaje na tostu sa puterom, nudi vam još jednu alternativu bez šećera.

Spremite se na puno pokušaja i pogrešaka i to je ok, tako učimo.

U nastavku još nekoliko savjeta!

Umjesto kutije sa keksima imajte na raspolaganju veliku teglu orašastih plodova i grožđica. Od prezrelih banana pravi se super sladoled uz vrlo malo truda i apsolutno bez potrebe za dodavanjem šećera. Browniji zaslađeni suhim šljivama i kakaom su gotovo jednako lijepi kao i zaslađeni šećerom.

Ne recite NE povremeno sladoledu ili kolaču. Život je da se živi i da uživa, a povremeni izleti u svijet šećera znače da on nema mitski status.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...