[life intervju] Mirsad Baljić: Prosinečkog ne treba dirati, stalno mijenjamo selektore, hoće li neko osim trenera preuzeti odgovornost

- Advertisement -

Mirsad Baljić je nakon završetka bogate fudbalske karijere život nastavio u Švicarskoj, ali pomno prati dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Mirsad Baljić

Nekadašnji fudbaler Željezničara koji je nosio dres Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Italiji bio je ispred svog vremena, na poziciji lijevog beka igrao je podjednako i u odbrani i u napadu.

Razgovarao: Zlatko Šarić

Prije više od 30 godina igrali ste beka kao što ga danas igraju gotovo svi u modernom fudbalu. Kako danas vidite svoj način igre?

–   Moje često priključivanje napadu je ustvari bio i dio odbrane. Krilni igrač koji je igrao po mojoj strani morao me pratiti kada krenem u napad, i onda je ostajao bez snage da on nešto više napravi u ofanzivi. Kada god sam imao opasnijeg protivnika još više sam išao u napad, i to se pokazalo kao pravo rješenje. Ne mogu reći za sebe da sam bio ispred vremena već je to jednostavno bilo logično – rekao je Mirsad Baljić u razgovoru za Life.ba.

Kakva je razlika između fudbala kada ste Vi igrali i ovog sada?

–   Sada je puno više snage i brzine, tehničara koji su zaduženi samo da kreiraju igru gotovo više da nema, svih 11 igrača mora biti podjednako dobro u oba pravca, naprijed i nazad. Možda je čak sada manje znalaca nego prije, ali zato su ekipe dosta eksplozivnije i konkretnije.

Šta mislite o našoj reprezentaciji, koliki su nam dometi?

–   Pa evo, upravo ovo što smo pričali najveći je problem naše selekcije. Naši ne trče dovoljno, nije to problem samo Bosne i Hercegovine već kompletnog Balkana. Samo trka, fizička snaga, to je danas najvažnije. Što se tiče naše selekcije, dolazimo do smjene generacije, polako se osipa ona ekipa koju je Safet Sušić odveo na Svjetsko prvenstvo. Mislim da je vrijeme da se potpuno podmladi ekipa i da očekujemo da će nova generacija biti na nivou koji nam može donositi plasmane na velika takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Zmajevi su trenutno na četvrtom mjestu, potrebne su nam pobjede u svim mečevima da se eventualno plasiramo na Euro. Kakve su nam šanse?

–   Moram biti iskren, mislim da su nam šanse minimalne, posebno sada kada se Džeko povrijedio i neće igrati bar naredna dva kvalifikaciona meča. Po meni, selektor Robert Prosinečki već treba praviti ekipu koja će pokušati kroz Ligu nacija ipak izboriti plasman na Euro. Edin Džeko i Miralem Pjanić su svjetska klasa, dok god mogu igrati treba se oslanjati na njih, a tražiti i one koji će u narednim godinama činiti okosnicu ekipe.

Prosinečki je nakon poraza od Armenije podnio ostavku, pa je poslije povukao. Šta mislite o tome?

–   Prosinečki treba ostati do kraja. Bio je veliki igrač, ima nogomet u malom prstu, a vidjeli ste da nam stalne promjene selektora ne donose ništa. Nije nam valjao Safet Sušić, pa Mehmed Baždarević, dva po meni najbolja igrača svih vremena, a sada trebamo potrošiti i Prosinečkog. Stalno selektori odgovaraju, ne vidim da se neko drugi upitao da li ima odgovornost, pa dao ostavku.

Smatrate da nismo trebali mijenjati Sušića i Baždarevića?

–   Da. Pape je čovjek koji treba biti predsjednik Nogometnog saveza BiH, ljudska i fudbalska veličina. Njegova možda jedina mana je što je previše tih, a to izgleda u današnje vrijeme samo stvara probleme umjesto da se smatra vrlinom. Dobro ćemo upamtiti to kada smo otišli na Mundijal, teško da ćemo to brzo doživjeti u budućnosti. I Meša je čovjek koji zna svoj posao, trebalo ga je ostaviti.

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

U Švicarskoj s dosta uspjeha igra Miroslav Stevanović, u Servetteu. Zaslužuje li on povratak u reprezentaciju?

–   Dečko je moderan fudbaler, igra u oba pravca, radan je, borben, mislim da bi mogao pomoći. U konkurenciji kakva je sada u našoj selekciji definitivno ima mjesta za Stevanovića. Nije sebičan, u nekim stvarima je limitiran, i možda nije za neke jače lige, ali za naše selekcije jeste. Smatram da bi za njega trebalo biti mjesta na popisu reprezentativaca.

Pratite li Premijer ligu Bosne i Hercegovine?

–   Ne gledam utakmice, ali pratim preko portala svakodnevno. Moj Željo je bio prvi do prošlog kola, ali ni sada nisam tužan jer je na prvom mjestu moj rođak Elvir Baljić koji je preuzeo Tuzla City.

Smatrate li da je Elvir napravio dobar potez dolaskom u domaću ligu?

–   Jeste, to će mu biti dobro iskustvo. On je dobar momak, uči, radi, vaspitan je, još samo da ispeče zanat i vjerujem da će biti uspješan trener. Učio je dosta od Papeta, a znate kakvu je karijeru imao, nek je od svakog svog trenera pokupio nešto i dovoljno je da bude dobar stručnjak.

Kojeg biste svjetskog stručnjaka izdvojili?

–   Iako sada nema kluba, Jose Mourinho najbolje oslikava moderni fudbal. Prekopirao je onaj Milan koji je vodio Arrigo Sachi, njegove ekipe su bile kombinacija vrhunskih trkača koji ginu na terenu, a i tehnički su izvrsno potkovani. Španske ekipe me sada fasciniraju, oni su to doveli do savršenstva, izvanredna tehnika i stalno ponavljanje, lome te i igrom i tempom, to je po meni fudbal budućnosti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...