Neki se rješavaju svog otpada: Štikle, kupaći kostimi, kravate…to ugroženima sada ne treba!

- Advertisement -

facebook print screen

Nakon što su katastrofalne poplave pogodile brojne gradove u Bosni i Hercegovine, iz cijelog svijeta svakodnevno stiže pomoć za najugroženije u toj zemlji. Solidarnost je itekako došla do izražaja u ovim teškim trenucima. Međutim, prema informacijama sa terena, postoje i oni koji su ovako tešku situaciju iskoristili da se riješe nepotrebnih stvari. Tako se ugroženima šalju kupaći kostimi, štikle, šeširi, kravate te brojne odijevni predmeti koji u ovim trenucima ugroženima zaista nisu potrebni. Osim toga, u ovakvoj situaciji poslati nekome kupaći kostim zvuči kao brutalna provokacija.

Zbog toga, apelujemo na građane da se, prije nego pošalju pomoć, obrate nadležnim koji su svakodnevno na terenu kako bi dobili provjerene informacije o potrebama ugroženih.

Pomoć u vidu flaširane vode, hrane za djecu i bebe, mlijeka, konzervirane hrane, higijenskih sredstava, plastičnih pribora za jelo i piće, svijeća i šibica, plastičnih vreća za otpad, lopate, deke….to su stvari koje su u ovim trenucima najpotrebnije.

PROČITAJTE JOŠ:  Bijeljina: Radnik pao sa četiri metra visine

Podsjećamo, Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela je odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH. Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku.

“Roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH bit će oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina, odnosno carina i PDV-a, uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima. To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu s čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH, odnosno roba za žrtve nesreća ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije”, navedeno je u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

Dodaje se kako je vrlo važno naglasiti da primalac takve pišljke može biti regostrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH.

“Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja ili donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH”, naveli su iz ove institucije.

Osim toga, uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i domumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana dokumentacija izdata od nadležnog organa.

Uz sve ispunjene uslove, donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...