[video] Dalgona kafa – napitak koji je osvojio virtuelni svijet

- Advertisement -

Za sve ljubitelje kofeina kojima nedostaje omiljeni napitak i svakodnevni odlazak u kafiće i restorane, možda će razveseliti novi recept za kafu koji je zadnjih dana zaludio internet.

https://www.instagram.com/p/B-UzVoKJ3of/

Korisnici društvenih mreža, od TikToka do Instagrama, počeli su izrađivati dalgona kafu – kremasti napitak koji se dobije kombiniranjem mješavine instant kafe, šećera, tople vode i mlijeka. Njegov dvoslojni izgled i slatkast okus učinili su ga kofeinskim favoritom za sve ljude koji su zaglavili u svojim domovima dok traje socijalna distanca.

https://www.instagram.com/p/B-VUXAVBxeb/

Iako je dalgona kafa, koja je svoje ime dobila po korejskom slatkišu, postala novi fenomen na društvenim mrežama, sam napitak nije nimalo nov. Ovakva kafa, koja se naziva i grčkim frapeom, a u Indiji Phenti hui coffee, dobro je poznata u svijetu i ima različitih varijanti, a kod nas je najpoznatija kao ledena kafa.

Ipak, dalgona kafa je u vrijeme izolacije postala hit na društvenim mrežama kad je korejski youtuber prenio tutorial o tome kako pripremiti napitak od kafe, a video pregledan više od osam miliona puta.

Njenoj rasprostranjenosti u svijetu ide u prilog i činjenica da se jednostavno i brzo može napraviti, a za njezinu pripremu potrebna su samo četiri sastojka.

Kako napraviti dalgona kafu kod kuće

Za pripremu vlastite dalgona kafe potrebno vam je malo mlijeka po vašem izboru, kao i instant kafa, šećer i vruća voda u jednakim omjerima – dvije ili tri kašike svakog sastojka.

Ovisno o tome želite li vrući ili hladni napitak, prvo zagrijte mlijeko ili hladno mlijeko prelijete u čašu s kockicama leda ili drobljenim ledom.

Potom kafu, šećer i vruću vodu umutite pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete kremastu masu, onako da bude gusta i svijetlo smeđe boje. Potom je pažljivo prelijte u čašu s mlijekom.

Ako želite, dalgona kafu možete nadopuniti kakaom u prahu ili cimetom – ili nekim svojim omiljenim sastojkom i… uživajte!

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Recept: Ćufte u sosu

Recept je preuzet sa stranice recepti.com. Sastojci Ćufte: 500 g miješanog...