Gastro LifeLife

Sigurnost hrane – Šta datumi i oznake na pakovanjima znače i da li je rok upotrebe zaista istekao?

0
Ilustracija

Koliko puta ste bacili nepojedenu hranu jer je istekla prerano? Vjerovatno jeste. Više puta.

Sljedeći put, razmislite dva puta prije nego što bacite hranu kojoj je istekao rok. Samo zato što je datum na ambalaži prošao, ne znači da je hrana loša. Neka hrana se zaista može jesti čak i nakon određenih datuma isteka. U nastavku, donosimo nekoliko smjernica i pravila kako naredni put ne bi ste bacili hranu koja je savršeno jestiva i upotrebljiva.

Prije svega, šta tačno datumi na namirnicama znače i kako da ih bolje shvatimo? Označavanje hrane sa datumima bilo koje vrste je dobrovoljno i ne zahtijeva FDA (Američka agencija za hranu i lijekove). Međutim, većina kompanija označava svoju hranu na neki način, a umjesto oznake „datum isteka roka“ mnogo češće koriste neke druge oznake.

Upotrijebiti  do“ (used by) ili „najbolje upotrijebiti do“ (best by) – ovi datumi obično ne znače da je proizvod nejestiv i loš, više su pokazatelj do kada je proizvod svjež i u najboljem stanju.

Prodati do“ (sell by) – ova oznaka je namijenjena prodavcu, a ne potrošaču i obično se koristi za određivanje kada treba da se obnovi zaliha proizvoda u trgovini. Mnogi vjeruju da bi ovakve vrste oznaka trebale biti sakrivene od korisnika, kako ne bi bile zbunjujuće.

Pored oznaka, koje puno puta mogu biti zbunjujuće, postoje i neke opšte smjernice koje možemo pratiti.

  • Jaja se mogu koristiti 3-5 sedmica nakon što ih kupite. Da biste testirali njihovu svježinu, stavite jaje u posudu sa vodom. Ukoliko potone na dno, jaje je sasvim ispravno i možete ga jesti, ako pluta, najbolje bi bilo da ga bacite.
  • Neke konzerve mogu trajati godinama, iako će datum na njima biti oko godinu dana od datuma proizvodnje. Generalno, konzerviranu hranu je najbolje upotrijebiti u periodu od dvije godine nakon što je kupljena.
  • Jabuke mogu trajati oko tri sedmice ako su u frižideru. Ako ih kuhate, onda ih zamrznete i one će trajati oko osam mjeseci. Ovo pravilo važi i za neke druge vrste voća poput krušaka, višanja, šljiva itd.
  • Što se tiče žitarica, one se ne mogu pokvariti, kaže Emily Broad Leib, direktorica Harvardske klinike za zakon i politiku hrane. Ona tvrdi kako ova namirnica nije problematična, a ukoliko ostavite otvorenu kutiju žitarica određeni vremenski period, budite bez brige – nećete se razboljeti od njih. Žitarice će vjerovatno obajatiti i neće više biti hrskave i ukusne kao ranije, ali vam se ništa neće desiti.
  • Kada je rijeć o mesu, budite malo oprezniji. Generalno pravilo je da meso koje nećete odmah koristiti zamrznete što je prije moguće. Meso koje je smrznuto može trajati mjesecima i može se jesti bez bojazni po zdravlje. Određene vrste mesa mogu izgubiti na ukusu, ali ništa što začini i kuhanje ne mogu nadoknaditi.

Facebook komentari

Planinari iz BiH i regije pohodili Hajlu na godišnjicu planinarskog doma Grope

Previous article

Mirza Kapić u dresu RK Vogošće PH

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Gastro Life