Brazil u izgradnju 12 stadiona za SP uložio 2,5 milijardi eura, igrači štrajkuju na utakmicama

- Advertisement -

a-nama-brazil-je

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine u Brazilu najzahtjevniji je projekt koji je trenutno u pripremi u svijetu, a u dogradnju ili izgradnju 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice Brazil je do sada uložio čak 2,5 milijardi eura. Riječ je o sumi novca koja je veća od ukupnih troškova Njemačke i Južnoafričke Republike, koje su bile domaćini smotre najboljih reprezentacija svijeta 2006., odnosno 2010. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Brazilska Komora građevinara i arhitekata smatra da je uložena suma pretjerana. Iz Komore podsjećaju da je Njemačka za pripremu 12 stadiona za odigravanje SP 2006. godine uložila svega milijardu eura, a Južnoafrička Republika za pripremu deset stadiona potrošila isto toliko novca.

Najveća investicija brazilske organizacije SP 2014. je dogradnja tribina stadiona „El Mane Garrincha“, čiji kapacitet je povećan sa 45.000 na 71.400 gledalaca.

Podsjetimo, glavni povod za masovne demonstracije građana u junu ove godine u Brazilu bila je upravo skupa organizacija prvenstva, a građani su, između ostalog poručili da „ne žele stadione, već bolnice i škole“.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija brusi formu pred finale Svjetskog kupa

Radovi na izgradnji stadiona „El Arena Corinthians“ u Sao Paolu, koji će biti domaćin ceremonije otvorenja SP, su skoro završeni, a u srijedu se desila nesreća na radilištu u kojoj su život izgubila dva radnika. Nesreća se desila kada je sa dizalice pao teret od 500 tona i usmrtio dva radnika. Ova nesreća bi mogla biti i uzrok prolongiranja otvorenja stadiona koje je planirano u decembru.

Brazilski mediji nisu pravili veliku polemiku o ovoj nesreći kako ne bi zasjenili i ugrozili organizaciju SP.

S druge strane, glavna tema rasprava u brazilskom fudbalu je zgusnut raspored utakmica domaćih takmičenja koji je Fudbalski savez Brazila objavio 20. septembra, a koji je smanjio broj slobodnih dana igračima.

Veliki evropski klubovi u prosjeku igraju po 60 utakmica godišnje, a brazilski klubovi će naredne godine odigrati po 87 mečeva domaće lige i drugih takmičenja.

Na utakmici brazilskih timova Flamenga i Sao Paula, odigranoj 13. novembra, igrači oba tima su nakon početnog zvižduka sudije napravili jednominutni protest zbog zgusnutog rasporeda utakmica. I na ligaškim mečevima tokom proteklog vikenda u Brazilu igrači su pokazali svoje nezadovoljstvo rasporedom utakmica na način da su tokom utakmica pravili pauze sjedenjem na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u Njemačkoj: Prevrnuo se autobus Flixbusa, najmanje petero poginulih

Udruženja fudbalera u Brazilu tvrde da je zakonom zagarantirano da svaki profesionalni igrač ima minimalno 30 slobodnih dana u 2014. godini, a osnovana je i komisija koja je do sada vodila neuspješne pregovore sa fudbalskim savezom zemlje.

Bivši fizioterapeut brazilske reprezentacije Joao Paulo Medina je, komentirajući ovu situaciju, upozorio da zgusnuti raspored utakmica izlaže igrače velikom riziku povreda, jer, kako je kazao, današnji fudbal odlikuje brz tempo i veliki fizički napor, a tehnika igre je u drugom planu, za razliku od fudbala 70-tih godina proteklog stoljeća.

Posjećenost fudbalski utakmica u Brazilu trenutno je na 38 odsto od ukupnih kapaciteta stadiona, a riječ je o još jednom pokazatelju da ni gledaoci ne mogu pratiti nametnuti tempo prvenstva, tvrde analitičari, javlja Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...