[life intervju] Mensur Mujdža: Moja utakmica života je ona na Maracani protiv Argentine

- Advertisement -

Mensur Mujdža (36) odigrao je 37 utakmica za nacionalni tim BiH. Premda je u mlađim selekcijama nosio dres reprezentacije Hrvatske, kasnije je odlučio da zaigra za našu zemlju. Redovno je u državnom timu pružao sjajne partije. Opasnim prodorima po desnom boku stvarao je velike probleme suparničkim odbranama. Igrao je na sigurno, bez suviše komplikacija. Bio je član generacije koja je na čelu sa Safetom Sušićem izborila plasman na planetarni izlog nogometa 2014. godine. U svojoj karijeri nastupao je za Zagreb i Freiburg, a u sezoni 2016/17 ,zbog povrede,  je završio karijeru. U razgovoru za Life.ba Mujdža je otkrio šta sada radi, naglasio je kako je zbog povrede ranije od predviđenog završio karijeru, prisjetio se dana provedenih u svlačionici Zmajeva, a posebno je potcrtao jedan dvoboj koji mu je ostao urezan u sjećanju.

Piše:Edin Isanović

Možete li nam reći, šta trenutno radite?

Živim u Zagrebu i sada sam trener u NK Gorica u školi nogometa od U-17 do U-19. U međuvremenu pohađam Centar za edukaciju trenera pri Nogometnom savezu BiH. Trenutno imam A i nastaviću dalje ka profi licenci. Uplovio sam u trenerske vode. Imam tu želju, ali vidjet ću kako ću se snaći u tome.

Kada ste okončali nogometnu karijeru?

To se desilo 2017. godine. Posljednju utakmicu odigrao sam na pripremama u Freiburgu. Poslije toga mi se desila povreda hrskavice koljena. Nikada ranije nisam imao problema sa tim, ali vjerovatno je tako trebalo biti. Pokušao sam sve da se vratim, ali nije išlo. Odradio sam operaciju i rehabilitaciju. Došao sam bio do nivoa koji nije bio dovoljan da se ozbiljno nastavim baviti nogometom. To je bio početak kraja. Povreda je stopostotni razlog što sam rekao ”zbogom” aktivnom igranju nogometa.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Da li Vam nedostaje najvažnija sporedna stvar na svijetu?

U trenutku kada sam odlučio da prestanem sa aktivnim igranjem, nije mi to toliko falilo. Mislim, u prvih godinu dana. Bilo mi se skupilo svega – utakmice, putovanja, povrede. Tada sam to doživio kao olakšanje. Dobro mi je došlo da malo stanem i oporavim se od svega. Međutim, nakon određenog vremena jasno je da mi – nedostaje. Kada sam na terenui gledam utakmice i pojavi se želja. Također, osjećam se još uvijek zdravo i fit, bez obzira na koljeno. Vjerujem da nije bilo povrede da bih još bio na terenu.

Vi ste u mlađim selekcijama nastupali za Vatrene, kasnije ste odabrali BiH. Gledajući iz ove perspektive, jeste li napravili ispravan potez?

Ma definitivno sam napravio sjajan potez. Nikada nije bilo ni govora o tome jesam li se pokajao. Naravno, da nisam. Meni je bila želja ,i mnogo ranije nego što sam odigrao prvu službenu utakmicu, da zaigram za BiH. No, nije ranije bilo mogućnosti. Bilo je nekih drugih razloga, ali nebitno. Period koji sam proveo u reprezentaciji ostat će u ,zaista, lijepom sjećanju. Do kraja života.

Navijači bh. reprezentacije i danas kada se spomene vaše ime ”dignu palac gore”. Koliko Vam to znači?

Puno, baš puno. To mi je najveće priznanje. Kada vas navijači koji prate reprezentaciju na svakoj utakmici cijene, onda znate da ste ostavili traga. Drago mi je što sam ostavio takav dojam. Bio sam član državnog tima kada su bili dobri rezultati. Mogu reći da sam uživao igrajući za nacionalni tim. Šteta što se nismo plasirali na još neko veliko takmičenje. Nedostajalo je i sreće u pojedinim utakmicama. Upoznao sam sjajne ljude, sjajne saigrače s kojima sam i danas u dobrim odnosima i to je period koji posebno pamtim i drago mi je što sam to doživio.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

S kim se danas čujete od nekadašnjih saigrača?

Ne bih nikoga posebno izdvajao, ali čujem se sa Ibiševićem, Lulićem Begovićem, Zukanovićem. Period proveden u svlačionici Zmajeva se pamti, to se ne zaboravlja.

Vaša generacija je odigrala dosta dobrih utakmica. Koju biste  posebno izdvojili?

Naravno, dvoboj sa Argentinom na Maracani na Mundijalu u Brazilu. To je moja utakmica života. Ostaju lijepe uspomene. Igrali smo sjajno i protiv Francuske u Parizu u onoj čuvenoj utakmici, ali je meni ostala u ružnom sjećanju zbog povrede. Rado pamtim i trijumf protiv Slovačke.

Pratite li danas dvoboje bh. selekcije?          

Naravno, kada god sam u mogućnosti pogledam okršaje Zmajeva. Vjerujem da će kroz dodatne kvalifikacije uspjeti da izbore odlazak na Evropsko prvenstvo. Aktuelna generacija ima kvalitete da uspješno prskoči sve prepreke. Dobro je što će prije utakmica baraža odigrati i nekoliko mečeva u Ligi nacija.

S obzirom na to da dobro poznajete stanje u HNL-u, možete li za kraj reći da li će naredna sezona biti interesantnija kada je u pitanju borba za prvo mjesto?

Vidjeli ste da je u prošloj sezoni bila interesantna borba za drugo mjesto koje je vodilo u Ligu prvaka. Praktično se nije znalo do posljednjeg kola ko će to biti. To daje draž nogometu. S obzirom da su Lokomotiva, Osijek i Rijeka napravili sjajan pomak, mislim da će naredne sezone biti zanimljivije. Tu treba uvijek dodati i Hajduk, a Dinamo prolazi kroz fazu reforme i vjerujem da će biti neizvjesna borba za titulu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...