IntervjuSport

Muhamed Ibrahimbegović Fišer, legenda FK Borac: Prosinečki zna i može puno napraviti sa BiH

0

Muhamed Ibrahimbegović Fišer, živa legenda banjalučkog Borca smatra da je Robert Prosinečki, na funkciji selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, već pokazao da zna i da može mnogo i da je na putu da napravi ”nešto dobro”.

Ibrahimbegović se u istoriju Fudbalskog kluba Borac upisao još za vrijeme lige bivše SFR Jugoslavije, koja je u to vrijeme važila za jednu od pet najjačih šampionata u Evropi. Jedini iz Borca, upisao se u “klub 50” odnosno među igrače koji su postigli između 50 i 100 golova na prvoligaškim utakmicama bivše države. Popularno zvani Fišer u Prvoj ligi Jugoslavije 78 puta tresao je protivničke mreže.

– Poslije utakmica tražio tabletu –

Rado se sjeća anegdota iz igračke karijere a kao jednu od omiljenijih izdvojio je situacije poslije utakmice kada igrači zbog zadobijenih udaraca po nogama i drugim dijelovima tijela zovu doktora i traže led za mišiće, koljena…

“Govorio sam daj mi tabletu za glavu. Kaže što – pa mene boli glava. Dok su se oni tukli na terenu ja sam razmišljao i igrao ‘glavom’. To su anegdote bile oko mog razmišljanja, ali stojim pri tome ako fudbaler ne razmišlja, ne treba da igra. Za mene je glavna stvar kod jednog vrhunskog fudbalera – da razmišlja”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Ibrahimbegović.

Komentarišući trenutnu situaciju u banjalučkom Borcu, rekao je da novo rukovodstvo kluba ima dobru zamisao.

“U organizacijskom smislu su dobri, ali mislim da su pogriješili što nisu pravili dobru ekipu. Sve su drugo napravili ali nemaju ekipe, što je preduslov da bi uspio za nešto. Možeš napraviti zlatan stadion, ali ako nemaš igrača tu je problem. Mislim da su na dobrom putu da to naprave”, kazao je Ibrahimbegović.

Govoreći o bh. fudbalu rekao je da bi Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) trebao više ulagati u klubove. Kao u politici, tako i fudbalu moraju se složiti sva tri naroda da bi nešto funkcionisalo. Prisjetio se sredine osamdesetih godina kada je u Bosanskoj Dubici gledao utakmicu Dinamo2-Borac (Bosanska Dubica).

“To je bilo, mislim, 1985. godine gdje sam rekao za Roberta Prosinečkog, ovo je reprezentativac Jugoslavije. Na večeri je bio Josip Kuže i Miroslav Ćiro Blažević i rekao sam Ćiri ovo ti je najbolji igrač. Tada je imao noge kao čačkalice, ja sam vidio njegovo razmišljanje, šutiranje… Da bi ga Ćiro nakon dva mjeseca otjerao i on je uspio u Zvezdi kod Velibora Vasovića i postao što je postao, igrač Real Madrida i Barcelone. Znao sam ga prepoznati, tako i sad znam prepoznati kod nas – imamo dobrih, mladih igrača, ali se malo ulaže. To je problem, ništa drugo”, smatra Ibrahimbegić.

LIFE:  BHT i BH Telecom obezbijedili prijenos utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru

Muhamed Ibrahimbegović Fišer, legenda FK Borac: Prosinečki zna i može puno napraviti sa BiH, Life.ba

– Lokal patriota, ali… –

O Prosinečkom je rekao da se kroz ranija iskustva već dokazao kao selektor, dok je radio u Azerbejdžanu.

“Mislim da zna i da može dosta da napravi i da je hrabar. Kao lokal patriota u startu sam bio za Amara Osima, ali mislim da u N/FS BiH nisu pogriješili izborom Prosinečkog. Otišao je u Ameriku sa igračima iz Premijer lige BiH, što bi rijetki pristali i tamo je pokazao da je izvukao maksimum iz njih i odigrali su dvije sasvim korektne utakmice protiv jačih protivnika. Mislim je na putu i treba mu dati vremena da napravi nešto, odnosno da će napraviti nešto veoma dobro”, mišljenja je Ibrahimbegović.

Jedno vrijeme Ibrahimbegović bio je sportski direktor FK Borca, kada je ovaj fudbalski klub bio pobjednik Kupa BiH i prvak BiH. Na toj poziciji naročito se uvjerio da u BiH ima mnogo talenata.

“Imamo talenata, problem je u roditeljima. Svi misle da su im djeca Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo. Ma nije, to je proces, od njih 10.000 uspjeće njih dva, tri, pet… Ostali će biti fudbaleri, ali na kojem nivou. To je problem, koji je njihov nivo da li će biti reprezentativac… Roditelji su najveći problem, pa i menadžeri”, tvrdi Ibrahimbegović.

Za menadžere je rekao da čim se osjeti da je neko malo bolji odmah ga uzimaju

“Ali hajmo biti realni dođe menadžer ponudi mu bolje uslove u Njemačkoj, Italiji da ode i on ode”, kaže Ibrahimbegović.

Da bi situacija bila bolja smatra da je neophodno napraviti adekvatan zakon o sportu BiH.

– I danas čuva jedan broj ”Tempa” –

Za krunu svoje sportske karijere Muhamed Ibrahimbegović Fišer smtra odlazak iz Borca 1981. godine u Tursku u Fenerbahče iako su ga tražili Partizan i Dinammo

“Odlučio sam se da idem i nisam pogriješio. Otišao sam u svjetski klub gdje sam pred kraj karijere vidio šta znači biti veliki klub. To mi je kruna karijere gdje smo bili šampioni Turske sa trenerom Brankom Stanovićem. On je izjavio u ‘Tempu’ da sam mu ja jedan od najboljih igrača koje je trenirao. Taj ‘Tempo’ i danas čuvam”, rekao je Ibrahimbegović.


Comments

Comments are closed.

You may also like