[life intervju] Emir Kaljanac, čovjek koji je osvojio više od 100 medalja: Sestra je utjecala na mene da zavolim taekwondo

- Advertisement -

Jedan od najboljih takmičara Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva je Emir Kaljanac. Nedavno je na 8. evropskom klupskom prvenstvu koje je održano u Zagrebu osvojio zlatnu medalju. Na ovaj način nastavio je koračati stazama uspjeha. Do sada ima ukupno osvojenih preko 100 odličja. Da niti jedan rezultat ne dolazi preko noći govori podatak da je Emir svojevremeno boravio u Južnoj Koreji  20 dana i trenirao s najznačajnijim imenima ovog sporta.

U razgovoru za Life.ba Kaljanac je govorio o borbama za zlato, svojim počecima, pauzi od godinu dana koja mu je kasnije mnogo pomogla, popularnosti taekwondoa i sjajnim rezultatima njegovog kluba – Novog Grada.

Emir Kaljanac

Piše:Edin Isanović

Nedavno ste u Zagrebu, u kategoriji do 63 kilograma, osvojili zlatnu medalju. Kako ste uspjeli ponovo dotaći vrh?

S obzirom da je bila neuobična situacija u vezi sa korona virusom, nismo trenirali dva mjeseca. Trenirao je svako za sebe, trčanje na planini i ostalo. Uglavnom su to bili kardio treninzi, a treninge snage, taktike i tehnike nismo radili. Nakon toga smo se vratili u dvoranu i nismo znali za šta se spremamo. Onda je objavljeno kako će se održati klupsko prvenstvo u glavnom hrvatskom gradu koje je i ranije otkazivano. Tada su počele intenzivne pripreme koje su trajale skoro dva mjeseca. Trud se ispaltio na kraju, uspio sam osvojiti novo zlato.

Kada ste shvatili da možete biti na pobjedničkom postolju?

Noć prije sam shvatio da ću biti prvi. Jednostavno, imao sam takav osjećaj. Prvi put da nisam razmišljao o takmičenju. Ušao sam potpuno hladan i maksimalno spreman. U finalnom dvoboju savladao sam klupskog kolegu, a bilo je takmičara iz cijele Evrope. Do sada sam osvojio preko 100 medalja, a novim zlatnim odličjem prešao sam preko broja 40 – onih s najsjajnijim odličjem.

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

Kako ste se odlučili da počnete trenirati baš taekwondo?

Kada je moja sestra Nejla počela trenirati, onda sam i  ja odlučio da pokušam sa ovim sportom. Šta je presudilo? Sjećam se da je osvojila medalju, mislim da je bila srebrena. I onda sam pomislio kako i ja to želim – da osvajam medalje. Prije toga sam, kao i većina dječaka, trenirao fudbal. Išao sam na treninge i vrlo brzo sam počeo da pravim rezultate. Aktivno sam trenirao od 2005. do 2013. godine. Onda sam jednu godinu odustao – ponovo sam se vratio na fudbal.

Zbog čega ste pauzirali godinu dana?

Jednostavno, počeo sam da gubim mečeve te godine. Nisam aktivno trenirao i više sam išao zbog društva na treninge. Naglo sam se i udebljao, a izgubio sam motivaciju za taekwondo. Bilo je neko zasićenje. Pamtim da se onda održalo prvenstvo u Sarajevu za seniore u dvorani ”Ramiz Salčin”.  Dašao sam da gledam prijatelje i čim sam osjetio adrenalin kod ulaska u salu pomislio sam u sebi kako bi bilo dobro da se vratim. Rekao sam: ‘Od sutra ponovo treniram’. Tako je i bilo, počelo je od tog trenutka sve ozbiljnije.

Gledajući iz ove perspektive, jeste li pogriješili sa pauziranjem?

Ne, čak mislim da mije to puno pomoglo da shvatim neke stvari – da ne treniram niti zbog koga drugoga, nego da je to samo moje. Onda počinju da se nižu bolji rezultati. Bio sam balkanski prvak u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.Također, bio sam državni prvak u svim kategorijama, na federalnim i kantonalnim takmičenjima osvajao sam zlata. Učestvovao sam na preko 80 međunarodnih turnira i osvajao razne medalje – zlato, srebro, bronzu. Učesnik sam kvalifikacija za Rio 2016. godine. Tada sam napravio najbolji rezultat u kvalifikacijama za OI od bh. takmičara. Naravno, bio sam član državnog tima od kadeta do seniora.

PROČITAJTE JOŠ:  Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Koji su treneri utjecali na Vaš uspjeh?

Belmir Berberović i Haris Husić su moji treneri od početka karijere. Itekako su zaslužni za rezultate koje sam do sada postigao.

Raste li popularnost ovog sporta u BiH?

Prije dvije godine je počela ekspanzija. U svijetu i Evropi je bio mnogo popularniji nego kod  nas u BiH. Dosta je bilo djece u svim gradovima, ali medijski sport nije bio kao što je sada. Možda ne znate, taekwondo je drugi na svijetu po broju vježbača. Prvenstveno se upisuju djeca radi samoodbrane, ne očekuju se na početku vrhunski  rezultati. Ovaj sport je lagan za naučiti i može se koristiti i u poznim godinama.

Osim što ste takmičar, bavite se i trenerskim poslom. Recite nam nešto više o tome?

Da, radim u klubu kao trener već nekoliko godina. Moje grupe su od 3 do 6 godina. Sa seniorima ne radim. Napravio sam dosta dobrih rezultata sa djecom i moj trenerski posao je postao prepoznatljiv. Već sam dobio ponudu da radim u jednom od najboljih hrvatskih klubova TK Jastreb. Aktuelni trener je Jusuf Karami, čovjek koji je bio olimpijski prvak. Mislim da je dobra ponuda, ali se nisam odlučio da idem, za sada.

Vaša poruka za kraj?

Naš klub Novi Grad nalazi se na Dobrinji i radimo punim kapacitetom. Na internetu imaju sve informacije o nama. Popularni smo, sada smo u Zagrebu osvojili pehar kao najbolja ekipa u totalu – broj jedan od svih klubova. Također, od strane Olimpijskog komiteta smo prošle i ove godine proglašeni za najuspješniji klub u kategoriji svih sportova. To zaslužuje respekt.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...