Matija Vuica: Da nije bilo glazbe, ne bi bilo ni mode

- Advertisement -

Poznata hrvatska modna dizajnerica Matija Vuica govori u svom ateljeu u kojem se ručno proizvode unikatne haljine i vjenčanice za žene o svom krojačkom i dizajnerskom zanatu, o glazbi, Severininoj vjenčanici, ali i o ukusu hrvatske predsjednice

Ime Matije Vuice već je niz godina nezaobilazan brend hrvatske modne i dizajnerske scene, ali njezina glazbena karijera također, je ostavila značajan trag: etnodance obrada „Linđa“ u izvedbi grupe Gracia obilježila je devedesete. Matija Vuica uspješno je ispreplela glazbu i modu, a o njezinim kreacijama i načinu rada ekipa Anadolu Agency (AA) saznala je puno toga u njezinom ateljeu u kojem se rade samo unikati.

Atelje Matije Vuice, smješten na Trgu bana Jelačića, u svom izložbenom dijelu prezentira vjenčanice, večernje i koktel haljine, dok su u radnom dijelu pogona njezine tri radnice, kao i igle, konci, naprsci i strojevi te metri i metri svile. Kao prava radoholičarka, Matija u svom ateljeu dnevno provede 10 do 12 sati, kao četvrta radnica koja itekako često sjedne i šiva. Ovdje rade unikatne haljine proizvedene tehnikom ručnog rada. Zbog toga, iz ovog ateljea iziđe mali broj haljina, a strojevi za šivanje rijetko se začuju.

“Kada sam bila mlada klinka i tek počinjala, rekla sam da radim samo za mršave, ali  su mi iskustvo postale i korpulentne dame koje uistinu treba znati zapakirati“, priča Matija u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Čim se odlučila baviti modnim kreacijama, odlučila se za tzv. večernju modu, za haljine čija izrada zahtijeva puno vremena, no s vremenom su kod Matije u atelje sve više počele dolaziti mladenke po vjenčanice. Vjenčanice traže i po tjedan dana rada, neke i po dva tjedna, ovisno o zahtjevima mušterije, a za večernju haljinu Matija utroši tri do četiri radna dana.

“Veseli me da ne štancamo haljine, nego želimo da je svaka posebna i unikat. Zato često idem vani po unikatne materijale“, kaže Matija čije su večernje haljine većinom su od svile, bez sintetičkih materijala.

– Hrvatska predsjednica se još nije javljala-

Poznate osobe iz svijeta estrade i šuobiznisa, razne glumice i pjevačice, pomogle su Matiji u startu još 80-ih godina, kaže, kada je počinjala, a s vremenom je stvorila i brojna prijateljstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Trojica policajaca savladala naoružanog muškarca kod Historijskog muzeja BiH!

“One mene reklamiraju, ja njima radim specijalne haljine i to je simbioza“, priča Matija i dodaje da gotovo da nema poznate osobe u Hrvatskoj koja nije barem jednom prigodom odjenula njezinu haljinu.

Velik broj maturantica i budućih mladenki dolazi joj iz raznih mjesta u BiH, iz Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, gdje je svojevremeno održavala i revije. Matija nam je sa smijehom potvrdila kako joj se još uvijek nije obratila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar -Kitarović, koja inače, voli domaće kreacije, ali ta je mogućnost otvorena.

Matija pretpostavlja kako su hrvatskoj predsjednici njezine kreacije možda preekstravagantne, ali smatra kako je upravo cilj i izazov za dizajnera prilagoditi kreaciju različitim situacijama i zahtjevima kupaca. Zbog čestih medijskih napisa i fotografija zvijezda u njezinim haljinama, Matija kaže kako je nove mušterije znaju nazvati i pitati radi li haljine i za ljude koji nisu slavni. Pa poručuje da su joj upravo ‘obične’ žene pravi kupci.

Zagreb, Hrvatska - 05. veljača 2017: Modna dizajnerica Matija Vuica u svom ateljeu na Trgu bana Jelačića Ime Matije Vuice već je niz godina nezaobilazan brend hrvatske modne i dizajnerske scene, ali njezina glazbena karijera također je ostavila značajan trag: etnodance obrada „Linđa“ u izvedbi grupe Gracia obilježila je devedesete. Matija Vuica uspješno je ispreplela glazbu i modu, a o njezinim kreacijama i načinu rada saznali smo puno toga u njezinom ateljeu u kojem se rade samo unikati. ( Stipe Mayiç - Anadolu Agency )
Zagreb, Hrvatska – 05. veljača 2017:
Modna dizajnerica Matija Vuica u svom ateljeu na Trgu bana Jelačića
Ime Matije Vuice već je niz godina nezaobilazan brend hrvatske modne i dizajnerske scene, ali njezina glazbena karijera također je ostavila značajan trag: etnodance obrada „Linđa“ u izvedbi grupe Gracia obilježila je devedesete. Matija Vuica uspješno je ispreplela glazbu i modu, a o njezinim kreacijama i načinu rada saznali smo puno toga u njezinom ateljeu u kojem se rade samo unikati. ( Stipe Mayiç – Anadolu Agency )

Vuica inspiraciju za aplikacije na svili često vuče iz bogate svjetske etno baštine.

“U jednoj kreaciji sam radila etno koji je kretao od Dalmacije preko Slavonije do Afganistana. Htjela sam poručiti da je etno vanzemaljski, jedna sveprisutna bezvremenska crta i da etno iz Afganistana može funkcionirati kao i dalmatinski u bilo kojem kraju svijeta“, kaže Vuica.

– Druga ljubav glazba –

“Da nije bilo glazbe, ne bi bilo ni mode“, smatra Matija koja je svoju muzičku karijeru započela još 80-ih godina u “Trotakt projektu“ pa nastavila u “Graciji“, u sastavima koji su nastupali po čitavoj bivšoj Jugoslaviji.

Prije pet-šest godina moda je u njezinom životu preuzela primat, no ponosna je na svoje glazbene radove iz perioda Jugoslavenskog rock momenta, tzv. JURM-a.

“Veselilo me što sam istodobno mogla pokazivati glazbeni i modni segment zajedno“, kaže dizajnerica.

Nakon rata, u vrijeme opće krize, Vuica je svoja glazbena gostovanja spajala sa pravim malim modnim revijama, vodeći na nastupe u inozemstvo svoje četiri cure koje su, uz glazbu Gracie, prezentirale i modu.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

Glazbu ni sada nije napustila, a kao mala u rodnom je Metkoviću pjevala u crkvi, u školi i u zboru kao vodeći vokal.

 – Severinina vjenčanica odlazi u muzej –

Cijene haljina Matije Vuice kreću se od  tri do 15 tisuća kuna (400 do 2.000 eura), a za taj novac svatko sebi može pronaći haljinu baš onakvu kakvu želi, poručuje Matija, “kakvu nema nitko drugi na svijetu“.

“Dizajnerska roba je skupa jer je unikatna. To su unikatne haljine koje se dugo rade, od 30 do 100 radnih sati, i ne mogu koštati isto kao haljine koje se rade u tisućama primjeraka“, objašnjava Vuica.

Prosjek cijena vjenčanica je 1.500 do 2.000 eura, s tim da su sve također unikatne i rađene po mjeri.

Posebna vjenčanica, koja je još uvijek izložena u njenom ateljeu, ona je koju je mali Matijin pogon za Severinino posljednje vjenčanje radio punih mjesec dana. Za tu haljinu Matija kaže da niti ne može odrediti cijenu, jer takve se stvari niti ne prodaju.

Severinina vjenčanica uskoro će biti konzervirana i dio trajnog postava zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) zbog svoje zahtjevnosti i specifične tehnike izrade.

Do Matije je lako doći, prisutna je na internetu. Svakoj mušteriji pristupa posebno, za svaku osobu se radi lutka po mjeri tako da je potrebna samo jedna proba.

Na probama za vjenčanice u njenom ateljeu je opuštena atmosfera.

“Pusti se i pokoja suza, obično mame kada se rade probe za vjenčanice njihovih kćeri“, povjerava se Matija.

Matija Vuica je ponosna da zna šivati i savjetuje svima sa studija modnog dizajna da odmah nabave mašinu i počnu šivati. Počela je kao curica na maloj bagatici na nožni pogon i potpuno je  samouka krojačica, no uz puno volje i talenta, poručuje, sve se nauči.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...