Intervju

[life intervju] Zavirite u fantastični svijet minijatura Selme Mahmutović

0

Kolačići, pizza, sladoledi, voće, omiljeno pecivo, pa čak i ćevapi u somunu…

Ovo su samo neki od pregršt motiva u formi nakita izrađenog od polimerne gline koje stvara talentovana djevojka po imenu Selma Mahmutović, koja stoji iza brenda Mmm…

Razgovarala: Sanja Savić

Ova likovna umjetnica – minijaturistica iz Sarajeva na jedinstven način je spojila ljubav prema umjetnosti i hrani, a ukoliko ste se nekad susreli sa nekim od njenih kreacija, velike šanse su da ste ogladnili od samog pogleda na njih.

Ipak, u Selminoj živopisnoj i nevjerovatno realističnoj kolekciji izrađenih minijatura pronaći ćete i neke druge motive, koje nisu vezane za hranu, a nedavno je svoje umijeće prenijela i na minijaturne portrete.

Specifičnost Selminih kreacija leži u načinu izrade i nevjerovatnim detaljima, a to možda najbolje opisuju fotografije njenih radova.

U nastavku pročitajte intervju sa Selmom koji je dala za naš portal i zavirite u svijet fantastičnih M(mm)inijatura u koje ćete se naprosto zaljubiti.

  1. Prije svega, da li možeš ukratko da nam predstaviš Mmm… brend i kako je dobio ime?

Brand Mmm… postoji već nešto više od osam godina. Sam naziv branda opisuje momenat kada vidimo nešto interesantno i toliko ukusno da se počnemo oblizivati jer nam “krene voda na usta”. Kroz energiju koju tada osjetimo, obično uspijemo promrmljati Mmm… što idealno opisuje najčešće izvajane motive u mom radu, a to je hrana. Tako je brand dobio ime. Mmm… je inspirisan ljubavi prema hrani koja je bitan aspekt u mom životu emocionalno, kulturalno i ekološki. Pored klasičnih dollhouse minijatura u određenim mjerilima koje modelujem za kolekcionare širom svijeta, također modelujem i minijaturni nakit. Dakle, Mmm… brand nije isključivo baziran na motive hrane.

  1. Kada si se počela baviti izradom nakita i kako si došla na tu ideju? Da li možda možeš da se sjetiš svoje prve izrađene minijature i o kakvoj minijaturi se radilo?

Odmah po završetku studija sam počela modelovati nakit. Doslovno, izvadila sam iz ladice sve što je dugo čekalo da počnem istraživati o polimernoj glini. Kupovala sam knjige, pretraživala po internetu, kontaktirala autorice određenih tehnika itd. Sam nakit koji modelujem je proizišao od dollhouse minijature, samo je u nešto većem mjerilu što je i logično jer treba imati upotrebnu svrhu, biti vidljiviji i ukrašavati naše tijelo i odjeću. A, moja prva izrađena minijatura je bila polovica paradajza urađena u mjerilu 1:6 namjenjena za veličinu lutke tipa Barbie.

  1. Koliko traje jedan radni dan minijaturistice?

Tačno vrijeme ne određujem. Radni dan mi zna trajati i po petnaest sati, naravno uz to sebi priuštim pauzu da nešto pojedem i odmorim oči koji minut. Uvijek ovisi od kompleksnosti motiva, tehnike i materijala koji se koriste za izradu. Ne mora značiti da će i naizgled jednostavan motiv uspjeti iz prve. Obzirom da radim sa klijentima i da postoje rokovi, uvijek uzmem prednost od dva-tri dana upravo iz razloga što se mogu dogoditi nepredvidivi momenti. Što se tiče minijaturnog nakita, to je već malo drugačije. Za jedno puno radno vrijeme od osam sati uradim od prilike (opet ovisno od motiva i kompleksnosti) dva do tri para naušnica sa svime što slijedi nakon pečenja, dorade, šmirglanja, poliranja i lakiranja. U svom radu ne koristim nikakve kalupe ili olakšice. Svaki komad je modelovan iznova ili što bi rekli minijaturisti/kinje ‘from scratch’.

  1. Reci nam nešto više o samim minijaturama – koje materijale koristiš, u kojem omjeru ih praviš i i šta je bilo najzahtjevnije što si radila?

Materijale koje koristim za izradu minijatura su polimerna glina, akrilne boje, pigmenti suhih pastela, drvo i metal. Minijature pravim najčešće u mjerilu 1:12. Najzahtjevnije do sada što sam radila bili su minijaturni poretreti u vidu broša za projekat “Žene BiH”. Tada sam prvi put modelovala ljudska lica u polimernoj glini.

  1. Često si dio različitih projekata i saradnji. Da li bi neku posebno izdvojila i zašto?

Neopisivo sam sretna jer su ovakvi projekti i saradnje postali sve češći. Angažuju me iz raznih oblasti i baš uživam u tome. Bilo je divnih suradnji i svaka je zaista posebna na svoj način. Izdvojit ću sad za sad projekat “Žene BiH”, rad na scenografiji emisije “Nedjelja u Zemlji čuda” gdje sam asistirala školskoj drugarici, scenografkinji i kostimografkinji Adisi Vatreš Selimović i event “My Clarins”.

View this post on Instagram

Još par detalja i biće završena kreacija Stake Skenderove za crowdfunding kampanju koju radim za @zenebih, dok se Miss Irby već 'krije' samo par centimetara od ove kreacije. 🔎 😁 Ukoliko do sada niste, zapratite @zenebih na svim društvenim mrežama, posjetite web stranicu zenebih.ba i pročitajte priče o ženama koje su kroz historiju BiH razbijale stereotipe, zalagale se za prava žena i za emancipaciju. 👊 #ŽeneBiH ❤ Uživajte! . . . . #mmmbyselma #workinprogress #miniatureart #miniaturesculpting #sculpting #StakaSkenderova #dailymini #scaleminiature #miniaturedoll #doll #artdoll #dollmaking #dollartist #dollartistry #portrait #sculpture #dollhouseminiatures #polymerclay #Fimo #art #artistoninstagram #instaart #artist #miniaturist #artistlife #artistic

A post shared by Selma Mahmutović (@mmmbyselma) on

 

  1. Koji su tvoji, za sad, još uvijek neostvareni ciljevi?

Samostalna izložba minijatura. Ostale želje i ciljeve čuvam za sebe i vrijedno radim da ih ostvarim.

  1. Ko je tvoja najveća podrška u radu?

Svi koji naruče moje kreacije ili me angažuju na projektima kreativne oblasti. Smijem se ali sam i ozbiljna 🙂 Tu su svakako porodica i prijatelji.

  1. Da možeš izabrati bilo koga da bude zaštitno lice Mmm brenda, ko bi to bio i zašto?

Voljela bih da mi ‘N2 Paris’ posudi svoje modele i kreativnu direktoricu na jedan dan, a zašto, vidjeli biste.

  1. Gdje i kako naši čitaoci mogu doći do Mmm…komada?

Instagram: @mmmbyselma

Facebook page: @mmmbyselma

Twitter: @mmmbyselma

Etsy shop: https://www.etsy.com/shop/mmmbyselma

  1. Za kraj, koji bi savjet dala budućim mladim kreativcima?

Pokušati spoznati sebe, svoje želje, tražiti znanje, konstantno vježbati crtanje/modelovanje u ovisnosti koji medij izaberu.

Facebook komentari

Early bird karte i pogodnosti za Brown Sugar RnB party na bazenu

Previous article

Copa America: Svi čekaju okršaj Brazila i Argentine

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Intervju