Na području Srebrenika alarmantna situacija: Poplavljeno oko 1.000 objekata

- Advertisement -

Na području Srebrenika alarmantna situacija: Poplavljeno oko 1.000 objekata

Stanje na području općine Srebrenik je jako kritično, a svi raspoloživi resursi su na terenu. Prema informacijama koje smo dobili sa terena, poplavljeno je oko 1.000 stambenih objekata, preko 500 hektara zasijanih površina, porušeno pet mostova, poplavljene dvije džamije, a odsječene su i putne komunikacije za naselja Bjelave, Kuge, Like, Zahiroviće i Ljenobud.

“Voda je porušila pješački most kod autobuske stanice koji je povezivao dvije strane ovog naselja. Bujica je odronila magistralni put M-18 u dužini od 50 metara u blizini tunela, kroz koji teče rijeka. Saobraćaj je potpuno obustavljen”, saznaje Anadolija.

Policija preusmjerava vozače na alternativne pravce.

PROČITAJTE JOŠ:  Samra Mujkić je učenica generacije Policijske akademije

Alarmantna situacija je i na području srebreničkih naselja Bare gdje je pod vodom više od 20 objekata, zatim u Kiseljaku, naselju Sječe gdje je poplavljeno 20-ak stambenih objekata. U Jasenici je, zbog nabujale Jaseničke rijeke od ostatka općine odsječeno 20-ak kuća. U Lisovićima prekinuta putna komunikacija za naselje Ahmetovići, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata.

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik, zajedno s Gorskom službom spašavanja, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i građanima, u akcijama spašavanja, evakuisala je 40 osoba.  Zahtjevi za pomoć stižu sa svih strana, a 70 porodica je preventivno izmješteno iz ugroženih područja.

Načelnik općine Srebrenik, od jutros obilazi ugrožena područja i apeluje na stanovništvo na samoorganizaciju i slušanje uputa Civilne zaštite. Crveni križ Srebrenik, zajedno s volonterima Kluba mladih CK je mobilan, pruža se pomoć ugroženom stanovništvu. U sjedištu CK je otvoren sabirni centar u koji građani donose ćebad, hranu, higijenska sredstva i ostale potrpštine za najugroženije.

PROČITAJTE JOŠ:  Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć ramazana, noć Lejletul-kadra

Van funkcije je trafo stanica locirana na Ekonomiji u Tinji Gornjoj, a koja snabdijeva 20-ak trafo stanica i naselja, tako da je veći dio MP Duboki Potok, Tinja i Podorašje bez struje. Ekipe elektrodistribucije ne mogu prići ovom objektu, kako bi ga ponovo stavili u funkciju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...