[life intervju] Garden of Dreams with Brian Cid – Sarajevskoj publici ću kroz muziku ispričati priču o sebi

- Advertisement -

Nakon veoma uspješne ljetne sezone i niza dešavanja pod otvorenim nebom na kojem su ugostili neka od najpoznatijih svjetskih imena, Garden of Dreams ekipa se ponovo vraća sa serijom iznenađenja za naredni period godine.

Razgovarala: Sanja Savić

U sada već dobro poznatim odajama RTV Doma, GoD ekipa će u petak 11. oktobra ugostiti Brian Cid-a, DJ-a i producenta sa sjedištem u Brooklyinu koji je poharao elektronsku underground scenu.

Brian Cid je svoju karijeru započeo kao bubnjar, a potom i kao hip-hop, pop i soul producent, radeći sa imenima poput Lady Gage i Cher.

Svo to iskustvo mu je bilo dobar temelj da nakon izvjesnog vremena krene u solo karijeru i u potpunosti se okrene house muzici.

Sa svojim albumom Meteorite Man i serijom singlova i remixa napravio je pravu pometnju na house sceni sa podrškom nekih od najvećih imena poput Richie Hawtin, Pete Tong, Sasha, Hernen Cattaneo, Lee Burridge i mnogih drugih. Izdanja za legendarne izdavačke kuće poput Fabric, Get Physical, Knee Deep, Lost&Found samo su dodatno zacementirale status ovog svestranog umjetnika, a nastupi širom planete govore o njegovoj popularnosti.

Povodom njegovog večerašnjeg nastupa u Sarajevu, sa Brianom smo porazgovarali o različitim temama, a šta nam je to rekao, pročitajte u nastavku.

Pozdrav Briane, hvala ti što si odvojili vrijeme za razgovor sa nama. Ovo će biti tvoje prvo gostavanje u Sarajevu kojem se baš radujemo. Šta možemo očekivati ​​od tvog večerašnjeg nastupa?

Hvala vama što ste me ugostili. U Sarajevu mi je zapravo drugi put i sretan sam što se vraćam. Očekujte duboko muzičko putovanje. Volim da uvijek donesem nešto svježe i jedinstveno. Ispričat ću priču o sebi.

Reci našim čitateljima nešto više o sebi. Karijeru si započeo kao producent i inženjer u hip-hop i pop muzici, a imao si priliku sarađivati i sa nekim  od najvećih imena u industriji poput Lady Gage i Cher. Kako je bilo raditi sa takvim imenima i koliko te je to iskustvo oblikovalo kao umjetnika danas?

PROČITAJTE JOŠ:  Mujo Hodžić, učesnik "Zvezda Granda" umro u 26. godini

Najveće priznanje što jedan inženjer može dobiti je prilika da sarađuje sa najvećim umjetnicima naše generacije, tako da je meni to zaista bila velika čast. Kvaliteta rada koja se traži na tom nivou je vrlo visoka, što je meni lično zadalo nove granice u smislu zvuka i produkcije. Ja sam to iskustvo ponio sa sobom u svijet elektronske muzike i sad sam tu.

Brian Cid

Kako je došlo do tvog prelaska na elektronsku muziku, s obzirom na to da si u početku bio bubnjar zapravo?

Sve je to bio prirodni napredak između moje ljubavi prema računaru, bubnjevima i audio inženjerstvu. To me je navelo da u konačnici naučim miješati zapise.

Koji su umjetnici imali najveći uticaj na tebe kao dijete? 

Oduvijek sam volio različite muzičke pravce – rock, metal, latino jazz, reggae, špansku muziku i šire – slušao bih bendove, izvođače poput Pearl Jam, Metallice, Tito Puente, El General, Luis Miguel…Mislim da sam imao na stotine CD-ova i kaseta. Muzika je oduvijek bila oko mene.

Koliko koristiš žive instrumente u današnjem radu?

Instrumenti su uvijek prisutni. Također i analogni sintovi. Sve je to dio nastupa. To mu daje taj organski osjećaj.

Kakva je bila scena u New Yorku kada si prvi put počeo, a kakva je situacija sada? Možeš li povući neku paralelu?

Počeo sam na Manhattanu kada je Brooklyn još uvijek bio u fazi oblikovanja.  Mislim da je to vrijeme bila više orijentirana ka house muzici. Onda je Brooklyn zaživio i cijela scena se preselila tamo. Postalo je dublje. U grad je stigao još eklektičniji zvuk. Drugačija vibra. Moja muzika je počela da odražava tu emociju i to još uvijek čini.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Edi Hadžiahmetović za 21. rođendan objavio spot i pjesmu "Šalji piće"

Od svih mjesta na kojima si imao priliku da nastupaš, koje je ostavilo najjači dojam na tebe i zašto?

Bliski Istok je zadivljujuće mjesto na kojem osjetite koliko je ova muzika zapravo snažna. Impresivno je vidjeti koliko je ljudi uključeno iz čiste ljubavi prema muzici. Mjesta poput Južne Amerike su također duboko ukorenjena u ovu vrstu muzike. Normalno je vidjeti ljude koji će voziti 8 do 10 sati kako bi prisustvovali nekom nastupu. Za mene je to vrlo impresivno.

Postoje li neki mladi umjetnici koje si tek otkrio i čiji rad ti se zaista sviđa?

Mnogi nevjerovatni mladi umjetnici se stalno pojavljuju u cijelom svijetu. Ali, oni koje bih ja izdvojio su Mirida, Soma Soul, Justin Marchacos, Kohra, svi pripadaju Endangered porodici. Svi oni imaju svoj jedinstven i originalan zvuk.

Foto: NPhoto – arhiv

Šta je to što čini dobru traku? Podijeli sa nama pet omiljenih traka.

Traka koja je izrađena kao putovanje protkano suptilnom elegancijom i originalnošću uvijek čini odličnu traku.

Octave One – Black Waters

Matthew Dekay & Lee Burridge – Lost In A Moment

Stephan Bodzin – Lila (Original Mix)

Reset Robot – The Hanging Gardens Of Babylon (Original Mix)

Yousef – The Way You Dance (Original Mix)

Hvala Brian, bilo nam je zadovoljstvo. Vidimo se na plesnom podijumu!

Hvala i vama, vidimo se tamo!

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Preminuo akademik Dževad Jahić

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, preminuo je...

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) U zagrebački tramvaj ušla Dubioza kolektiv i napravila show

Dubioza kolektiv iznenadila je Zagrepčane svirkom u tramvaju. Na okretištu...