Balkan u retrovizoru: Hrvatska ušla u EU, dogovor Beograda i Prištine, bh. lideri bez dogovora

- Advertisement -

retrovizor

Malo je razloga zbog kojeg bi stanovnici regije Zapadnog Balkana trebali po lijepom pamtiti odlazeću 2013. godinu, pišu analitičari Anadolu Agency (AA). Da li bolje žive nego lani – ne. Da li je izvjesno da će 2014. godina biti bolja – ne. No, to svakako ne znači da 2013. godina nije bila važna godina za ovaj dio svijeta. Naprotiv.

Hrvatska je ušla u Evropsku uniju (EU) i dovela taj elitni klub u središte regije, na granicu sa Bosnom i Hercegovinom, iako Hrvati nisu previše oduševljeni, jer teže žive nego ranijih godina. A ni Evropa.

Ministri Evropske unije (EU) su u finišu godine odredili 21. januar kao datum početka pregovora sa Srbijom. Najbolja nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Svjetsko prvenstvo (SP) u Brazilu, prvi put od osamostaljenja, gdje će putovati zajedno sa selekcijom Hrvatske.

Čuli smo izvinjenje predsjednika Srbije i bivšeg radikala Tomislava Nikolića za Srebrenicu, koju je ranije često osporavao. Crna Gora ima najviše stranih investicija po glavni stanovnika, a Kosovu se smiješi evropska perspektiva na nakon potpisivanja sporazuma sa Beogradom…

U Bosni i Hercegovini (BiH) se u 2013. godinu ušlo s viješću da je ubijen sarajevski policajac Muhidin Pivodić, kojeg je na dužnosti usmrtio Anel Ćemo. U Mostaru je 14. januara uništen spomenik pripadnicima Armije RBiH, što je izazvalo međunacionalne tenzije.

Akademik Sulejman Redžić, predsjednik ”Kruga 99” nestao je, a njegovo tijelo je pronađeno četiri dana kasnije. Sarajevo je ostalo tih dana bez gradskog prijevoza, otvorena je nova istraga o izručenju tzv. ”Alžirske grupe”, a Vijeće ministara BiH je većinom glasova dalo zeleno svjetlo uspostavi televizijskog kanala na hrvatskom jeziku. Američka ambasada u Sarajevu osnovala je grupu koja će raditi na preustroju Federacije BiH.

Istovremeno, u posjetu Srbiji 9. januara 2013. godine po prvi put je došao pinc prestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammad bin Zayed Al Nahyan koji će kasnije svojim novcem, kako je rekao vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić, vratio nadu poljuljanoj Srbiji. Nakon višednevnih napetosti 20. januara pripadnici žandarmerije uklonili spomenik bivšim pripadnicima OVPBM u centru Preševa. Na zahtjev Vlade Makedonije u BiH ponovno je otvorena istraga o nesreći u kojoj je život izgubio predsjednik Boris Trajkovski.

U Beogradu su se sastali hrvatski premijer Zoran Milanović i Ivica Dačić, premijer Srbije. Istovremeno, neizravno je priznata odgovornost Srbije za zatočenje državljana BiH u logorima na teritoriji te zemlje.

Blizu hiljadu pristalica opozicije “Savez za budućnost” mirno je protestiralo 2. januara u centru Skoplja. Predstavnici opozicije organizirali su ulični Građanski parlament. Građani, intelektualci i novinari, kritizirali su aktuelnu vlast, zbog načina na koji vlada. Opozicioni “Savez za budućnost” predložio je prijevremene parlamentarne izbore.

Sredinu godine obilježili su protesti bh. građana u Sarajevu i diljem zemlje. JMBG protesti počeli su zbog bebe Belmine Ibrišević, koja je morala hitno otići u Njemačku na liječenje, ali zbog administrativnih problema nije mogla dobiti jedinstveni matični broj, pa samim tim ni pasoš. Nakon objavljivanja ove vijesti, ljudi su se polakao počeli okupljati putem društvenih mreža i usmenih poziva. Dolazili su ispred zgrade Parlamenta BiH da bi digli svoj glas, da bi, kako su ocijenili analitičari, ukazali na besmislenost situacije u kojoj se bih nalazi i da pomognu da malena djevojčica ode na liječenje. Prvi masovniji protesti pozitivno su ocijenjeniu BiH i svijetu kao izraz buđenja građana BiH iz sna.

– Deset ključnih događaja u Srbiji –

U Srbiji se u 2013. godini izdvaja desetak ključnih događaja. Naime, delegacije Beograda i Prištine postigle su 19. aprila sporazum o rješavanju kosovskog pitanja, kojeg su potpisali u 15 tačaka premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashi Tachi. Zahvaljujući njemu, Srbija je krajem ove godine dobila datum za početak pregovora sa EU, što je 21. januar.

PROČITAJTE JOŠ:  Pucao u mladića (25), a onda ga ranjenog šutirao

Također, 14. novembar je počelo suđenje srbijanskom tajkunu Miroslavu Miškoviću. Mišković je negirao krivicu. Nešto ranije, 25. avgusta, formaliziran je dogovor stranaka koalicije o rekonstrukciji kabineta Ivice Dačića. Također, lider opozicione Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas je 24. septembar smijenjen sa grada Beograda. Zavarivanjem jedne cijevi 24. novembra su simbolično počeli radovi na izgradnji gasovoda ”Južni tok”,

Vlada Srbije, srpski avioprijevoznik Jat Airways i aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA) – Etihad Airways, potpisali su memorandum o razumijevanju. A 25. oktobra je projekt ”Air Serbia” i zvanično predstavljen, najavljene su višemilionske investicije.

Srbiju je potresala i afera sa zatrovanim mlijekom. U rano jutro 9. aprila u selu Velika Ivanča, udaljenom 70 kilometara od Beograda, 60-godišnji Ljubiša Bogdanović je ubio šest žena i šest muškaraca, te dvogodišnje dijete. Ubica je bio na ratištu u Slavoniji 1991. godine. Slučaj je šokirao region i svijet. U Međuvremenu su Tomislav Nikolić i Abdullah Gul su u Ankari razgovarali o ekonomskoj saradnji, a najavivši ”investicijski bum” Turske u Srbji.

U Srbiji je poništena ”mala matura”, a udovica bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, umrla je 20 oktobra. Ukopana je uz vojne počasti u ”Kući cveća” u Beogradu. U Srbiji je poništena i mala matura.

U februaru 2013. godine u BiH je održana Konvencija Stranke demokratska akcije (SDA). Na Konvenciji je ponovo za predsjednika izabran Sulejman  Tihić, a Bakir Izetbegović za zamjenika. Mandat stranačkog rukovodstva traje do 26. maja 2015. godine. U mjestu Zavalje, dvadesetak kilometara udaljenom od Bihaća, ubijen je župnik Mile Ivančić, a nasljednici vlasnika višegradske zemlje na kojoj se gradi Andrićgrad najavili tužbu protiv Vlade RS-a i Emira Kusturice.

Policija je 2. marta u Skoplju upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, među kojima je najviše mladića albanske nacionalnosti. Osnovni sud u Gostivaru osudio je policajca Jakima Trifunovskog na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva dvojice Albanaca prije godinu dana.

– Važne presude –

Poznati “monstrum s Grbavice“ Veselin Vlahović Batko osuđen je 29. marta u Sarajevu na 45. godina zatvora. Sarajevo je 2. april ponovo ostalo bez javnog prijevoza, pet dana kasnije održana je Osnivačka skupština Demokratske fronte Željka Komšića, a 24. aprila član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je izjavio u intervjuu za Anadou Agency da RS ima pravo da se odvoji od BiH.

Predsjednika Srbije, Tomislav Nikolić, dao je važan intervju za Bosanskohercegovačku televiziju (BHT). U prvom planu jeste činjenica da se predsjednik Srbije više puta izvinio za zločine počinjene u Srebrenici, ali i nekoliko drugih važnih poruka, poput one da je BiH država, a Republika Srpska entitet u njoj, kao i da su Srbi u Republici Srpskoj za njega, prije svega, Bosanci.

U velikoj policijskoj akciji 26. aprila uhapšen je Živko Budimir, predsjednik FBiH, a 29. jula bivši potpredsjednik SDA i državni poslaik Šemsudin Mehmedović. Četvrta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) odžana je u sarajevskom hotelu Holiday Inn, gdje je okupila brojne investitore. Istovremeno, bh. vlasti su protjerale dvojicu diplomata.

Hrvatska i BiH su 19. juna potpisale u Briselu ugovore o graničnim pitanjima. Time je stavljena tačka na pregovore nekoliko dana pred ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

U Ankari je 15. maja održan treći trilateralni sastanak zvaničnika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske. Potpisali su Deklaraciju u kojoj se ističe važnost unapređenja saradnje među državama, jačanje ekonomskih odnosa i međusobna podrška u procesima integracije. Učesnici su saglasni i da ekonomski odnosi ne prate dobre političke odnose. Zaključili su da treba mnogo više uraditi na jačanju ekonomija tri zemlje. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je sa ruskim predsjedikom Deklaraciju o saradnji sa Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Vlada Hrvatske poručila da ne želi izručiti Josipa Perkovića, bivšeg šefa jugoslavenske tajne policije u Hrvatskoj nakon čega je došlo do naružavanja odnosa Hrvatske i EU, odnosno Njemačke.

– Važna godina za Hrvatsku –

Ovo je bila posebno važna godina za Hrvatsku. Hrvatska je postala 28. članica Evropske unije 1. jula. Evropska unija je tako došla na hiljadu kilometara granice BiH.

Izbori za predstavnike Hrvatske u Evropskom parlamentu održani su 14. aprila 2013. godine. Hrvatska je birala ukupno 12 predstavnika. Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tone Kajzer  parafirali su 7. marta Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije kojim se rješava višegodišnji spor između dviju država u vezi sa Ljubljanskom bankom. Ministarstvo financija Hrvatske uvelo je 1. jula Zakon o fiskalizaciji i na tržnicama.

Predsjednik Hrvatske privredne komore (HGK) Nadan Vidošević uhapšen je 12. novembra zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u aferi izvlačenja 32 miliona kuna (oko osam miliona KM) iz Komore kojoj je na čelu već 18 godina. Više osoba je uhapšeno i u aferi u ”Hrvatskim autocestama” krajem oktobra.

U Vukovaru je počelo postavljanje dvojezičnih, ćiriličnih i latiničnih, napisa na škole i javne ustanove. Prosvjednike koji ometaju postavljanje natpisa nadziralo je 80-ak temeljnih i specijalnih policajaca, no unatoč tome, prosvjednici su 2. septembra nasilno otrgnuli i razbili dvojezične table sa zgrade Državne uprave.

Referendum o ustavnoj definiciji braka održan je u Hrvatskoj 1. decembra 2013. godine a na njemu su se državljani Hrvatske izjasnili žele li da se u Ustav Republike Hrvatske prenese definicija iz postojećeg Obiteljskog zakona, kako je brak zajednica žene i muškarca. Skoro dvotrećinska većina birača podržala je referendumsko pitanje.

Oslobođeni su 17. jula krivci za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu. Apelacioni sud je 8. avgusta u Beogradu naredio novo suđenje trojici nekadašnjih čelnika DB-a za pripremu atentata na Vuka Draškovića. Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da je Srbija pred bankrotom, a 29. oktobra umro je beogradski advokat i intelektualac Srđa Popović.

Prvi put nakon deset godina, crnogorski premijer Milo Đukanović došao je 10. decembra u Srbiju. Bivši zapovjednik bh. policije u tuzli Ilija Jurišić ponovo osuđen u Beogradu na 12 godina zatvora. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je 13. decembra trilateralni satanak BiH-Turska-Srbija. U požaru u porodičnoj kući u Velikoj Krsni kod Mladenovca u 17. decembra smrtno je stradalo troje male djece.

– Važne presude u BiH –

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je sumnju da ga prisluškuju 24. decembra, a prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do kraja 2013. biti okončane istrage o 24 sporne privatizacije.

Kraj godine u BiH obilježile su sudske presude. Apelaciono vijeće Suda BiH je osudilo Mevlida Jašarevića na 15 godina zatvora zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu.  Sud BiH odredio je 28. novembra ukupno stotinu godina zatvora pripadnicima kriminalne skupine koju predvodi Zijad Turković. Sam je Turković dobio 40 godina. A Haris Čaušević zvani Oks dobio je 45 godina zatvora za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu.  Ni poslije desetaka sastanaka lider bosanskohercegovačkih stranaka nisu se uspjeli dogovoriti oko implementacije presude u slučaju ”Sejdić-Finaci” pa građani te zemlje nemaju mnogo razloga za optimizam u 2014. godini.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...