Biskvitna rolada sa žirafa uzorkom definitivno je oku zanimljiva, ali i vrlo ukusna slastica.
Dvobojni šareni efekt čini je jako dekorativnom, a ispod finog biskvitnog tijesta krije se jednostavna i ukusna krema s bananama.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 100 ml ulja
- 3-4 žlice vruće vode
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaaa
- 2 kašike čokolade u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za kremu:
- 200 ml slatke pavlake
- 250 g krem sira
- pola kesice želatina
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a zatim umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte ulje, kratko promiksajte pa postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i vodom. Na kraju ručno umiješajte posebno istučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Od žute biskvitne smjese odvojite otprilike četvrtinu, oko 10 kašika. U veliki lim od pećnice stavite papir za pečenje i pomoću šprice za ukrašavanje torti ili kesice napravite preko cijele površine lima mrežu. Linije trebaju biti tanke, a pravokutnici nepravilni jer ćete tako dobiti što prirodniji žirafa efekt. Iscrtanu mrežu pecite 3-4 minute u pećnici zagrijanoj na 180°C. Za to vrijeme u ostatak biskvitne smjese dodajte kakao i čokoladu u prahu i dobro promiješajte. Izvadite mrežu iz pećnice pa preko svega ravnomjerno prelijte smeđu biskvitnu smjesu. Biskvit pecite na istoj temperaturi još 20 minuta. Pečeni, vrući biskvit zajedno s papirom odmah zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme napravite kremu. Umutite slatku pavlaku i dodajte joj sir i želatinu. Ohlađeni biskvit premažite kremom, a uz donji rub složite cijele banane jednu uz drugu. Pažljivo zarolajte sve skupa. Žirafa roladu prije posluživanja ostavite 2-3 sata u hladnjaku kako bi se dobro ohladila.