IntervjuMuzika

TheFatRat: DJ koji je muziku za video igre podigao na novi nivo

0

Počelo je kao obična igra i zabava, a danas se pretvorilo u ozbiljan biznis koji će po svemu sudeći i dalje rasti.

Umjetnik iz Göttingena u Njemačkoj, zahvaljujući svojim dopadljivim melodijama i talentu uspio je u toj zemlji usporedo osvojiti obožavatelje na dvije scene – video igrice i elektronska plesna muzika (EDM) doveli su ga na vrh ljestvice najuspješnijih njemačkih muzičkih kanala na Youtubeu.
Riječ je o Christianu Büttneru zvanom TheFatRat čiji muzički kanal na Youtubeu danas ima 4,2 miliona pretplatnika.
Taj ‘obični’ muzički inženjer iza sebe je ostavio najveće njemačke DJ zvijezde poput Robina Schulza i Felixa Jaehna.
S obzirom na brzinu kojom raste njegova popularnost, predviđa se da će njegov kanal u skoroj budućnosti preskočiti broju od 10 miliona pretplatnika.
Sve je počelo 2011. godine običnim YouTube kanalom koji je u početku pratilo svega nekoliko hiljada pretplatnika.Büttner je imao pomalo nekonvencionalan pristup fanovima, dopustio im je da koriste njegovu muziku i kreativno djeluju s njom. Autorska prava dao im je besplatno i sve njegove pjesme su bile dostupne svima, baš kao i danas uprkos činjenici da je u međuvremenu osnovao vlastitu izdavačku kuću ‘Arcadium’.-Činjenica da danas imam Arcadium ne mijenja moj pristup. Prije svega želim da se ljudi zabave uz moju muziku i sretan sam kad naiđem na kreativne remikse, Minecraft videe, plesne koreografije na moju muziku ili klavirske verzije moje muzike na YouTubeu ili Spundcloudu, kazao je ovaj producent i DJ za RedBull.com koji je o njemu objavio kratki dokumentarac.

LIFE:  Održana komemoracija Tintoreu - Otišao je veliki prijatelj Sarajeva [video]

Veliki iskorak u karijeri TheFatRat je napravio 2014. godine singlom ‘Unity’. Pjesma je napravljena u melodičnom glitch-hop žanru popularnom devedesetih godina na sceni elektronske muzike.

Gejmerska i YouTube zvijezda iz El Salvadora, Fernanfloo, punog imena Luis Fernando Flores Alvarado, bio je oduševljen s ‘Unity’ i počeo je Büttnerovu pjesmu koristiti kao uvod u svoja videa na YouTubeu.

Fernanfloo je tada imao 34,8 miliona pretplatnika na svom kanalu, a ‘Unity’ je svakodnevno slušalo 250.000 pretplatnika. Zajedno s ostalim pjesmama poput Windfall, Xenogenesis i Monody, TheFatRatova muzika skupila je 170 miliona pregleda.

Zanimljivo, najveći nastup nije imao u muzičkim arenama već na gejmerskom takmičenju ESL One pred 15.000 fanova u Lanxess Areni u Kelnu.
Kada nije za pozornici TheFatRat radi muziku za video igre poput Dota 2, Rocket League, Rainbow Six…, pa čak i za retro igre poput Monkey Island. Zajedno s četverogodišnjom kćerkom Flavijom igra trkaću video igricu Mario Kart i kaže:

-Video igre su počele kao hobi i zabava, a danas su se razvile u najopsežniji oblik umjetnosti, poručio je za RB Christian Büttner zvani TheFatRat.

Njegova muzika je zahvaljujući gejmerskoj zajednici i fanovima elektronske muzike reproducirana na različite načine više od milijardu puta.

Facebook komentari


Prosinečki ni u šestom meču na klupi Kayserispora nije pobijedio

Previous article

Transatlantski rekord: Iz New Yorka u London za manje od pet sati

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Intervju