Neno Murić kompletirao prvijenac: Nikad se ne bih mijenjao s instant zvijezdama

- Advertisement -


Neno Murić je već deset godina prisutan na domaćoj muzičkoj sceni kao interpretator koji se vodi devizom „polako al’ sigurno“.  Iako je njegova pjesma „Stope da ti ljubim” postala hit preko noći, on nije samo na njoj kupio poene kod publike već ulaganjem u sebe, svoje obrazovanje i praksu nastupajući iz dana u dan gradeći imidž pjevača koji je svoj i kad pjeva tuđe pjesme. Njegovu solidnost pred kamerama prepoznala je  i publika čije je simpatije stekao za veoma kratko vrijeme. Neno Murić ovih dana lansirao svoj album prvijenac pod nazivom „Nedostaješ mi ti“ čija promocija će se održati u Hotel Evropi, 24. maja u 19 sati.

Vaša publika  je sada sigurno zadovoljna – izišao je vaš album prvijenac na koji su dugo čekali. Zašto vam je trebalo ovoliko dugo da kompletirate ovaj materijal?

NENO MURIĆ:  Sreća je lijepa samo dok se čeka, da parafraziram pjesnikinju. Šalim se, naravno.  Razlozi su objektivne naravi. Najprije, imao sam sreću sa pjesmom “Stope da ti ljubim” i od toga su moji kriteriji pri izboru pjesama porasli. Dakle, trebalo je nastaviti sa snimanjem pjesama koje bi ostale u nivou kvalitete kakav je bio prvi singl. Sve to je iziskivalo velika novčana sredstva, iako sam konstantno nastupao, nisam uspio da za godinu- dvije  sakupim novac kojim bih pokrio troškove snimanja albuma. Riješio sam da to postignem svojim radom i zalaganjem, tj. htio sam da svaki novčić dođe od pjesme. Da ide iz pjesme prema pjesmi. Znao sam da taj cilj nije nedokučiv. Ogromna ljubav prema muzici me vodila dalje i vremenom su se kockice slagale. Nastupao sam na festivalima i ondje upoznavao vrhunske kompozitore koji su sada moji autori.

Vi spadate u red onih rijetkih  estradnih umjetnika koji ulažu u svoje obrazovanje. Nedavno ste završili studij a sada ste i na postdiplomskom. Obično se kaže da su muzičari nomadi i da im je teško uporedo raditi, voditi život „na točkovima“ i studirati. Osim vas znam da je to pošlo za rukom jedino Zdravku Čoliću.

PROČITAJTE JOŠ:  U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

 NENO MURIĆ: Zdravko Čolić i jeste oduvijek bio moj uzor. On je vrhunski pjevač, prekrasan čovjek i najbolji primjer da nije nemoguće uskladiti dvije ljubavi niti je obrazovanje za pjevača balast, tobože gubljenje vremena.  Koliko znam Čola je magistar ekonomskih nauka a ja ću, vjerujem, postati magistar historijskih nauka.  Upisao sam fakultet i riješio da ga završim u roku, što se i dogodilo. Shvatio sam da čovjek može postići sve što želi ali mora biti istrajan u svojim željama i nikada ne treba odustati od njih.

Ipak, to oduzima mnogo vremena. Vi ste bili u najvećem usponu kada ste odlučili završiti fakultet. Nije li vas to malo usporilo?

NENO MURIĆ: Nisam pobornik instant slave. Kod mene je sve „preko trnja do zvijezda“. Ne vjerujem da bih bio sretan da kao mnoge instant zvijezdice budem lansiran u zvjezdanu orbitu i poslužim kao sredstvo ostvarivanje nekih prizemnih ciljeva. Nikad se ne bih mijenjao s instant zvijezdama. Umijeće je trajati dugo.

Da se vratimo na album. Ko su autori kompozicija?

NENO MURIĆ:  Na albumu prevladavaju balade, iako se nalaze tri, četiri pjesme bržeg ritma. Brano Likić je komponovao vrlo zanimljivu pjesmu „Čitaj mi sa usana” koju izvodim u duetu s Mirzom Alijagićem iz nekada popularne grupe “Mirzino jato”. Kompozicija je potpuno u retro rock fazonu iz 80-ih godina i ima šaljiv tekst u kojem su njih dvojica zaljubljeni u istu djevojku, ali na kraju ostaju bez nje.

Pored ovog, na albumu se nalazi još jedan duet.

NENO MURIĆ: Da. Pored njega, gošća u jednoj pjesmi je poznata crnogorska pjevačica Ivana Martinović, a saradnja je bila spontana jer smo mi dugogodišnji prijatelji. S Ivanom sam otpjevao Harijevu pjesmu „Od puta do puta“ za koju je aranžman napravio veliki meštar Nikša Bratoš.

I vi ste se autor jedne kompozicije?

NENO MURIĆ: Uz pomoć Merime Delić napisao sam pjesmu koja nosi naziv „Zahir”. Inspiracija je bio roman Paola Koelja, a „zahir” predstavlja „osobu koju toliko volite da vas ta ljubav dovodi do ludila”. U jednoj riječi stalo je mnogo epiteta o vječnoj ljubavi. Ona je vesela pjesma i ima potpuno pozitivan tekst.

PROČITAJTE JOŠ:  Vučić naredio: Vojska Srbije digla migove zbog nepoznate letjelice iznad Valjeva

Koliko vidimo najbolji autorski tim radio je ovaj album.  Znači da je obojen rafiniranom melodikom sarajevske pop škole.

NENO MURIĆ: Mislim da sam okupio najbolje oko sebe… od Harija Varešanovića, Fahrudina Pecikoze, Nikše Bratoša, Brane Likića, Alena Slavice, Samira Mujagića… do ekipe iz Makedonije koja je sarađivala s pokojnim Tošetom Proeskim. Uspio sam da okupim sjajnu ekipu saradnika, a to na neki način garantira uspjeh. Svaka pjesma vrlo je lijepa, tekstovi imaju priču i svakoj od njih smo pristupili sa puno ljubavi. Posljednji sud o pjesmama ipak će donijeti publika, a ja ću biti sretan ako slušaoci budu uživali u emociji koju prenosim kroz svoje pjesme.

Hoće li neke pjesme pratiti spotovi?

NENO MURIĆ: Do sada imam snimljena dva spota, ali namjeravam uskoro ekranizirati naslovnu pjesmu.

Gdje sve nastupate?

NENO MURIĆ: Imam nastupe širom Bosne i Hercegovine i regiona. Nekoliko puta do sada bio sam u Australiji gdje me iznova pozivaju. U septembru ove godine ponovo ću u „zemlju kengura“, u Melbourn i Sydney. Nastupao sam širom Evrope, u Turskoj također. Nakon promocije albuma planiram seriju koncerata u BiH. Svaki nastup je bitan i svaki kvalitetan koncert je dio naše uspješnosti. Publika uvijek prepozna iskrenu emociju i svojim prisustvom pokaže da vas poštuje i uživa u vašim pjesmama. Raduje me što ima sve više onih koji poštuju moju muziku i često mi se obraćaju putem društvenih mreža.

Pošto je ovo „muški portal“ jeste li vi tipični muškarac Balkanac koji voli pojest’, popit’ i poklopit’, voziti dobro auto, biti nedostupan za vrijeme utakmice i sl.

NENO MURIĆ: Hahahaha, nisam, ako je to pravilo, ja sam izuzetak definitivno. Ne bih se krio da jesam takav, ali nisam. Ne znam je li to dobro ili loše, ali znam da ne znam ni marke automobila a kamoli da vozim neki luksuzan auto. Vozim se taksijem. Umjeren sam u svemu od to troje što ste u pitanju naveli. Nedostupan sam samo kad spavam, imam nastup i kad pišem seminarski iz povijesti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...