Foto: Pomoć izbjeglicama na šest graničnih prelaza

- Advertisement -

U subotu je Udruženje “Pomozi.ba” iz Sarajeva i WAHA International iz Pariza u saradnji sa Bima medicinskom asocijacijom iz Sarajeva, Fondacijom Ana i Vlade Divac iz Beograda i udruženjem Sačuvajmo bebe iz Beograda organizovalo akciju pružanja medicinske pomoći, te podjele humanitarnih paketa za izbjeglice iz zemalja Bliskog Istoka.

Medicinsko osoblje, ljekari, medicinske sestre i aktivisti iz Sarajeva, njih 50 su se u 5 ujutru našli sa organizatorima i aktivistima iz Pariza i Beograda, kada su se nakon kraćeg sastanka u hotelu, podjeljeni u timove, uputili ka lokacijama. Pomozi.ba sa prijateljskim organizacijama je bio prisutan na 6 lokacija, odnosno graničnih prelaza i to: Preševo, Opatovac, Tabanovac, Šid, Beremend i Dimitrovgrad.

Tog dana pregledano je oko 1000 pacijenata, a na tri punkta su organizovane animacije – klovnovi, mađioničari, te su podjeljene i igračke najmlađima. Istovremeno je podjeljeno 2.000 osnovnih higijenskih paketa, ulošci, pelene, 1.570 kabanica, keks, proteinske čokolade, sokovi i voda. Nakon akcije koja je trajala cijeli dan (24h), svi učesnici su se ponovo našli u hotelu, u kasnim večernjim satima u Beogradu kako bi sumirali utiske, te razmijenili informacije.

  • S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetno zahtjevnom projektu, gdje je bilo potrebno iskoordinisati sve do najsitnijeg detalja jer se radi o 6 lokacija, izuzetno smo zadovoljni poslom koji je urađen. Te bi se ovom prilikom zahvalili i našim prijateljima iz američke organizacije “NudaySyria” koja je osigurala sredstva za kupovinu lijekova i sanitetskog materijala. – poručili su iz Udruženja Pomozi.ba

Ovo je samo nastavak projekta “Nekada mi, sada oni” Udruženja “Pomozi.ba” koji ima za cilj pomoći izbjeglicama iz zemalja Bliskog istoka koje se još uvijek nalaze u tranzitnim zemljama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Apel za pomoć Jasmini Smajić iz Konjica: Za operaciju u Istanbulu potrebno 7.750 eura

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Jasminu Smajić iz...

Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Nevladina organizacija "Srce za djecu oboljelu od raka" objavila...

NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

Modna agencija "NovamaS" predvođena direktoricom Almom Musliović uključila se...

Apel za pomoć 28-godišnjoj Murisi Ramić iz Travnika: Spasimo život majci troje djece

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za majku troje dječice,...

Pokažimo humanost: Adin Čurić je u prvih šest mjeseci života operisao srce i imao moždani udar

Organizacija Pomozi.ba pokrenula je novu akciju prikupljanja pomoći. Ovaj...