IntervjuSport

[life intervju] Amar Osim: Fudbal je čudan, kada se stvari poklope i magarac bude bolji od svakog konja

0

Treći dolazak Amara Osima na klupu Željezničara mnogo je kompleksnije nego nazvati je trećom srećom. Jer s Osimom je bila i prva sreća, pa druga sreća, tako da se treća sreća valjda podrazumijeva.

Svaki put kada je sjedio na klupi „Plavih“ vitrine na Grbavici dobijale su nove trofeje, a on je ubjedljivo najtrofejniji trener BiH u historiji.

Amar Osim

Sa Željom je osvojio pet titula prvaka BiH, četiri Kupa i jedan Super kup, a jedan trofej Kupa ima i u Japanu, gdje je vodio Jef United.

Kada je 2001. godine došao odmah u prvoj sezoni osvojio je titulu, isto je bilo i u sezoni 2009/2010 kada je ponovo sjeo na klupu Željezničara.

Da titulu sigurno neće osvojiti nakon dolaska u zimu prošle sezone bilo je jasno jer je Željezničar već bio u prevelikom zaostatku, ali navijači se nadaju da će u drugoj donijeti ponovo neki trofej na Grbavici.

Dosadašnji dio Premijer lige dovoljno je pokazao da je Željezničar sasvim drugačija ekipa, da ima pobjednički mentalitet i da se polako vidi Amarov rukopis.

Navijači Želje mogu biti zahvalni Nogometnom savezu BiH koji je odabrao Roberta Prosinečkog, a ne Osima za selektora, jer u protivnom još bi čekali na njegov povratak na Grbavicu.

U razgovoru za Life.ba Amar Osim govorio je o današnjoj ekipi Želje, uslovima za rad, konkurentima za titulu, te o tome koliko misli da će ovaj put trajati njegova era na Grbavici.

Razgovarao: Zlatko Šarić

Pobjeda od 5:2 nad aktuelnim prvakom Sarajevom i definitivno je istakla Željezničar kao ozbiljnog kandidata za osvajanje šampionske titule.

– Pa, ovo što se desilo u derbiju odmah nas je uozbiljilo u očima svih konkurenata. Potcjenjivali su nas mnogi, i to s razlogom, bili smo četvrti prošle sezone, ali kada dobiješ prvaka i dotadašnjeg lidera na tabeli, onda htio ili ne htio postaješ favorit. Koliko će nam to stvarati teškoće u narednim utakmicama, brzo ćemo vidjeti, sigurno da je lakše igrati kada te malo potcjenjuju, a ne kada su svi naoštreni protiv tebe – govori Amar Osim.

Ipak, kada se sagledaju sve odigrane utakmice, Željo je možda trebao imati i veću prednost. Sarajevo i Zrinjski su igrali Evropu, a opet su u vrhu tabele.

– Pa, istina je da su Sarajevo i Zrinjski imali teret Evrope. Matematski možemo i tako gledati, da smo mogli imati i koji bod više prednosti, jer neke utakmice smo bili bolji, a nismo dobili. Uvijek imaju dvije strane medalje. Sarajevo je recimo imalo sreće u nekim mečevima, koje nije trebalo dobiti, a jeste, ali recimo za nas je bolje što nisu imali sreće protiv nas pa da nam otkinu bodove u meču u kojem smo zaista bili bolji – kaže Osim.

Već sada je jasno da će Sarajevo i Zrinjski biti najveći kandidati za titulu. Možete li povući paralelu između rivala u ovoj i prošloj sezoni?

– Mislim da je Sarajevo ipak nešto slabije nego prošle sezone, iako je to teško ocijeniti jer još nisu bili kompletni. Zrinjski je bolji jer su prošle sezone bili baš bezveze, ali su na neku rutinu i iskustvo bili do kraja u borbi za titulu. Zrinjskom je otišao Hadžić koji je bio važna karika, no i dalje mislim da su jači nego lani.

Je li Željo kojeg sada gledamo ono što ste zacrtali da ćete napraviti, koliko još ima prostora za napredak?

LIFE:  Čelik registrira 30 igrača, od kojih su 16 novajlije a sedam stranci

– Ima prostora, svakako da ima. Puno rupa još imamo, ali manje nego što smo imali, no to se još dosta može razvijati. Ne mogu sada reći da li smo na 20 ili 84 posto, jer fudbal je čudan. Kad se stvari poklope magarac bude bolji od svakog konja, a opet kad ne ide ti ne možeš ništa. I da imaš kvalitet igrača, trenera, selekciju, mentalitet, sve ti to možeš iskontrolirati, ali neke stvari jednostavno ne možeš.

Amar Osim

Kakva je sada razlika u odnosu na prošle dvije epizode u Željezničaru.

– Bolji su uslovi za rad, nikad nismo imali bolje uslove. Što se tiče lige, prije je bilo više dobrih igrača.

Govorili ste kako je bivša Jugoslavija imala dobre ekipe jer su igrači bili zajedno po 20 godina. Danas je teško napraviti nešto slično.

– Najjače evropske ekipe imaju najmanje promjena, kostur je obično isti, promijeni se jedan ili dva igrača. Mi naravno nismo tako nešto u mogućnosti raditi, prvenstveno zbog finansija. Danas su i trendovi u fudbalu drugačiji. Više se trguje zbog biznisa, a i gledaoci više traže da se nešto mijenja.

Kada očekujete da ćete moći reći „E ovo je ekipa koju želim“?

– Tek poslije dvije ili tri godine. Bit će dolazaka i odlazaka, bit će grešaka, ali nakon nekoliko sezona imat ćemo ekipu kakvu želimo. Do tada će sigurno biti i uspona i padova, nadam se puno više ovog prvog.

Prvi put ste otišli odlukom Uprave, drugi put ste sami ocijenili da ne možete više.

– Prvi put me “oćeralo”. Drugi put jednostavno više nisam mogao da izdržim. Boriš se za plate, stalno visiš, napneš se ko žaba, malo ti fali da čak napraviš čudo i izbaciš češku Viktoriju. Dosadilo ti je da stalno čekaš neko čudo da se pomakneš, i nakon četiri godine ti čekaš čudo, kao prvog dana kada si došao. Da smo prošli Viktoriju, išli bi na Nomme Kalju i realno bi prošli u grupe. Nakon što smo ispali nisam više mogao da ovisim o čudu i smatrao sam da je bolje da odem.

Neigranje u Evropi utjecat će na koeficijent, ponovo će trebati godine da se stekne status nosioca u evropskim kupovima.

– Ne spominjite mi Evropu, ne mogu ni da pričam o tome. Jeste, koeficijent nam slabi, jedino da napravimo neki bum kao Rijeka prije par godina, pa naberemo nekih bodova, u protivnom morat ćemo nekoliko godina ponovo skupljati bodove za koeficijent.

Da li će ova epizoda na Grbavici trajati duže nego prethodne, može li Željezničar dobiti svog Valerija Lobanovskog, trenera koji će godinama ostati na klupi.

– Nije moje to da govorim. Imam ugovor, došao sam da ostanem. Stariji sam, iskusniji, sada je i lakše raditi, imamo i bolje uslove i bolju organizaciju. Željezničar je moj klub, jasno je da mi je tu najdraže raditi, sigurno ne i najlakše, ali definitivno najdraže. Šta nosi budućnost ne možemo sada niti znati niti prognozirati, trenutno razmišljam samo kako da, i ekipa i klub, budu što jači.

Brojke

rođen: 18.07.1967

osvojenih titula prvaka: 5

osvojenih Kupova: 4

Facebook komentari


Duljević povrijedio zadnju ložu, propušta meč s Dijonom

Previous article

Enid Tahirović pojačao stručni štab RK Vogošća

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Intervju