After Affair: Puno svirki je pred nama [intervju]

- Advertisement -

After Affair je dvojac koji sačinjavaju Bojan Jović i Ivan Zrno, poznatiji na bh., ali i regionalnoj elektronskoj sceni po svojim aliasima – Bonjasky i Ivan Z.

U subotu 7. decembra pred nama je specijalno izdanje Garden of Dreams na kojem će After Affair proslaviti treću godišnjicu svog postojanja.

Za tu priliku su pripremili nešto zaista posebno, a mjesto održavanja je Studio 1 u RTV Domu.

Tokom finalnih priprema za ovaj party, uspjeli smo uhvatiti momke i porazgovarati s njima o različitim temama.

Garden of Dreams - After Affair - Photo by Nedžad Džoko NPhoto
Garden of Dreams – After Affair – Photo by Nedžad Džoko NPhoto

Razgovarao: Nenad Kovačević

Prije pokretanja After Affair projekta svaki od vas je gradio solo karijeru kao DJ i promoter. Koje godine se desio prvi party na kojem je pisalo Bonjasky ili Ivan Z?

After Affair: Uhhh…Davno je to bilo, 2004. – 2005., neko drugo vrijeme.

After Affair je poznato ime na regionalnoj elektronskoj sceni, ali malo ko zna kako je zapravo došlo do nastanka AA, vašeg povezivanja i saradnje između vas dvojice?

After Affair: Sasvim slučajno poslije prve b2b svirke koju smo odradili pred Dixona u Domu mladih u Sarajevu prije 3 godine.  Tu smo nekako kliknuli na prvu, sjeli, dogovorili se i krenuli u avanturu.

S obzirom na to da ste obojica jako dugo DJ-evi i promoteri, ali i svjedoci nastanka mnogih festivala i klubova u regiji, ko je od starijih generacija i pionira regionalne domaće scene na vas ostavio poseban utisak kad ste ga prvi put čuli? Možete li se sjetiti svog prvog partyja na koji ste otišli kao klinci, ko je bio DJ i gdje se desio?

Garden of Dreams - After Affair - Photo by Nedžad Džoko NPhoto
Garden of Dreams – After Affair – Photo by Nedžad Džoko NPhoto

Ivan: Mi smo kao i većina u svijet elektronske muzike prvo ušli kao publika. Tad su festivali bili u svojim počecima. Nekih jačih klubova u BiH nije ni bilo, tako da je za odlazak na dobar party i neko jače ime trebalo potegnuti najbliže do Hrvatske, Srbije, Slovenije. Od regionalnih klubova koje sam redovno posjećivao, uvijek se rado sjetim Aurore u Primoštenu. Od domaćih DJ-eva se sjećam Jasmina Ferovića Fere koji je upravo u Aurori imao par super setova, a od regionalnih dj-eva iz tog vremena bih izdvojio Peru Fullhouse-a jer je sigurno najviše doprinjeo izgradnji scene u Hrvatskoj koju sam tad najviše posjećivao, ali sigurno i u regiji. Prvi veliki party i totalno oduševljenje je bio Jeff Mills u Aurori 2001.godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Doktor UKC-a u BiH pravosnažno oslobođen optužbi da je spolno uznemiravao pacijenta u komi

Bojan: Prvi veliki party mi je bio Futura 2000. godine.

Što se tiče bh DJ-eva iz tog vremena, uvijek volim spomenuti Enisa Volodera koji je puštao vrhunsku muziku, dok bih sa regionalne scene spomenuo Teenage Techno Punks ekipu koja je napravila boom elektronske scene u Srbiji i regiji.

S obzirom na to da se BiH ne može baš pohvaliti sa klupskom i festivalskom infrastrukturom, kao ni bogatom ponudom prostora sa vrhunskim svjetlom i zvukom, koliko je teško u takvim uslovima raditi evente, tražiti i iznamljivati prostor, tehniku i podizati svaki party praktično od nule?

After Affair: Tu ipak treba izdvojiti Sarajevo, koje ima šta ponuditi što se tiče prostora i infrastrukture, od ostatka BiH. Početak je naravno bio dosta teži jer tad nije bilo ni sponzora ni stalne publike koju imamo danas. Danas je dosta lakše jer nas već prati odlična reputacija što se tiče same organizacije.

Šta je to što biste vas dvojica izdvojili da nedostaje na BH elektronskoj/klupskoj sceni, a čime bi se ona mogla poboljšati?

After Affair: Prvo i osnovno, više konzumenata, jer bez toga ništa od ovoga i nema nekog velikog smisla. Puno bolja i jača saradnja između gradova, klubova i organizacija bi sigurno poboljšala cijelu scenu.

Iz provjerenih izvora (psssst) smo saznali da se spremate i prve muzičke uradke. Recite nam šta se sprema u tom polju i kad je realno očekivati prvI After Affair EP?

After Affair: Već duže vrijeme pokušavamo sjesti i početi, jedini neprijatelj nam je nedostatak slobodnog vremena.

Samo ću reći da za 2019. godinu imamo velike planove.

Koga biste izdvojili od mlađih generacija na domaćoj sceni, bh. i regionalnoj. Neki DJ, live act ili band koji su na vas ostavili poseban utisak?

PROČITAJTE JOŠ:  Promijenjeni nazivi ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

After Affair: Što se tiče live act-a tu bih posebno izdvojio sjajnog Dinu Aganovića aka Hibrida i naše drage prijatelje iz Splita, AM:PM. Generalno je u regiji dosta dobrih DJ-eva koji su se muzički izdigli iznad nekih starih priča i zastarjele muzike koja nažalost još uvijek dobrim dijelom prolazi u cijeloj regiji, tako da bi nezahvalno bilo nekoga izdvojiti. 

S obzirom na to da je ovo proslava trećeg rođendana AA i specijalno izdanje Garden of Dreams šta publika može očekivati za ovu priliku?

After Affair: S obzirom da su karte rasprodate dva dana prije samog eventa, da su se najavile ekipe doslovno iz cijele regije i da pripremamo pravi A/V show, očekujemo totalno ludilo. J

Koji su vam planovi za blisku budućnost, AA i Garden of Dreams. Možete li najaviti neke od idućih party-ja koje spremate, gdje i sa kojim gostima? Koga vam je želja dovesti u budućnosti, a da nije prije gostovao na ovim prostorima?

After Affair: Što se tiče AA, puno svirki i gostovanja je pred nama. Neke svirke koje nam se približavaju, a treba ih spomenuti su Winter Fresh Wave with Claptone, a dešava se 22.12. u Domu Mladih.

Za Novu godinu smo u Šibeniku, u gostima kod naših dragih Rat Cat prijatelja gdje nastupamo u sklopu novogodišnje proslave grada.

Što se tiče Garden of Dreams projekta u 2019.godini, jedna divna vijest je da projekat prelazi i u Beograd gdje 15.02. pravimo Garden of Dreams with Aril Brikha u Kulturnom centru GRAD, a sarajevski Garden of Dreams with Matthew Dekay najavljujemo za 13.04.2019.godine.

Kažite nam, kojih pet traka su vam trenutno omiljene?

  1. Skream – Let it go (Original Mix)
  2. Maribou State – Nervous Tick feat. Holly Walker (DJ Tennis Remix)
  3. Nibua – Solar (The Drifter Remix)
  4. Bob Moses – Back Down (Nathan Micay’s Bubble Trouble Vocal Remix)
  5. Bawrut – Pioneers
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...