BiH nakon poplava iz svijeta donirano više od 18 miliona KM

- Advertisement -


aa_picture_20140520_2359541_high-1024x680

Nakon pravog dana poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u zemlju su odmah počeli stizati konvoji pomoći dok su mnoge zemlje, organizacije i pojedinci direktno uplatili donacije kako bi pomogli ugroženima i saniranju infrastrukturnih šteta koje su ogromne. Prema podacima koje su prikupili iz Ujedinjenih nacija (UN), do sada je BiH donirano preko 18 miliona KM u novcu kao i velike količine humanitarne pomoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izvještaju UN-a o međunarodnim donacijama za BiH, pripremljenom povodom poplava i elementarnih pogoda u zemlji, humanitarno društvo Adra iz Slovenije direktno je doniralo 100.000 dolara dok su iz tog društva napomenuli da bi u narednom periodu mogli poslati i dodatna financijska sredstva za poplavama pogođene gradove u BiH.

Vlada Austrije je među prvima obećala pomoć BiH te je izdvojila pola miliona eura novčane pomoći za saniranje posljedica katastrofalnih poplava u BiH.

UN navodi da je Vlada Češke do sada donirala 182.000 eura za humanitarnu pomoć i za rekonsturkciju kuća i škola u poplavama pogođenim mjestima u gradovima BiH.

Prema podacima UN-a, Evropska unija (EU) kao organizacija do sada je poslala grupu eksperata za procjenu stanja dok je EUFOR poslao četiri helikoptera i 12 kamiona. U međuvremenu, Evropska komisija je saopćila da će izdvojiti 65 miliona eura za saniranje posljedica nakon poplava u BiH i Srbiji. Ipak, o mogućoj upotrebi tih sredstava će biti poznatoo tek u narednom periodu. Ono što je sigurno je da su od tog iznosa tri miliona odvojena za hitnu humanitarnu pomoć najugroženijima u objema zemljama, i to za njihove najhitnije potrebe, naročito za prehrambene artikle, zdravstvenu zaštitu i sredstva za čišćenje i zbrinjavanje.

U dokumentu UN-a navodi se da je Vlada Njemačke do sada donirala 350.000 eura za humanitarnu pomoć za BiH i Srbiju kako bi se kupile najneophodnije potrepštine za poplavama pogođene stanovnike ovih zemalja. Prema posljednjim podacima UN-a, Italija je također donirala 100.000 eura putem Crvenog krsta kao prvu pomoć za najvažnije potrepštine stanovnicima BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Japan donirao 1,8 miliona maraka za rekonstrukciju pogođenih mjesta

Japan je do sada osigurao 1,9 miliona maraka za projekte deminiranja, obrazovanja i vodovoda, kao i 1,8 miliona maraka za rekonstrukciju pogođenih regija i 80.000 eura za humanitarnu pomoć i ostale potrepštine kao što su šatori, deke, generatori, itd.

Norveška je bila među prvim zemljama koje su donirale značajnu pomoć za BiH. Vlada ove zemlje je donirala 615.000 eura za hitnu pomoć a nakon toga i 2,3 miliona eura za troškove rekonsturkcije, prevashodno za škole, bolnice, puteve i za mostove oštećene u poplavama.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je donirala 30.000 eura za najvažnije potrepštine za stanovnike pogođene poplavama. Također, međunarodna organizacija “Save The Children” je donirala 35.713 KM a kasnije i 160.000 dolara za BiH i Srbiju, od toga 80.000 za BiH, i 40.000 eura za humanitarnu pomoć i sve druge potrepštine.

UN navodi da je Vlada Slovačke do ovog momenta BiH donirala 50.000 eura za kupovinu pumpi za ispumpavanje vode, generatora, čizama, itd.

Švicarska vlada je kao humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu u BiH prije nekoliko dana osigurala iznos od preko 800.000 KM za pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji. Bosni i Hercegovini je stavljeno na raspolaganje dodatnih 240.000 KM.

Holandija donirala preko 500.000 KM

Iz UN-a navode da je Vlada Holandije donirala 500.000 eura za Srbiju i BiH koje su planirale za humanitarnu pomoć pogođenim gradovima u ovim zemljama. Također, Crveni krst iz Holandije je donirao 50.000 eura pomoći za BiH.

Vlada Republike Turske pokrenula je akciju pomoći za zemlje Zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Postoje brojni bankovni računi na koje se može uplatiti novčana pomoć za zemlje regiona, a u akciji pomoći učestvuju sve općine i javne ustanove. Osim toga, Turska agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) je pogođenim gradovima u BiH među prvima dostavila pomoć u hrani, dekama i čizmama u vrijednosti nekoliko desetina hiljada maraka.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Ujedinjene nacije iz sredstava UNDP-a donirale su 200.000 dolara za hitne potrebe, nakon toga i 500.000 dolara za najvažnije potrepštine i hranu. UNESCO je donirao po 50.000 dolara za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku. UNHCR je također donirao 50.000 KM za higijenska sredstva, UNICEF 20.000 dolara, a WHO 42.329 dolara za kupovinu pumpi za vodu.

SAD donirale više od 1,5 miliona dolara za BiH

Sjedinjene Američke Države (SAD) obezbijedile su prije nekoliko dana 1,5 miliona dolara humanitarne pomoći da bi se pomoglo onima koji su najviše pogođeni strahovitim poplavama u BiH. SAD su također donirale i 50.000 dolara za kupovinu čamaca.

Važno je napomenuti da su mnoge zemlje i međunarodne organizacije direktno dopremile pomoć kao što su čamci, šatori, kreveti, generatori, pumpe za vodu, zaštitna odijela, plinske boce, crijevo za vodu, usisna crijeva, kacige i mnoge druge potrepštine.

Tako je, primjerice, Vlada Katara u Sarajevo poslala tri aviona s 45 tona pomoći pogođenim katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini, a koja uključuje lijekove, hranu i opremu za rad na saniranju posljedica katastrofalnih poplava. Također, vlasti Pakistana su prije nekoliko dana poslale veliki avion tipa Hercules sa 40 tona pomoći za BiH u kojem su se nalazili paketi s hranom, šatorima i odjećom.

S druge strane, među fizičkim licima najveću pojedinačnu donaciju do sada je uplatila Sanela Jenkins koja je ugroženima u BiH namijenila iznos od 200.000 KM. U akcijama pomoći za BiH uključila se brojna bh. dijaspora u svijetu, ali i zemlje poput Azerbejdžana, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Makedonije, Luksemburga, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije i Grčke.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Apel za pomoć Jasmini Smajić iz Konjica: Za operaciju u Istanbulu potrebno 7.750 eura

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Jasminu Smajić iz...

Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Nevladina organizacija "Srce za djecu oboljelu od raka" objavila...

NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

Modna agencija "NovamaS" predvođena direktoricom Almom Musliović uključila se...

Apel za pomoć 28-godišnjoj Murisi Ramić iz Travnika: Spasimo život majci troje djece

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za majku troje dječice,...

Pokažimo humanost: Adin Čurić je u prvih šest mjeseci života operisao srce i imao moždani udar

Organizacija Pomozi.ba pokrenula je novu akciju prikupljanja pomoći. Ovaj...