Balkan pogodile najveće poplave u posljednjih 100 godina

- Advertisement -

Ekipa AA s TIKA-om u konvoju OS BiH putuje ka Maglaju: Drama u selima oko Žepča

Obilne kišne padavine i poplave pogodile su mnoge gradove širom Bosne i Hercegovine i Srbije. U poplavama je živote izgubilo nekoliko osoba, više njih se vode kao nestali, a materijalna šteta će biti ogromna. Stručnjaci ističu kako su poplave koje su ovih dana pogodile ovaj dio Evrope najveće na području Balkana u posljednjih 100 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH za Anadolu Agency je izjavio da se situacija sa poplavama i sa padavinama polako smiruje na području BiH.

“Ovo što sada vidimo u BiH, ali i u ostalim zemljama na Balkanu su najveće poplave i padavine u posljednjih 100 do 120 godina. Tačnije, u 120 godina otkada su 1892. godine počela hidrometeorološka mjerenja u BiH, ovo su najveće zabilježene padavine. To se može posebno kazati za područje istočne Bosne gdje je posebno dramatično. Centar ciklona koji je pogodio ne samo BiH nego i Srbiju, posebno Beograd i Vojvodinu, bio je iznad Istočnog Balkana”, rekao je Majstorović.

Naglašava da su padavine ovih dana u BiH i Srbiji dostigle nivo koji je daleko iznad prosječnog nivoa za mjesec maj.

Srbija: Evakuisano 6.000 ljudi, najkritičnije u Obrenovcu, stigla pomoć iz Rusije

“Majske prosječne padavine su negdje oko 70 i 80 litara po metru kvadratnom. Ovo što sada vidimo je daleko iznad tog nivoa. Na području Sarajeva palo je 175 litara kiše po metru kvadratnom, a u pojedinim dijelovima BiH, kao što je Han Pijesak, taj nivo je 250 litara po metru kvadratnom. U dva dana u BiH i u regiji je palo kiše koliko bi u normalnim okolnostima palo za dva mjeseca”, istakao je bh. klimatolog.

Najveće padavine i poplave koje su uslijedile ranije su u BiH zabilježene prije 100 do 120 godina, dok su posljednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150 litara odnosno 200 litara na metar kvadratni.

“Zanimljivo je da i u posljednjih 15 do 20 godina imamo oborene rekorde kada je vrijeme i vremenske prilike u pitanju. Prvo su oboreni rekordi u visokim temepraturama pa onda i po vrlo niskim i eto ovo je sada novi rekord koji imamo, najveće poplave tokom posljednjih 120 godina”, ocjenjuje Majstorović.

Najveće poplave u BiH 1968. godine

Prema podacima Sektora za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jučer je zabilježen vrlo visok vodostaj rijeke Bosne u području Reljeva gdje je dostigao nivo od 498 centimetara, a veći vodostaj te rijeke od tog nivoa registrovan je 1968. godine kada je iznosio 527 centimetara.

Ekipa AA s TIKA-om u konvoju OS BiH putuje ka Maglaju: Drama u selima oko Žepča

Federalni hidrometeorološki zavod navodi da je i Doboj također 1968. godine bio poplavljen, i, kako navode, to su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Hidrolog prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Zorica Barbarosa izjavila je za AA da su poplave koje su posljednjih nekoliko dana pogodile Srbiju najveće u toj zemlji u posljednjih 100 godina.

“Ovo su jako obilne padavine i vrlo je ozbiljna situacija na području Srbije kao i u Bosni i Hercegovini. Ovo su maksimalne padavine i poplave koje nismo u Srbiji doživjeli u posljednjih nekoliko decenija. Slično je bilo i 2010. godine. Ali sada smo u pojedinim dijelovima Srbije zabilježili maksimalne vodostaje koji prijete lokalnom stanovništvu i poljoprivrednim usjevima”, kazala je Barbarosa.

Napominje kako su u Srbiji pale količine kiše koje bi u normalnoj situaciji pale tokom dva mjeseca.

“Posljednjih nekoliko dana kiša je konstantno padala i to su velike količine kiše. Na području Beograda padalo je 160 litara na metar kvadratni što je rekordno za ovo područje. Ali i na drugim dijelovima Srbije posebno u Vojvodini stanje je slično”, napomenula je Barbarosa.

Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano oko 7.000 osoba, a prema posljednjem izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslava, povrijeđeno je 20 osoba, dvije se vode kao nestale. Bujice su odnijele tri života, a bez struje je više od 300.000 domaćinstava. Nastave nema u oko 400 škola u Srbiji, od kojih je većina u Beogradu i Valjevu.

Najveća poplava u Srbiji 1965. godine

Ipak, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije najveća poplava u Srbiji dogodila se 1965. godine kada se izlio Dunav.

“Tada je vodom bilo zahvaćeno oko 150.000 hektara zemlje, 16.000 kuća i 214 kilometara puta. Skoro svake godine poplave najviše pogađaju naselja u Vojvodini, dok se u Srbiji najčešće izlijeva rijeka Morava”, naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dodaje se da su se velike poplave u Srbiji desile i 2006. godine kada je pričinjena materijalna šteta iznosila skoro 36 miliona eura.

“Velike poplave širom Srbije dogodile su se i 2006. godine. Oko 225.000 hektara obradivog zemljišta tada je bilo poplavljeno, a ukupna šteta je iznosila oko 35,7 miliona eura. Također, u aprilu 2005. godine u centralnom Banatu, ogromna poplava je nanijela štetu u iznosu od 12,6 miliona eura”, ističu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Nakon ove poplave, vlasti Srbije potrošile su tri miliona eura na radove za zaštitu od poplava i prirodnih katastrofa.

Najveća poplava u Hrvatskoj iz 1964. godine odnijela 17 života

Osim u ovim zemljama regiona, velike prirodne katastrofe dogodile su se ranije i u Hrvatskoj, a posebno vodena stihija iz 1964. godine koja je odnijela i nekoliko života.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Prema izvještaju Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ), jedna od najvećih poplava u Hrvatskoj desila se u oktobru 1964. godine na području Zagreba.

“Tada je registrovan apsolutno najviši vodostaj Save kod Zagreba od 514 centimetara, kome odgovara protok od 3.128 prostornih metara u sekundi. Štete od te poplave bile su 17 ljudskih žrtava, 40.000 osoba je ostalo bez krova nad glavom, 10.000 potpuno uništenih stanova i 3.297 privrednih objekata, 120 oštećenih preduzeća, dva kilometra autoputa. Zauvijek je izgubljeno 65 posto građevinskog materijala iz skladišta, uništena je 61 trafostanica i još mnogo drugih objekata. Te godine direktne materijalne štete od poplava u Hrvatskoj iznosile su 8,19 posto nacionalnog dohotka”, navodi se u izvještaju.

Linkovi na temu poplave: 

Banja Luka: Vrbas prijeti izlijevanjem u Rebrovcu, odsječeno naselje Česma

Rušenje kuća u Semizovcu #video

Voda u Doboju lagano se povlači, alarmantno stanje u Banjoj Luci

Naselje Svrake nakon jučerašnjeg pokretanja klizišta: Tragedija izbjegnuta za nekoliko koraka

Obustavljen saobraćaj na prilazima Tuzli, Doboju, Maglaju, Bijeljini, Zvorniku…

Poplave u Srbiji: Evakuisano više od 4.600 osoba

Vrijeme danas: Najviše kiše bit će u Krajini, rastu vodostaji Sane i Une

Hrvatska: U Slavoniji poplave, u Zagrebu jak vjetar, na Biokovu snijeg

 Tuzla: Pokrenulo se brdo, ugroženo 60 kuća #foto

Ilidža: Voda se povukla iz kuća u Hendekuši, Doglodima i Osijeku

U Banjoj Luci proglašeno vanredno stanje #foto

 Banja Luka: Vrbas prijeti izlijevanjem u Rebrovcu, odsječeno naselje Česma

Maglaj: Rafteri iz Konjica uspješno evakuisali radnike Natrona

U Bijeljini prva žrtva, u Srebrenici i Bratuncu poplavljeno oko 1.700 stambenih objekata

Konvoj OS BiH putuje ka Maglaju: Drama u selima oko Žepča #foto

Put prema Maglaju prohodan, spašena trudnica koja se nalazila u kući u blizini odrona

Slovenija uputila pomoć BiH: Stižu helikopter i čamci za spašavanje s posadom

Na području Srebrenika alarmantna situacija: Poplavljeno oko 1.000 objekata

Ključ: Pod vodom oko 200 stambenih objekata #foto

Magistralni put M-17 prema Maglaju je konačno odblokiran

Teška situacija oko Zenice: Stanovnici Kamberovića čikme prepušteni sami sebi

Kladanj u teškoj situaciji: Klizištima ugroženo 30-50 stambenih objekata

U Brčkom počela borba sa nabujalom Savom: Rijeka na najvišem nivou otkad je počelo mjerenje

Vijeće ministara BiH zatražilo međunarodu pomoć zbog poplava u BiH

Maglajlije bez vode i hrane, poručuju: Najgore je što nemamo hljeba

 Mostar, Široki, Ljubuški… Hercegovina nudi pomoć ugroženima

Dva helikoptera iz Hrvatske uskoro stižu u pomoć stradalima u BiH

Prekinute sve putne komunikacije između Banje Luke i Sarajeva

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...