David Ginola: Razočaran sam kako FIFA vodi fudbal i zato sam kandidat za predsjednika

- Advertisement -

Bivši francuski fudbaler David Ginola tvrdi da je razočaran i ljut na rukovodstvo Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) i da je upravo to razlog zbog kojeg je prihvatio kandidaturu za novog predsjednika FIFA-e, piše Anadolu Agency (AA).

Ginola je u bogatoj igračkoj karijeri nosio dresove Newcastlea, Tottenhama, Aston Villae, Evertona i Paris Seint Germaina, a sada kao 48-godišnjak je postao kandidat za novog predsjednika FIFA-e i za tu funkciju će se u maju ove godine na Generalnoj skupštini FIFA-e boriti sa aktuelnim predsjednikom Josephom Seppom Bratterom.

„Želim okončati gubitak povjerenja u FIFA-u. Kao i brojni drugi i ja sam razočaran i ljut načinom na koji FIFA vodi fudbal. Odluka FIFA-e da izvještaj Michaela j. Garciae o istragama o korupciji unutar te kuće mi je bila svojevrsno upozorenje da moram nešto učiniti. Moramo raditi za dobro onih koje volimo i zbog toga sam kandidat za šefa FIFA-e“, istakao je Ginola u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency.

Ginola tvrdi da je njegov tim u kontaktu sa brojnim delegacijama članica FIFA-e i da sa terena stalno dobija pozitivne reakcije. Dodaje da je optimista da će njegova kandidatura biti uskoro i ozvaničena. Za to mu je neophodna podrška najmanje pet članica, nacionalnih saveza FIFA-e.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

SP u Kataru treba se igrati zimi

Komentirajući sve češće kritike iz Engleske i drugih zemalja na račun FIFA-e, a u vezi sa organizacijom Svjetskog fudbalskeog prvenstva 2022. godine u Kataru, Ginola je rekao  da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica, ali da je baš zbog toga neophodno da se objavi cjelokupan sadržaj izvještaja o istrazi Garciae po tom pitanju.

„Ne znamo šta je sve otkriveno i šta se nalazi u tom izvještaju. On se u cijelosti mora objaviti. Ukoliko postoje neke neregularnosti, pobrinut ću se da budu procesuirane“, kazao je Ginola.

Podsjetivši da postoje i žestoke rasprave o vremenskim uvjetima igre u Kataru, Ginola je naglasio da se prilikom rasprava o terminu godišnjeg doba tog prvenstva mora saslušati i stav stručnjaka i navijača.

„Kada govorimo o velikim vrućinama tokom ljetnog perioda u Kataru, tu u prvom redu moramo misliti na sigurnost igrača i navijača ukoliko prvenstvo bude igrano u tom razdoblju godine. Međutim, lično smatram da bi bilo bolje da se prvenstvo igra tokom zime“, tvrdi Ginola.

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja
Bivši francuski fudbaler David Ginola tvrdi da je razočaran i ljut na rukovodstvo Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) i da je upravo to razlog zbog kojeg je prihvatio kandidaturu za novog predsjednika FIFA-e (Nathan Gallagher / David Ginola
Bivši francuski fudbaler David Ginola tvrdi da je razočaran i ljut na rukovodstvo Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) i da je upravo to razlog zbog kojeg je prihvatio kandidaturu za novog predsjednika FIFA-e (Nathan Gallagher / David Ginola

Na upit o mogućim negativnim utjecajima činjenice da Michel Platini već vodi UEFA-u i da bi dolaskom Ginole na čelo FIFA-e Francuzi preuzeli dvije najjače kuće fudbala, odgovorio je da je Platini njegov prijatelj, ali da predsjedavanje u kućama fudbala nema veze sa nacionalnom pripadnošću, već da je spreman donijeti sve promjene koje traži cijela fudbalska nacija svijeta.

Šest potencijalnih kandidata za predsjednika

Generalna skupština na kojoj će se birati predsjednik FIFA će se održati 29. maja ove godine, a pretendenti za kandidate do sutra moraju dobiti javnu podršku najmanje pet članica FIFA-e.

Aktuelni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter (78), koji tu funkciju obnaša od 1998. godine najavio je kandidaturu i za 5. mandat na čelu svjetske fudbalske organizacije. Kandidature su najavili i aktuelni potpredsjednik FIFA-e i jordanski princ Ali bin al Husein, bivši zamjenik generalnog sekretara FIFA-e Jerome Champagne, David Ginola, predsjednik Holandskog fudbalskog saveza Michael van Praag, te Luis Figo, nekadašnji proslavljeni portugalski fudbaler, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...