Ovo je ogledalo bh. primitivizma!

- Advertisement -

Problemi u Brčkom: Poplavljen dio Brke, u Štrepcima presječen put

Većina stanovništa u Brci kod Brčkog je protekla noć provela dežurajući u strahu od poplava, javlja Anadolu Agency (AA). Mještani Brke koji su u novim problemima zbog povećanja vodstaja rijeka su za AA rekli kako su bili budni cijelu noć.

“Voda je naglo nadolazila. Jutros samo bili šokirani koliko je smeća zapelo na mostu zbog kojeg je poplavilo nekoliko kuća i kamenorezačka radnja”, kazali su mještani Brke.

Muharem Kovačević iz ovoga mjesta za AA je kazao da su od maja ovo sedme poplave u Brci. “Ovo je naše ogledalo. Nema tu prirode. Da nema smeća voda bi proticala ispod mosta i ne bi bilo većih problema. Imam preko 70 godina i do unazad nekoliko mjeseci ovakvog stanja se ne sjećam. Isto tako ne sjećam se da je korito rijeke ikada očišćeno. Nadležni nam pomažu koliko mogu, ali dok nam svima ne proradi svijest neće nam biti bolje”, kazao je Kovačević.

Nekoliko desetina metara dalje rijeka je poplavila pješački most sa kojeg dvojica staraca četkama pokušavaju skloniti smeće. Stanovnica Brke Zekija Ibrić  je reporteru AA kazala da su joj podrumske prostorije i dnevni boravak u kući već  poplavljeni iako je rijeka, koja protiče pored njene kuće, još uvijek u koritu.

“To su podzemne vode. Zidovi na kući su popucali. Ne mogu boraviti u kući zbog smrada. Problem stvara smeće za šta su ljudi svojom neodgovornošću krivi. Pa pogledajte koliko je smeća zapelo na mostu. Sigurno je da ima divljih deponija koje poplave ponesu rijekom. Nadležni treba da vide ko pravi divlje deponije i da ga zbog toga kazne”, rekla je Ibrić za AA.

Šef Vladinog odjela za javnu sigurnost u Brčkom Uroš Vojnović je u telefonskoj izjavi za AA kazao da je od ranih jutarnjih sati na terenu zajedno sa ekipama Civilne zaštite.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen samozvani teolog Edin Tule: Poznato za koja djela se tereti

“Zabrinjava rast rijeke Save koja raste 1,5 metara za 24 sata. Ukoliko se obistine prognoze meteorologa i kišne padavine se nastave Brka i južni dio će biti ponovo poplavljeni. U Štrepcima je presječen put, Cvijanovići su također ugroženi”, kazao je Vojnović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...