Finale Evropske lige: Sevilla i Benfica ponovo nakon 57 godina

- Advertisement -
Finale Evropske lige
Finale Evropske lige

Finale Evropske lige – Sevilla i Benfica posljednji put su u evropskim takmičenjima igrali 1957. godine kada su se sastali u prvom krugu tadašnjeg Kupa kupova. U prvoj utakmici u Španiji Sevilla je slavila rezultatom 3:1, a u uzvratnoj utakmici u Lisabonu bilo je neriješeno bez golova pa je Sevilla nastavila takmičenje. Ova dva kluba sutra igraju finale Evropske lige u kojem se nakon 57 godina u evropskim takmičenjima ponovo sastaju španska Sevilla i portugalska Benfica, javlja Anadolu Agency (AA).

Finale Evropske lige – Sevilla i Benfica posljednji put su u evropskim takmičenjima igrali 1957. godine kada su se sastali u prvom krugu tadašnjeg Kupa kupova. U prvoj utakmici u Španiji Sevilla je slavila rezultatom 3:1, a u uzvratnoj utakmici u Lisabonu bilo je neriješeno bez golova pa je Sevilla nastavila takmičenje.

Bez tri ključna fudbalera

Sevilla je do danas 16 puta igrala protiv portugalskih timova u evropskim kupovima, od čega je osam puta pobijedila, tri puta odigrala neriješeno i pet puta izgubila. Benfica je do sada 22 puta igrala protiv španskih klubova u evropskim takmičenjima, od čega su pet puta pobijedili, 10 puta izgubili i sedam utakmica odigrali neriješeno.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Zanimljivo je da Benfica u posljednjih 14 utakmica protiv španskih klubova u evropskim takmičenjima nije uspjela ostvariti pobijedu. Finalna utakmica između ova dva tima igra se na stadionu Juventusa u Torinu sa početkom u 20.45 sati, a glavni sudija će biti Felix Brych, njegovi pomoćnici Mark Borsch i Stefan Lupp, dok će četvrti sudija biti Srbijanac Milorad Mazić.

Benfica će u finalu igrati bez tri ključna fudbalera zbog žutih kartona, dok u ekipi Seville neće igrati jedan standardni prvotimac, također zbog kartona. Inače, Evropska liga, ranije UEFA kup, je fudbalsko takmičenje u organizaciji UEFA-e, a nastala je kao zamjena kupu Velesajamskih gradova 1971. godine.

Prvi osvajač ovog takmičenja je bio engleski Tottenham. Sve do 1999. godine u kupu UEFA učestvovali su drugoplasirani timovi iz domaćih liga. Tada je kup UEFA spojen sa takmičenjem koje je UEFA odlučila ugasiti – Kupom pobjednika kupova.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Pobjednik dobija trofej koji može zadržati godinu dana, i manju kopiju koju dobija u trajno vlasništvo. Timovima koji osvoje Evropsku ligu tri puta zaredom ili pet puta ukupno daje se originalni trofej u stalno vlasništvo, a UEFA pravi novi za buduće takmičenje. Ipak, ovakav slučaj još nije zabilježen.

Danas je to po broju učesnika najmasovnije, a po kvaliteti drugo najbolje klupsko fudbalsko takmičenje u Evropi. Aktuelni osvajač Evropske lige je engleski Chelsea.

Najviše titula pobjednika Evropske lige, i to po tri imaju Barcelona, Valencia, Inter, Juventus i Liverpool. Jedini timovi koji su uspjeli odbraniti titulu kupa UEFA bili su španski Real Madrid koji je titulu osvojio u sezonama 1984/85 i 1985/86 i Sevilla koja je titulu osvojila u sezonama 2005/06 i 2006/07.

Foto: Arhiv/Ilustracija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...