Igor Emkić: U FFC ne postoji loš borac, Chub je samo još jedan test

- Advertisement -

Nakon dvije godine napokon će se održati FFC 7 u Sarajevu, koji je 2013. bio otkazan zbog ozljede bh. junaka, Dževada Poturka. Fight card je prepun vrhunskih kick boksing i MMA boraca iz Bosne i Hercegovine, kao i iz ostatka svijeta. Mlada kick boksing nada, Igor Emkić, će ukrstiti rukavice s osvajačem FFC Futuresa u kategoriji -85 kilograma, Ukrajincem Nikitom Chubom. Emkić je povodom tog meča za Fight Site otkrio kako su tekle pripreme, tko mu je “mrlja” u rezimeu i što misli o svom protivniku.

Jedan od najboljih regionalnih kick boksača, Stevan Živković, te prozvao pred kraj 2013. Misliš li da će se taj meč ikad realizirati?

“Da, Stevan Živković je krajem 2013. izjavio kako bi htio volio odraditi meč protiv mene, na što sam ja pristao. No, ja nisam taj koji odlučuje o tome tko i kada će se boriti. Nikad nisam birao protivnike. Mislim da bi to bila dobra borba s velikim interesom publike.”

igor_emkic_fc

U veljači si nakon duge pauze nastupio na eventu “Borbom protiv nasilja vol 13” gdje si doživio poraz od Tonija Mikelića. U prvoj rundi si Zelgovog borca dva puta rušio u knockdown, ali se Mikelić u drugoj vratio u meč, preokrenuo ga te zbog ozljeda nisi mogao ući u treću rundu. Što je razlog tom izbivanju iz ringa? Da li je to imalo udjela u tom porazu?

“13 mjeseci sam proveo na intenzivnoj vojnoj obuci te sam se u ring vratio na eventu ‘Borbom protiv nasilja vol 13’. To je bio ‘test-meč’ gdje smo moj stručni tim i ja željeli vidjeti kakva je moja stvarna tehničko-taktička i psiho-fizička forma. Ispostavilo se da sam u meču imao ozbiljnih problema s disanjem te smo u narednom periodu dosta radili na rješavanju tog problema. Moglo se osjetiti dugo izbivanje iz ringa i mislim da je to jedan od razloga zbog kojih sam pretrpio poraz.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Kako bi prokomentirao meč s Mikulićem?

“Kao što sam rekao, to je bio test-meč nakon duge pauze. Pokazao sam da sam tehnički dosta superiorniji u odnosu na protivnika, ali da mi ipak fali rutine i kontinuiteta u radu. Nadam se revanšu, već u ovoj godini ako je moguće.”

U FFC-ovom ringu imaš 2 pobjede i poraz. U meču s Ivanom Stanićem si pokazao svoju čvrstinu, tehniku i snagu, kao i u sudaru s Grkom Mavropulsom, a u borbi s El-Bounijem nisi ništa uspio pokazati jer te Marokanac jednim udarcem nokautirao na početku prve runde. Peče li te taj poraz? Želiš li se osvetiti El-Bouniju i pokazati da te pobijedio samo zbog “lucky puncha”?

“Takva je priroda sporta, svašta se može desiti veoma brzo, što sam i na teži način naučio. Taj meč je mrlja u mom rezimeu koju sam odavno htio ispraviti. Revanš protiv El-Bounija je bio zakazan na FFC-u 7 koji se trebao održati u 2013., ali je, na žalost, cijeli event odgođen. Mislim da bi revanš imao daleko drukčiji kraj.”

Ovo će biti drugi pokušaj FFC-a da napravi event u Sarajevu pošto je FFC 7 iz 2013. otkazan zbog ozljede Dževada Poturka. Kako se osjećaš znajući da ćeš nastupiti pred svojom publikom na ovako jakom eventu prepunom vrhunskih boraca?

“Velika je čast boriti se pred punom dvoranom i velikim brojem gledatelja. Osjećaj je još bolji kad su to vaši navijači zbog kojih želite dati sve od sebe u ringu. Motivacija i glad za uspjehom su na najvećem mogućem nivou. Sarajevo ima povijest velikih borilačkih evenata i publika zna prepoznati dobre borce. Naravno da raste i pritisak uspjeha jer su sve oči uperene u vas, ali to treba znati iskoristiti u svoju korist.”

Na FFC-u 7 ćeš ukrstiti rukavice s Ukrajincem Nikitom Chubom, koji je osvajač FFC Futuresa u kategoriji -85 kg. Nikita je bez većih problema osvojio Futures, pritom pokazavši zavidnu tehniku, no mnogi bi rekli da mu fali malo snage. Kakvo je tvoje viđenje Chuba kao kick boksača?

PROČITAJTE JOŠ:  Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

“Nikita je ozbiljan, iskusan i smiren borac. Osvajanje FFC Futuresa je pothvat koji ostvaruju vrhunski borci, a to dovoljno govori samo za sebe. Ne smijem si ni najmanje dozvoliti luksuz podcjenjivanja Nikite Chuba.”

Da li si očekivao neko zvučnije ime za sudar u FFC-ovom ringu?

“Dobro je poznat podatak da na FFC-ovim eventima nema loših boraca i ako niste čuli za nekog borca, to ne znači da veoma brzo nećete. Svi borci su veliki profesionalci i svejedno je protiv koga se borite. Jedno je sigurno: nećete jednostavno doći do pobjede!”

Što dobivaš pobjedom nad Chubom?

“Pobjedom nad Nikitom se vraćam u sami vrh boraca u ovoj kategoriji koja je prepuna dobrih i zvučnih imena, a Chub je samo jedan od ispita u nizu koje moram položiti.”

Kako su protekle pripreme? Da li si imao kakve ozljede?

“Pripreme su tekle po planu. Većih ozljeda nije bilo, iako sam iz meča protiv Mikelića izašao s nekoliko lakših povreda potkoljenica i stopala. To smo brzo sanirali i nastavili trenirati punom parom za FFC 7.”

Da li je FFC najveća organizacija na kojoj si se borio?

“Osobno smatram da je FFC u ovom trenutku jedna od vodećih borilačkih organizacija u Europi. Nisam imao prilike boriti se za veću organizaciju.”

Čemu težiš u svojoj borilačkoj karijeri?

“U svojoj borilačkoj karijeri težim ka napredovanju i unaprjeđenju; kako moje tehnike, tako i taktike, treninga i samih nastupa koje pružam. Konstantno postavljam sebi nove ciljeve koje se trudim postići. Kroz takav pristup tjeram samog sebe da uvijek dajem sve više.”

Vice Stanišić

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...