Finale SP u Brazilu: Njemačka četvrti put prvak svijeta #foto

- Advertisement -

Njemačka preko Francuske u polufinalu Mundijala 2014.

Treće međusobno finale na Mundijalima večeras su u Brazilu odigrale Njemačka i Argentina, a Nijemci su se pogotkom Goetzea u 113.minuti meča okitili četvrtom titulom prvaka svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Finale je odigrano na stadionu Maracana u Rio de Janeiru pred 74.748 navijača, a pravdu je dijelio italijanski sudac Nicola Rizzoli.  Njemačka je finalni meč igrala u sastavu Neuer, Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes, Schweinsteiger,  Kramer (Schurrle), Müller, Kroos, Özil i Klose (Goetze), dok je Argentina igrala u sastavu Romero, Zabaleta, Garay, Demichelis, Rojo, Perez (Gago), Mascherano, Biglia, Messi, Higuain (Palacio) i Lavezzi (Aguero).

Prvo poluvrijeme završeno je bez pogodaka. Argentinski napadač Gonzalo Higuain je u 21. minuti meča imao prvu veliku priliku kada se greškom njemačke odbrane našao sam na 16 metara od gola, ali je šutirao pored gola.

Deset minuta kasnije isti igrač pogađa i slavi nekoliko sekundi, ali među zadnjim na stadionu shvata da je sudija svirao ofsajd.

Prvu veliku priliku Njemačka je u 37. minuti imala preko rezerviste Andrea Schurrlea, ali njegov udarac sa distance brani argentinski golman Sergio Romero.

Najbolji igrač meča Lionell Messi u 40.minuti “probio” desnu stranu odbrane Njemačke, ali njegov nalet biva zaustavljen na samoj gol liniji.

Najbolja šansa na utakmici viđena je u posljednjim trenucima iste, a desila se kada je nakon kornera Kroosa, njemački branić Howedes pogodio stativu.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Nakon prvog poluvremena, koje je bilo bez golova, ali sa mnoštvom prilika, i drugo poluvrijeme počelo je uzbuđenjem pred golom Njemačke. Naime, Messi u prvoj minuti nastavka izlazi sam pred Nouera, ali lopta odlazi pored gola.

Tada važnost utakmice dolazi do izražaja i igra se uglavnom na sredini terena, bez veikih prilika za postizanje gola.

Do prve ozbiljnije prilike Nijemci dolaze u 82. minuti, kada Kroos sa 19 metara šutira pored desne stative argentinskog gola.

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja, a odluku o prvaku svijeta publika je čekala u produžecima. To su ujedno 11. produžeci igrani na Mundijalu u Brazilu.

Argentinski napadač Palacio je u 97. minuti meća imao veliku priliku, ali nije se snašao u prijemu lopte kako se to od njega očekivalo i ova prilika je donijela samo nove uzdahe navijača Argentine i olakšanje onih na suprotnoj strani.

Odlučujući tren meča se desio u 113. minuti susreta, kada je Schhurrle ubacio, a u šesnestercu se odlično snašao i drugi rezervista Goetze i savladao argentinskog golmana za vodstvo Njemačke 1:0.

Do kraja nije bilo promjena i tako je Njemačka okončala „prokletstvo“ Evropljana na tlu Amerike i osvojila prvu titulu na tamo održanim Mundijalima.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Nakon utakmice održana je i ceremonija proglašenja prvaka i dodjela medalja za učesnike finala.

Podsjetimo da je i uoči utakmice uz mnogo plesa i muzike na Maracani održana svečanost zatvaranja 20. svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu.

Glavne zvijezde kratke svečanosti zatvarannja  bili su kolumbijska pjevačica Shakira, gitarista Carlos Santana, hip-hop zvijezda Wyclef Jean, pjevačica Ivete Sangalo i njen kolega Alexandre Pires, kao i plesači čuvene škole sambe Academicos do Grande Rio.

Završna utakmica World Cupa privukla je u Rio brojne uglednike iz svijeta politike, zabave i sporta. Na tri glavna aerodroma u Rio de Janeiro danas je sletjelo više od 900 aviona, od čega čak 300 privatnih. U Rio je doputovalo više od 100.000 argentinskih, te oko 50.000 njemačkih navijača.

U najvećoj sigurnosnoj akciji svih vremena u Brazilu angažirano je čak 26.000 policajaca, osam vojnih helikoptera i 1500 privatnih zaštitara na samom stadionu.

Među stvarima po kojima će fudbalska javnost pamtiti proteklo prvenstvo u Brazilu je prvi nastup reprezentacije BiH na Mundijalu, debakl Brazila u polufinalu od Njemačke, ugriz urugvajca Luza Suareza za rame italijana Chelinija, te četvrtoj tituli prvaka svijeta Njemačke i bronzi podmlađene reprezentacije Holandije.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo igra se za četiri godine, a domaćin će biti Rusija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...