Intervju: DJ O-One – Imao sam sreću da otkrijem svoju strast za muzikom jako rano

- Advertisement -

Orhan Mustafović, poznatiji kao DJ O-One na sebe je skrenuo pažnju tako što je ostvario učešće na svjetskom final Red Bull 3Style, najvećem DJ takmičenju na svijetu.

Nastupajući kao predstavnik Švedske, O-One je na ovogodišnje finale u tajvanski Taipei otputovao kao wild card takmičar, i tako sebi obezbjedio takmičarski nastup uz nekolicinu najboljih DJ-a svijeta.

Tako je ujedno i postao prvi DJ rođen na našim prostorima koji je nastupao na svjetskom finalu. Sve navedeno bilo je povod da sa Orhanom porazgovaramo.

DJ O-One – foto: Red bull Content Pool

Možeš li nam ukratko reći nešto o početku svoje DJ karijere, i šta te privuklo DJ-ingu?

“Imao sam sreću da otkrijem svoju strast za muzikom jako rano. Sa dvije starije sestre koje su slušale RnB, vrijeme smo provodili gledajući ‘The Lick Show” Trevora Nelsona i snimali spotove na VHS, kako bi ih gledali nakon škole, a kasnije bi kupovali CD-ove.. dobra stara vremena. Njihova kolekcija postala je moa, kad smo se iz malog mjesta preselili u Geteborg. Tamo me je ekipa B-Boya iz škole uputila u break beatove i rap. Sa mamom sam tu i tamo išao u kupovinu muzike i tada bih tražio hip hop kompilacije. Prilikom posjete rodbini u Njemačkoj kupio sam mixtape francuskog DJ Cut Killera ‘Hip Hop and Soul Party’. Slušajući ga na putu kući kako mixa i scratcha sve ove pjesme zajedno probudilo je u meni želju da postanem DJ”, kazao je za redbull.ba.

Da bi se pojavio na finalu ovog velikog takmičenja, DJ mora biti muzički bogat i raznovrsan. Kakva je tvoja muzička pozadina, šta voliš slušati, a šta svirati?

U Švedskoj nismo imali državno finale, i u takmičenje sam ušao kao wildcard. To znači da sve zemlje koje te godine ne učestvuju imaju priliku da se takmiče za to mjesto, koje je zlatna karta direktno u finale. Bilo je jako teško jer mnogo dobrih DJ-a želi učestvovati. Skoro sam odustao nakon 3 neuspjela pokušaja, ali četvrti put sam uspio. Dvoumio sam se vrijedi li potrošiti toliko vremena za pripremu petominutnog seta za aplikaciju, ali sam slučajno došao do nekih ideja igrajući se gramofonima u svojoj sobi, i uspio biti izabran kao jedan od 3 wildcarda za finale Red Bull 3Style 2019. Iz svoje sigurne hip hop zone sam počeo izlaziti kako sam odrastao, jer želja mi je bila da dobijem više bookinga. Adaptirao sam i druge stilove kao EDM, house, soul, funk, dancehall, latino itd te tako postao open format DJ. Preferiram puštanje nove i stare urbane muzike obzirom da sam počeo uz hip hop i RnB, ali volim puštati svu muziku, u zavisnosti od određene noći i atmosfere na plesnom podiju”

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pjevačica Sabina Dodik: Zeničanka koja svira klavir i violinu oduševila obradom hita Šemse Suljaković

Sigurni samo da je Taipei bio nevjerovatno iskustvo. Kakvi su tvoji utisci o takmičenju?

Cijelo takmičenje je bilo kao ostvarenje sna, imati priliku upoznati idole kao Scratch Bastid, DJ Jazzy Jeff, DJ Numark, DJ Craze.. Red Bull 3Style je poput velike familije, gdje svi svoj ego ostavljaju po strani, razmjenjuju iskustva, savjete i ideje te ostvaruju nova prijateljstva. Ni na jednom drugom mjestu na svjetu ne možete saznati šta se sluša u Južnoj Africi, Libanonu, Chileu ili Brazilu gledajući petnaestominutne setove, i nastupe velikih svjetskih DJ-a. Ovo neprocjenjivo iskustvo bih preporučio svakom DJ-u barem jednom u životu.”

Balkanskog si porijekla, možeš li nam reći više o tome, koji su tvoji korijeni, osjećaš li se povezano s našim prostorima?

“Duboko pitanje.. Tata mi je iz Srbije, a mama sa Kosova, tako da sam mješavina oboga, začinjeno romskim korjenima, a rođen sam u Vranju. Preselili smo u Švedsku kada sam imao 2 godine, tako da sam tamo odrastao. Švedska je prihvatila mene i moje roditelje, i volim je svim srcem, ali ne mogu poreći svoje balkanske korijene, koji me sve više privlače kako postajem stariji. Ništa se ne može porediti sa osjećajem kada dođemo maminoj kući, i osjetim miris sarme dok se kuha, a tata u pozadini naglas pjeva narodnjake. Ili kad sam kod svog brata i osjećam tu balkansku gostoljubivost, kada se ljuti što ne pojedem ili popijem još nešto. Tako da da, definitivno se osjećam povezanim sa Balkanom.”

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

Znaš li išta o ovdašnjoj DJ sceni, da li si nekad nastupao na ovim prostorima?

“Iskreno ne znam mnogo, jer u rijetkim momentima kada sam na Balkanu, vrijeme provodim sa familijom. Većina njih su uspješni muzičari, ali ne razumiju se puno u hip hop, tako da me niko nije mogao naučiti. Putem Instagrama upoznao sam zagrebačkog DJ-a Phat Phillie-a koji mi je poslao dokumentarac u balkanskom hip hopu. Gledajući film, osjećao sam se posramljeno jer sam mnogo propustio, ali i ponosno što dolazim sa Balkana. Veliki pozdrav za Phillija i Blackout Hip Hop Zagreb! Nikad nisam nastupao na prostoru Balkana, ali se nadam da ću to što prije ostvariti, te svojim talentom dati doprinos našoj Hip Hop/Dj sceni, ali i naučiti više o svom porijeklu, i našem mjestu u Hip Hopu. “

Za kraj?

“Želim poslati veliki pozdrav za DJ Soula i FmJam, posebno se zahvaliti mojoj Red Bull Global familiji, i naravno pozdraviti sve čitatelje. Šta god radite ili želite u životu, ako to možete sanjati, možete i ostvariti. Puno ljubavi od vašeg O-One!” ne!”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

(VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu “Šalji piće”

Mladi pjevač Edi Hadžiahmetović objavio je spot za svoju...