Sonja Biserko: Srbija je protiv mene pokrenula harangu, pokušavaju da me ućutkaju!

- Advertisement -

sonja-biserko-AA-650x432
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko našla se ovih dana na udaru žestoke kampanje, linča u Srbiji zbog toga što će možda biti svjedok Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), javlja Anadolu Agency (AA).

Redaju se tako u tiražnim srbijanskim medijima i tabloidima osude raznih udruženja, ”stručnjaka”, optužuje se… Na tu ”harangu koja asocira na mračne devedesete” upozorile su tek poneke organizacije, mediji i pojedinci, dok nijedna državna institucija nije stala u zaštitu Biserko.

Demokratski mediji ukazuju da se ova ”građanka našla na potjernici” i da je ”dočekala teror Srbije”. Helsinški komitet za ljudska prava Bosne i Hercegovine zatražio je jučer zaštitu jednog od najvećih boraca za ljudska prava na Zapadnom Balkanu, koju su nedavno angažirali i Ujedinjeni narodi (UN).

Biserko posljednjih dana nije govorila za medije. Odbijala je, vjerovatno, kako ne bi dodatno razjarila one koji danima atakuju za nju. Na našu molbu, ipak, pristala je na razgovor za Anadolu Agency objašnjavajući šta se krije iza napada na nju.

”Ovo je jedan u nizu pokušaja ove vlasti da ušutkaju svakog ko na bilo koji način podsjeća na ’90-te odnosno na nedavnu prošlost. Ovo je otpor toj tranzicionoj pravdi koja zapravo podrzumeva suočavanje sa vlastitom odgovornošću za ono što se dešavalo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. U tom smislu ja sam nekakav svedok pre svega zbog istine u vezi ratova na ovim prostorima, u ovom slučaju u Hrvatskoj, a koji se konstantno prećutkuje. Optužuju se druga strane za početak rata. Na delu je jedna vrsta relativizacije, fabrikacije izmišljotina i falsifikovanja istinskih pravih činjenica koje su vezane za agresiju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i kasnije na Kosovu”, govori za Anadolu Agency Sonja Biserko.

Na pitanje da li se boji za svoju sigurnost, kaže:

PROČITAJTE JOŠ:  Apel za pomoć Jasmini Smajić iz Konjica: Za operaciju u Istanbulu potrebno 7.750 eura

”Jeste da ovo prosto može izazvati određene reakcije… A koliko je meni poznato do sada, to uvek bilo diktirano iz jednog centra. Bez obzira da li se to odnosilo na fizičko nasilje ili je drugo u pitanju, uvek se radilo po instrukcijama određenih centara. To je pritisak. Cela ta scena je blisko povezana. Oni zapravo ometaju Srbiju u njenom naporu da iskorači iz te zamke u koju je stavljena svih ovih godina”, kazala je Biserko.

Kaže da ”nema veliki izbor”, te da će nastaviti da se bori za istinu. Nadalje, objašnjava da su strukture koje iz vremena Slobodana Miloševića i dalje veoma aktivne.

”Povremeno se samo oglase u određenim situacijama kada smatraju da je potrebno i zapravo to pokazuje da u Srbiji nije došlo do suštinskih promena. Oni su sve vreme u strukturama te državne administracije i vlasti. Imamo dve partije koje simboliziraju početak rata i izvođače radova i sve što se vezuje za to vreme. Znači, demokratske vlasti koje su došle na vlast posle 5. oktobra 2000. godine i pada Miloševića u suštini nikad nisu prodrle u te institucije i strukture koje su odgovorne za ono što se dešavalo”, ističe Biserko.

Dodaje da je u ovom slučaju smišljeno u podobne medije plasirana informacija da će ona biti svjedok po tužbi Hrvatske protiv Srbije iako je ”Srbija bila obavezna na ćutanje”.

”Ali, zbog ovakvih i sličnih situacija Srbija je dala to javnosti odnosno organizovala celu ovu harangu da bi izvršila pritisak na mene i slične svedoke koji mogu da se jave s druge strane. To sve zajedno govori koliko oni idu na potpunu homogenizaciju kad je u pitanju nedavna prošlost. Čitavo jedno društvo sigmatizuje i sprečava se bilo kakav glas koji će govoriti pre svega istinu i ono što je svedočio svih tih godina, a ima takvih ljudi u ovoj zemlji. Ovo je jedini način da se Srbija privoli. Možda je sve to rano s obzirom na činjenicu ko je na vlasti, ali u svakom slučaju 20 godina nakon tih događaja mislim da je došlo vreme kada ove nove generacije treba da progovore i da tu prošlost iznesu na videlo i distanciraju se na pravi način”, ukazuje ona.

Govoreći o tome da li i posljednji događaji znače kako je aktuelna srbijanska vlast neiskrena u pogledu političkog zaokreta i kako se Evropi prikazuje u lažnom svjetlu, Biserko naglašava:

PROČITAJTE JOŠ:  Blažić slao jezive poruke: Idem da pravim masakr

”Srbija se nalazi na jednoj raskrsnici kada treba da prelomi, da odluči na koju će stranu. U pitanju je ta večita dilema da li smo na Istoku ili Zapadu. U ovom trenutku bliži smo tom datumu koji trebamo da dobije od EU, normalizaciji odnosa na relaciji Beograd-Priština. To su sve važne tačke i iskoraci koje je Srbija pravila. U ovom momentu se javlja ta opstrukcija iz određenih krugova koji ne vide da je rešenje uključenje Srbije u EU. Naprotiv, ovih dana se intenzivira delovanje ruskog ambasadora koji daje neprimjerene izjave ne samo unutar Srbije već i o susjedima, Crnoj Gori, pa i Turskoj. Radi se o pokušajima gde je Rusija, odnosno ruski ambasador pritrčao u pomoć tom bloku koji opstruira kretanje Srbije ka EU i NATO-u”, zaključila je Sonja Biserko.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...