Gastro Life

Ukusna i dekorativna – biskvitna rolada sa žirafa uzorkom

0

Biskvitna rolada sa žirafa uzorkom definitivno je oku zanimljiva, ali i vrlo ukusna slastica.

Dvobojni šareni efekt čini je jako dekorativnom, a ispod finog biskvitnog tijesta krije se jednostavna i ukusna krema s bananama.

Ukusna i dekorativna – biskvitna rolada sa žirafa uzorkom, Life.ba

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 ml ulja
  • 3-4 žlice vruće vode
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaaa
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g krem sira
  • pola kesice želatina

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a zatim umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte ulje, kratko promiksajte pa postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i vodom. Na kraju ručno umiješajte posebno istučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Od žute biskvitne smjese odvojite otprilike četvrtinu, oko 10 kašika. U veliki lim od pećnice stavite papir za pečenje i pomoću šprice za ukrašavanje torti ili kesice napravite preko cijele površine lima mrežu. Linije trebaju biti tanke, a pravokutnici nepravilni jer ćete tako dobiti što prirodniji žirafa efekt. Iscrtanu mrežu pecite 3-4 minute u pećnici zagrijanoj na 180°C. Za to vrijeme u ostatak biskvitne smjese dodajte kakao i čokoladu u prahu i dobro promiješajte. Izvadite mrežu iz pećnice pa preko svega ravnomjerno prelijte smeđu biskvitnu smjesu. Biskvit pecite na istoj temperaturi još 20 minuta. Pečeni, vrući biskvit zajedno s papirom odmah zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme napravite kremu. Umutite slatku pavlaku i dodajte joj sir i želatinu. Ohlađeni biskvit premažite kremom, a uz donji rub složite cijele banane jednu uz drugu. Pažljivo zarolajte sve skupa. Žirafa roladu prije posluživanja ostavite 2-3 sata u hladnjaku kako bi se dobro ohladila.

 

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *