Dušan Šestić i Benjamin Isović: BiH napokon mora dobiti tekst himne!

- Advertisement -

Dušan Šestić i Benjamin Isović za AA: BiH napokon mora dobiti tekst himne!

[dropcap style=”font-size: 80px; color: #a9d300;”] N [/dropcap] akon što je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila plasman na Svjetsko prvenstvo (SP) u Brazilu 2014. godine, ponovo su pokrenute inicijative kako bi BiH konačno dobila tekst državne himne, a slavlje cijele zemlje, kako kažu bh. građani, na Mundijalu bilo potpuno, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

Jedan od autora teksta himne, koji je prije nekoliko godina predložen, ali nije usvojen, Benjamin Isović, kazao je za Anadolu Agency (AA) da bh. političari, ukoliko žele, lako mogu riješiti problem. Tekst himne već postoji i može biti usvojen ukoliko političari to žele.

“Podržavam svaku ideju i inicijativu da BiH konačno dobije tekst himne. Tekst himne koji smo ja i Dušan Šestić zajedno kombinovali je zadovoljio sve kriterije, ali, na kraju, Parlament BiH nije usvojio predloženi tekst himne. Znači mi već imamo tekst koji samo treba da bude usvojen od strane naših političara. Ako bude potrebno neka se otvori novi konkurs i neka samo usvoje tekst koji smo mi napisali, uz možda neke male korekcije”, kazao je Isović.

Mišljenja je da je vrlo realno i moguće da BiH do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu konačno dobije tako dugo očekivani tekst državne himne.

“Smatram da je vrlo realno da BiH dobije tekst himne do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu naredne godine. Potrebno je da samo političari pokažu dobru volju. A vjerujem da danas, kada se i bh. reprezentacija plasirala na smotru najvećih u svijetu, taj tekst ima više šanse da bude usvojen nego ikada prije. To su zaslužili ti momci, ali i cijela zemlja, da se raduju uz tekst himne”, smatra on.

Podsjetio je da je tekst himne, koji je nastao kao kombijacija njegovog i teksta Dušana Šestića, prije nekoliko godina imao i podršku i nekih političara iz bh. entiteta Republike Srpske.

“Samo je potrebno ponovo pokrenuti to pitanje. Nema razloga da tekst himne ne dobije podršku i od poslanika iz RS jer su oni već ranije dali podršku tekstu himne. Jer, na inicijativu iz RS-a smo spojili dva teksta i onda smo dobili taj zajednički tekst”, smatra Isović.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Također, vrlo sličnog mišljenja je i autor muzike bh. himne Dušan Šestić koji je za AA istakao da svi Bosanci i Hercegovci zaslužuju da konačno dobiju tekst himne.

“Mislim da BiH zaslužuje da dobije tekst himne nakon toliko godina. Ali moram vam kazati da nakon toliko potrošenog vremena oko cijele te priče, nisam optimista. Mogao bi to biti i tekst koji smo uradili ja i Isović, ali na kraju sve se isplotiziralo i propalo”, rekao je Šestić naglasivši da BiH treba imati himnu kao i svaka normalna zemlja.

“Ja sam uradio svoj dio i dao svoj doprinos. BiH je jedna od rijetkih zemalja koje nemaju tekst za državnu himnu. Volio bih da se sve pozitivno i dobro završi i da BiH napokon dobije svoj tekst himne”, kazao je on.

Napominje da je možda sada najbolji trenutak, jer se reprezentacija BiH plasirala na  Svjetsko prvenstvo u Brazil i tako postala “ujedinjujući faktor u zemlji”.

“Himna je više nego potrebna. Fudbal je zasigurno integrirajući faktor koji može zbližiti i sprijateljiti ljude. Kada je BiH igrala sa Litvanijom, vidio sam i u Banja Luci mnoge ljude koji su gledali utakmicu i navijali za BiH. Sve bi bilo bolje, da ne razmišljamo kao naši političari”, kazao je Šestić.

Ipak, na kraju upozorava da bi političari mogli opet “sve pokvariti”.

“Zato mislim da će političari biti prepreka opet. Narod bi sigurno podržao tekst himne i odmah se dogovorio samo, da ima tu moć u svojim rukama. Da se narod imalo pita, bilo bi nam svima bolje i imali bi i tekst himne kao i svaka normalna zemlja”, smatra Šestić.

Pedsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković Lijanović uputio je u četvrtaki nicijativu da Vijeće ministara BiH izradi prijedlog teksta himne BiH i da kroz izmjene Zakona o državnoj himni BiH dostavi u parlamentarnu proceduru.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijski dan: Bolid Formule 1 na ulicama Sarajeva 9. juna

Rok za dostavljanje prijedloga teksta himne je do kraja 2013. godine. Inače, Parlamentarna skupština BiH u augustu 2001. godine donijela je zakon o himni BiH kojim je dobila melodiju državne himne. Tada nije utvrđen tekst himne.

Procedura za izbor teksta himne počela je 2007. godine, odnosno, 2008. godine. Tada je formirana Komisija za izbor teksta himne, gdje je nakon višestrukih i detaljnih usaglašavanja, donesen tekst himne. Njega je, nakon dorade, Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru.

Prijedlog teksta himne BiH birala je komisija od 11 članova, koju je imenovao parlament BiH.

U komisiji je bilo šest poslanika i delegata. To su: Adem Huskić, Slavko Jovičić i Martin Raguž, Drago Ljubičić, Hilmo Neimarlija i Branko Zrno, te pet istaknutih kulturnih radnika: Abdulah Sidran, Mile Stojić, Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Dragica Panić-Kašanski.

Dva autora sastavila su od svojih tekstova jedan. To su Dušan Šestić, autor instrumentalnog dijela himne, i Benjamin Isović.

Njihovi prijedlozi, od 339 pristiglih na konkurs, zadovoljili su, prema mišljenju pjesnika, etnomuzikologa i ponajprije političara, sve kriterije ali Parlament BiH to nije usvojio.

Međutim, Zakon o himni BiH nije usvojen, a cijeli postupak pripreme izrade teksta himne koštao je oko 62.000 KM.

Na novembarskoj sjednici 1995. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je usvojilo tekst i muziku himne “Jedna si jedina”. Tekst je napisao Dino Dervišhalidović – Merlin. Himna je bila u upotrebi svega tri godine, odnosno do 1998. godine, kada je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Carlosa Westendorpa, zamijenjena novom himnom – himnom koja je i danas u upotrebi, himnom bez teksta, zvaničnog naziva “Intermezzo”. Međutim, tekst te himne i danas se pjeva na mnogi reprezentativnim utakmicama, iako odudara od melodije usvojene himne.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...