Aleksandra Tolj, novinarka Informativne redakcije TV1: Sretna što sam tu

- Advertisement -
Aleksandra Tolj
Aleksandra Tolj

Zbog posla na društvenim mrežama pratim profile političara i javnih ličnosti

 Mlada Aleksandra Tolj, novinarka IP redakcije TV1, već pola godine uspješno gradi svoju karijeru u  ovom mediju. Pored angažmana za Vijesti i Dnevnik TV1 u proteklom periodu kreirala je priče i za biznis magazin Kapital. Sreća za rad u stimulativnoj sredini sa mladim i ambicioznim ljudima osmjehnula joj se na posljednjoj održanoj audiciji  gdje je, od velikog broja prijavljenih kandidata, jedino Aleskandra dobila prolaznu ocjenu. I od tada radi svoj posao iz snova, koji joj je, kako kaže, pružio i više nego što je očekivala: ugodnu radnu atmosferu i slobodu novinarskog izvještavanja.

Već pola godine si dio IP redakcije TV1. Kakvi su utisci?

Da, od početka ove godine radim na TV1, i zaista sam sretna što sam tu. Mislim da sam ovim poslom dobila više nego što sam očekivala. Ugodno radno okruženje, slobodu da one teme koje dobijem pišem onako kako ja želim, naravno uz uvažavanje uređivačke politike, ali i slobodu da sama delegiram teme koje smatram važnim. Kao i svaki posao, nekada vam se jednostavno ne radi, ili niste sigurni kako da “napravite” neku priču, ali kolege, urednici, svi su spremni da pomognu, i posao, koji i inače jako volim, predstavlja zadovoljstvo.

Kakva iskustva nosiš iz prethodnih novinarskih angažmana?

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnoj cesti M-17: Sudar na izlazu iz tunela kod Žepča

Rad na TV1 je moje prvo značajnije novinarsko, a ujedno i TV iskustvo. Aspolventica sam na Filozofskom Fakultetu Pale i tokom studija uvijek sam se trudila baviti novinarstvom. Pisala sam za dva dnevna lista PRESS RS i Večernje Novosti, za sedmični list Novi Reporter, a radila kao novinar na RTV IS.

Koji su tvoji zadaci za Dnevnik TV1? Postoje li specifične oblasti/teme koje obrađuješ?

Pa uglavnom se bavim političkim i društvenim temama, ali ponekad i ekonomskim. Nema pravila, i zaista ne mogu reći da postoji nešto što mi je posebno drago raditi. Ali, kao i svi, volim da imam kontinuitet u izvještavanju o nekoj temi. To mnogo olakšava posao.

Aleksandra Tolj
Aleksandra Tolj

Imaš li ambicije više se angažovati u praćenju političke scene BiH?

Naravno, to i sada radim, ali moramo da uzmemo u obzir da sam ja relativno mlad novinar, i da sigurno treba mnogo toga da naučim. Uprkos tome, žalosno je to našoj političkoj sceni ništa značajno ne dogadja, i što sa malo znanja možete predvidjeti većinu stvari. Dakle, ne možete ništa revolucionarno otkriti, ili naslutiti, a što već svima nije jasno. Ukoliko pišete o neefkasnom dražavnom aparatu, možda vam treba hrabrost, ali to u BiH nije vijest. Voljela bih, da nekada u budućnosti otkrijem način  kojim ću moći pružiti gradjanima nešto novo kada je izvještavanje o politici u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ:  Zahlađenje je bilo "kratkog daha": Krajem sedmice stižu temperature do 30 stepeni

U proteklom periodu sarađivala si i u redakciji biznis magazina Kapital. Šta je po tvojoj procjeni najveći kapital naše zemlje?

O da, to je lijepo iskustvo. Pripremala sam priče o zanimljivim zanimanjima. Cilj nam je bio da mladim ljudima, poput nas, jer smo zaista mlada redakcija, kažemo da imaju izbora. Željeli smo reći da je sjajno biti dobar majstor, odžačar, dizajner, pa i pilot, ali i to da  je važno voljeti posao. Sada, nakon te rubrike, mogu da kažem da ljudi zaista jesu najveći kapital, jer sam kroz taj posao i upoznala sjajne ličnosti. Vodeći se njihovim pričama, mogu sa sigurnošću reći da bismo bili mnogo uspješniji kada bismo više sanjali i bili ambiciozniji, ukoliko bismo sebi postavljali više ciljeve. Onoga trenutka kada nam krajnji domet snova ne bude posao u državnoj administraciji, već ćemo biti uspješni. Imati ćemo mogućnost da stvorimo nešto novo. A to mogu samo mladi ljudi.

Koliko u poslu koristiš nove kanale komunikacije, facebook i twitter?

Pratim dosta  toga, profile političara i javnih  ličnosti generalno. To je za njih odlična platforma za promociju, a mi, novinari, možemo dosta toga da saznamo, i to je super. S druge strane, ne mislim da se lično trebam promovisati na taj način, sama bih sebi bila smiješna. Koristim FB, ali samo za komunikaciju sa prijateljima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...