Irska i BiH u Dublinu odlučuju putnika na Euro

- Advertisement -
Nogometna reprezentacija BiH
Nogometna reprezentacija BiH

 Bosne i Hercegovine sutra će u Dublinu igrati revanš susret baraža za nastup na evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

Prvi meč između selekcija Irske i BiH odigran u petak u Zenici završen je remijem (1:1), ali u taboru bh. tima i dalje vlada optimizam i vjera da će ova generacija igrača nakon svjetskog prvenstva u Brazilu vidjeti još jedno veliko takmičenje.

Selektor BiH Mehmed Baždarević poziva na prvo poluvrijeme utakmice na ”Bilinom polju” u kojem je BiH bila mnogo bolji protivnik i stvarala šanse, ali nedostajao je pogodak koji bi slomio duh uporne irske odbrane.

– Vjerujem da je još uvijek sve otvoreno. Ako budemo igrali kao u prvom poluvremenu utakmice u Zenici možemo savladati Irce i plasirati se na evropsko prvenstvo – izjavio je Baždarević uoči odlaska u Dublin.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Sa selektorom se slažu svi bh. nogometaši, koji su u prvom meču dali sve od sebe da ostvare povoljniji rezultat od remija.

– Idemo se odmoriti i onda pokušati odigrati bolje nego u Zenici. Mogli smo bolje igrati, to ćemo analizirati do revanša, ali sigurno je da smo bolja ekipa od Irske – rekao je defanzivac Ervin Zukanović.

BiH je do sada dva puta imala priliku kroz baraž izboriti plasman na veliko nogometno takmičenje, a oba puta je nesavladiva prepreka bila selekcija Portugala.

Prvi ogled te dvije selekcije u baražu desio se u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Tada je u prvoj utakmici Portugal u Lisabonu pobijedio s 1:0 golom Brune Alvesa, dok je u revanšu u Zenici Portugal ponovo slavio s 1:0, a strijelac je bio Raul Meireles.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. BiH je ponovo zauzela drugo mjesto u grupi i morala je igrati dodatne kvalifikacije, a voljom žrijeba za protivnika je i taj put dobila reprezentaciju Portugala.

U prvom meču u Zenici nije bilo golova, a Portugal je u uzvratnom susretu u Lisabonu slavio s uvjerljivih 6:2.

Sigurno je da je selekcija BiH kvalitetniji tim od Irske, koja u ovom baražu nastupa desetkovana brojnim povredama svojih reprezentativaca. Bh. nogometaši se ne smiju štediti u sutrašnjem meču, a selektor Baždarević će morati pronaći recept za taktiku Martina O’Neilla koja se bazira na odbrani i brzim kontranapadima.

MI2

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...