Druga Red Bull Dajak trka na Vrbasu

- Advertisement -

U srijedu 22. jula, članovi Dajak kluba Banja Luka su održali radionicu vožnje dajaka za sve zainteresovane da savladaju umijeće upravljanja tradicionalnim dajak čamcima. Oni najuspješniji sa radionice dobiće priliku da učestvuju u drugoj Red Bull Dajak trci, koja će biti održana u nedjelju 26. jula kod Zelenog mosta na rijeci Vrbas, sa početkom u 15h.

Na nesnosnim vrućinama kakve vladaju ovih dana, jedan od najboljih načina rashlađivanja jeste odlazak do rijeke. Banjalučani će u nedjelju 26. jula imati još jedan odličan razlog za posjetu Vrbasu: takmičenje Red Bull Dajak, koje se organizuje drugu godinu za redom.

Red Bull Dajak je spoj tradicionalne vožnje dajaka i 4-cross formata takmičenja, u kojem četiri takmičara startaju istovremeno, a najbolji prolazi u naredni krug. Pobjednik je onaj koji najbrže i bez grešaka pređe stazu uzvodno i nizvodno, okrenuvši se oko bova postavljenih na polovini trke. Namjerni fizički kontakt za vrijeme vožnje znači diskvalifikaciju. Svi koji žele učestvovati u trci, a nemaju svoj dajak, mogu koristiti čamac koji će biti obezbjeđen na dan takmičenja.

Prije same trke, članovi Dajak kluba su u srijedu održali radionicu za sve one koji žele savladati vještinu vožnje ove jedinstvene vrste čamca, karakteristične za banjalučki kraj. Tehnika vožnje dajaka bitno je različita od veslanja: ovim čamcem nalik na kanu upravlja se stojeći i odgurivanjem pomoću dugačkog vesla. Stoga je obuka imala dva dijela: teoretski, u kojem su se učesnici upoznali sa osnovnim informacijama o dajaku , i praktični dio vožnje na Vrbasu. U radionici je učestvovalo 20 Banjalučana, među njima i 4 djevojke, a oni koji su se najbolje pokazali oprobaće se u Red Bull Dajak trci, pored iskusnih dajakaša.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

U nedjelju na gradskoj plaži kod Zelenog mosta u Banjoj Luci sigurno neće nedostajati dobre zabave. Beach party, na kojem je za dobro raspoloženje i muziku zadužen DJ Nebs Jack, počinje u 14h. Sat kasnije slijedi i takmičenje za titulu najboljeg dajakaša, koju brani Andrej Zamolo, član Dajak kluba Banja Luka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...