Mundijal u Brazilu bolji od šampionata u JAR: Nijemci i statistički prvaci svijeta, utakmica BiH najgledanija

- Advertisement -

Finale SP-a u Brazilu

Nijemci najefikasniji i tim sa najviše preciznih dodavanja na SP. U svojim redovima novi prvaci svijeta imaju najkorisnijeg, najvrjednijeg igrača, najpreciznijeg dodavača, drugog strijelca šampionata i najboljeg golmana

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, završeno jučer trijumfom Njemačke, bilo je bolje od planetarnog šampionata odigranog prije četiri godine u Južnoafričkoj Republici, pokazali su službeni podaci FIFA-e, analizira Anadolu Agency (AA).

U 64 odigrane utakmice na SP u Južnoj Americi u prosjeku postignuto je 2,7 golova, dok je u JAR-u po meču viđeno 2,3 pogodaka. Na stadionima u Brazilu po susretu bilo je 57,6 minuta efektivne igre, a u Africi 54. Igrači su bili korektniji na 20. nego li na 19. Mundijalu. Sudije su po utakmici dijelile 0,2 crvenih kartona, odnosno 2,8 žutih u Brazilu, a u JAR ovi statistički podaci rasli su do 0,3, tj. 3,8. Sve reprezentacije su igrale ljepši nogomet što potvrđuje podatak da jeu Brazilu u prosjeku po timu zabilježeno 396 preciznih dodavanja. U JAR je to bilo slučaj u 353 pokušaja.  

Da je Njemačka zasluženo postala prvak svijeta pokazuje i većina statističkih parametara. Izabranici selektora Joachima Lowa tako su najefikasnija selekcija sa 18 postignutih golova, tri više od Holandije, šest od Kolumbije. Fudbaleri Brazila 11 puta su se upisivali u strijelce, Francuzi 10, Argentinci osam…

PROČITAJTE JOŠ:  Elvedina Muzaferija je ponos, iduća sezona će biti još bolja

Zanimljivo, svaka od 32 reprezentacije učesnice SP postigla je barem po jedan gol. Na listi najefikasnijih ekipa Hrvati su na devetom mjestu sa šest pogodaka, dok BiH dijeli 15. poziciju sa četiri gola.

James Rodriguez, iako je sa Kolumbijom završio nastup u četvrtfinalu sa šest pogodaka ostao je prvi golgeter Mundijala, sa golom više od Thomas Mullera (Njemačka), te po dva u odnosnu na Neymara (Brazil), Lionela Messija (Argentina) i Robina van Persieja (Holandija).

Nijemci imaju i najviše uspješnih dodavanja na 20. SP, njih 4.157, od čega u sedam mečeva 1.017 kratkih, 2.736 srednjih, a uputili su i 377 preciznih dugih lopti. U procentima to znači da u 82 posto odigranih pasova nisu gubili loptu.

Mnogo polemika izazvalo je proglašenje Messija za najboljeg igrača turnira. Statistika kaže da je FIFA pogriješila, jer po indeksu korisnosti na terenu sa ocjenom 9,79 najbolji je Nijemac Toni Kroos. Njegov sunarodnjak Thomas Muller bio je najvrjedniji sa 83.957 pretrčanih metara. Kapiten “elfa” Philipp Lahm imao je najviše uspješnih dodavanja (562 ili 83,6 posto). Manuel Neuer, takođe reprezentativac Njemačke, najbolji je golman sa 25 odbrana i svega četiri primljena gola.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Najbolji u odbrani bili su igrači Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa 67 intervencija (27 odbrana golmana, 19 blokiranih udaraca, 21 oduzeta lopta u duel igri).

Brazilcima, koji su razočarali svoje navijače debaklom u polufinalu od Njemačke (1:7), te u meču za treće mjesto kada su izgubili od Holadnija (0:3), za slabu utjehu je podatak da su uputili najviše udaraca ka golu protivnika. Učinili su to 111 puta od kojih su samo u 11 navrata pogađali mreže rivala. Njihovih 28 šuteva je blokirano, 33 puta pokušaja popularno zvanih “karioka” odbranili su golmani. Poslije 39 šuteva Brazilaca lopta je odlazila pokraj gola, piše Anadolu Agency.

Utakmica BiH najgledanija

Najviše gledalaca na SP u Brazilu pratilo je jučerašnji finalni meč Njemačka – Argentina (1:0) i susret prvog kola grupe F Argentina – BiH (2:1), oba odigrana na stadionu Maracana u Rio de Janeiru. Utakmice je po podacima FIFA pratio identičan broj navijača, 74.738. Inače, šampionat u Brazilu je drugi najgledaniji u historiji Mundijala. Veća posjeta na stadionima zabilježena je samo na SP-u u SAD 1994. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...